«Αποφύγετε αυτές τις 4 τροφές», λένε ειδικοί σε θέματα ασφάλειας τροφίμων

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Καμπανάκι για τέσσερα είδη τροφίμων. Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας τροφίμων αποκαλύπτουν τους λόγους που δεν τα επιλέγουν ποτέ από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Έξι τρόφιμα που μπορείς να καταναλώσεις μετά τη λήξη τους

Η μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Delaware Kali Kniel και ο χημικός τροφίμων και σύμβουλος της βιομηχανίας με έδρα την Ουάσινγκτον Dr. Bryan Quoc Le μίλησαν στην Ηuffpost ποια είναι αυτά τα τέσσερα φαγητά που δε θα αγόραζαν ποτέ.

1) Μη παστεριωμένο (ωμό) γάλα

Γνωστό και ως «νωπό» γάλα, το μη παστεριωμένο γάλα είναι το αυτό που δεν έχει υποστεί διαδικασία θέρμανσης που σκοτώνει παθογόνους παράγοντες, παρατείνει τη διάρκεια ζωής και το καθιστά ασφαλέστερο για κατανάλωση.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το νωπό γάλα μπορεί να περιέχει επιβλαβή μικρόβια, όπως η σαλμονέλα, το E. coli, η λιστέρια, η βρουκέλλα και άλλα.

Η πώληση νωπού γάλακτος είναι στην πραγματικότητα παράνομη σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ. 

2) Ακατέργαστες φύτρες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι απαραίτητα κακή η κατανάλωση φυτρών, όπως τα ραπανάκια, τα βλαστάρια Άλφαλφα ή το τριφύλλι. Ωστόσο, επειδή μπορεί να είναι πηγή επιβλαβών βακτηρίων όπως το E. coli και η σαλμονέλα, είναι σημαντικό να πλένονται καλά πριν καταναλωθούν.

«Για να βλαστήσουν τα λαχανικά αυτά, οι σπόροι δεν μπορούν να απολυμανθούν επαρκώς ώστε να "σκοτώσουν" τη σαλμονέλα που θα μπορούσε να είναι εκεί. Αλλά ας έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν καλλιεργητές φύτρων που κάνουν εξαιρετική δουλειά και δίνουν μεγάλη προσοχή στον καθαρισμό και την υγιεινή», επεσήμανε η Kali Kniel.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε ακατέργαστες φύτρες

Οι ακατέργαστες φύτρες μπορεί να είναι πηγή επιβλαβών βακτηρίων όπως το E. coli και η σαλμονέλα / Φωτογραφία αρχείου pexels (Mike Jones)

3) Προϊόντα που είναι ήδη κομμένα

Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει ότι και με τις ακατέργαστες φύτρες.

Οι ειδικοί συνιστούν να πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά που αγοράζετε από τα σούπερ μάρκετ και είναι ήδη κομμένα.

«Αυτό συμβαίνει επειδή δεν ξέρουμε τι έχει κάνει το άτομο πίσω από τον πάγκο ενώ έκοβε τα προϊόντα και ποιες πρακτικές εφάρμοσε. Τα συσκευασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με τον νόμο, πρέπει να περάσουν από μια αυστηρή διαδικασία, αλλά τα τρόφιμα που έχουν παραχθεί επιτόπου δεν είναι απαραίτητο», τόνισε ο Dr. Bryan Quoc Le.

Προσοχή σε προ - κομμένα φρούτα και λαχανικά

Προσοχή σε προ - κομμένα φρούτα και λαχανικά / Φωτογραφία αρχείου pexels (Dmitry Zvolskiy)

4) Προϊόντα που βρίσκονται σε φούρνο

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι καταναλωτές και για το φαγητό που βρίσκουν σε φούρνους και σούπερ μάρκετ, καθώς δεν είναι πάντα ξεκάθαρες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συντηρείται.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα ζεστά φαγητά πρέπει να διατηρούνται σε φούρνους σε υψηλή θερμοκρασία που φτάνει τους 57 βαθμούς Κελσίου, ενώ το κρύο φαγητό στους 5 βαθμούς Κελσίου.

«Υπάρχει μια "επικίνδυνη ζώνη" στην οποία μπορεί να εισέλθουν τα τρόφιμα αν παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για δύο ώρες. Τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα. Αν το σύστημα θέρμανσης είναι αμφίβολο, θα απέφευγα το μπαρ με τα ζεστά φαγητά, ήταν η συμβουλή του Le. «Αλλά αν διατηρείται πάνω από την κατάλληλη θερμοκρασία, τότε είστε εντάξει να το φάτε, επειδή δεν μπορεί να μολυνθεί», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top