«Δυστυχώς αφήνεις τους νεκρούς, όταν ακούς δίπλα σου φωνές για βοήθεια»

Συγκλονιστικές περιγραφές για τους 'Ελληνες της ΕΜΑΚ στην Τουρκία

Σεισμός Τουρκία: Κουρασμένοι αλλά αποφασισμένοι οι Έλληνες διασώστες / Βίντεο Star

Για τις προσπάθειες της ελληνικής αποστολής στη σεισμόπληκτη Τουρκία, έδωσε τις τελευταίες πληροφορίες ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος, Αθανάσιος Μπαλάφας. Όπως είπε, η αποστολή αντιμετωπίζει προβλήματα κυρίως στις επικοινωνίες και τις μετακινήσεις. Ενώ συγκλόνισε αναφερόμενος στον τρόπο που επιχειρούν οι διασώστες όταν βρίσκονται στα χαλάσματα και ακούν φωνές που εκλιπαρούν για βοήθεια. 

Σεισμός: «Ευχαριστώ» στα ελληνικά είπε η Αϊρίν στους διασώστες της ΕΜΑΚ

«Η ελληνική αποστολή ήταν η πρώτη που έφτασε στις σεισμόπληκτες περιοχές», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος, Αθανάσιος Μπαλάφας, που σημείωσε ότι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αποστολή έχουν να κάνουν με τις επικοινωνίες και τις μετακινήσεις.

 

 

Όπως εξήγησε, στους περισσότερους από τους σεισμούς τα σωστικά συνεργεία μένουν σε κάποιο τομέα για κάποιες ώρες ή το πολύ για ένα 24ωρο. Στην περίπτωση του σεισμού στην Τουρκία η ελληνική ομάδα έχει υποχρεωθεί να μείνει για 2,5 ημέρες σε ένα οικοδομικό τετράγωνο.

Όσα είπε για τις τιτάνιες προσπάθειες της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος, Αθανάσιος Μπαλάφας

«Το μέγεθος της καταστροφής φαίνεται από το ότι επιχειρούμε τόσες ώρες σε ένα μόνο οικοδομικό τετράγωνο. Αυτό δείχνει την κλίμακα της καταστροφής», είπε.

«Είμαστε στο "παράθυρο" του αιώνα για σεισμό 8,5 Ρίχτερ στο ελληνικό τόξο»

Σεισμός στην Τουρκία: «Δυστυχώς έχουμε αφήσει νεκρούς στα συντρίμμια» 

Συγκλονιστικά είναι τα όσα είπε ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος για το πώς γίνονται οι επιχειρήσεις των διασωστών και πώς λαμβάνονται οι καίριες αποφάσεις για το πώς θα κινηθούν μέσα στα ερείπια.

Οπως εξήγησε, δυστυχώς, τα μέλη της ελληνικής αποστολής έχουν αναγκαστεί να αφήσουν νεκρά άτομα στα συντρίμμια προκειμένου να πάνε στους ζωντανούς.

Όπως είπε, δε μπορεί να γίνει διαφορετικά όταν «δίπλα σου ακούς φωνές που ζητούν βοήθεια».

«Με βάση το πρωτόκολλο, σε μια τέτοια καταστροφή δεν μπορείς - αν και δεν είναι δόκιμος ο όρος - να "ξοδεύεις" χρόνο για νεκρό όταν δίπλα σου έχεις φωνές που καλούν σε βοήθεια», είπε.

«Σε αυτές τις ώρες πρέπει να αποφασίσουμε για ζωή και θάνατο με τα στοιχεία που έχουμε εκείνη τη στιγμή στη διάθεσή μας. Υπάρχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, ένα εργαλείο που αφορά τους διασώστες για το πώς θα αποφασίσουν το ένα ή το άλλο».

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί πέντε εγκλωβισμένοι και έχουν ανασυρθεί πέντε νεκροί από την ελληνική αποστολή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top