Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαϊκό προσκύνημα - Αύριο η σoρός της στο Λονδίνο

13 + 1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις

Συνόδευσε την πομπή ο Βασιλιάς Κάρολος Γ' - Βίντεο από STAR

Η σoρός της Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ βρίσκεται ήδη στο Εδιμβούργο και στη συνέχεια θα βρεθεί στο Λονδίνο για λαϊκό προσκύνημα λίγο πριν την κηδεία της στις 19 Σεπτεμβρίου.

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της Ελισάβετ - Συνόδευσε την πομπή ο Κάρολος

Σημειώνεται ότι αναμένεται ο αριθμός των ανθρώπων που θα αποχαιρετήσουν τη βασίλισσα Ελισάβετ να σπάσει ρεκόρ, καθώς θα επισκεφτούν το Λονδίνο περίπου 3.000.000 άτομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. 

Αναμένονται 3.000.000 επισκέπτες στο Λονδίνο για το τελευταίο αντίο / AP

Οι επισκέπτες που θα περάσουν από το παλάτι του Γουεστμίνστερ να αποτίσουν φόρο τιμής στη βασίλισσα πρόκειται να σχηματίσουν τεράστιες ουρές κι αναμένεται να έχουν αναμονή έως και 35 ώρες. 

Περιμένουν υπομονετικά τη σορό της Ελισάβετ / AP

Έχουν «πιάσει σειρά» εδώ κι ώρες για να αποχαιρετίσουν τη βασίλισσα / AP

Ήδη αρκετοί έχουν κατασκηνώσει έξω από το παλάτι κι έχουν επιστρατεύσει σκηνές, αντίσκηνα, υπνόσακους μέχρι και…προσωρινές τουαλέτες προκειμένου να «πιάσουν σειρά» στο τελευταίο αντίο.

Οι δρόμοι του Λονδίνου έχουν μετατραπεί σε προσωρινές κατοικίες των ανθρώπων που θέλουν να αποτίσουν φόρο τιμής στη βασίλισσα / AP

Παρακάτω διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για το λαϊκό προσκύνημα.

1.    Τι ακριβώς σημαίνει η φράση «λαϊκό προσκύνημα»;
H φράση «λαϊκό προσκύνημα» συνήθως αναφέρεται σε μονάρχες, νυν ή πρώην συζύγους βασιλισσών και κάποιες φορές πρώην πρωθυπουργούς. Κατά τη διάρκεια της επίσημης εκδήλωσης, το κλειστό φέρετρο τοποθετείται σε δημόσια θέα και χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν στην ουρά για να τιμήσουν τον αποθανόντα. 

Τελέστηκε η αγρυπνία των πριγκίπων γύρω από το φέρετρο / AP

2.    Πότε και πού θα τεθεί η σoρός της βασίλισσας σε λαϊκό προσκύνημα;
Η σoρός της βασίλισσας θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Γουεστμίνστερ από τις 5 το απόγευμα της Τετάρτη έως τις 6:30 το πρωί της Δευτέρας, ημέρα της κηδείας και θα είναι διαθέσιμο 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.  

Βασίλισσα Ελισάβετ: Επίθεση στον πρίγκιπα Άντριου - «Είσαι άρρωστος γέρος!»

3.    Πού βρίσκεται η αίθουσα του Γουεστμίνστερ
Η αίθουσα του Γουεστμινστερ βρίσκεται στο Παλάτι του Westminster, χρονολογείται από το 1099 και είναι το παλαιότερο κτίριο στο κοινοβουλευτικό κτήριο. Αποτελεί μέρος του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο κι ο ιστότοπος του βρετανικού κοινοβουλίου αναφέρεται στο «μεγάλο μέγεθός του», στη «μεγαλοπρέπεια» της οροφής του και στον κρίσιμο ρόλο που έχει διαδραματίσει στη βρετανική ιστορία. Το κτίριο αποτέλεσε τόπο σημαντικών γεγονότων, καθώς εκεί έλαβαν χώρα η δίκη του Καρόλου Α΄, τα συμπόσια στέψης και οι ομιλίες παγκόσμιων ηγετών. 

Θρηνούν τη βασίλισσά τους / AP

4.    Θα υπάρχει ουρά;
Ναι. Η κυβερνητική καθοδήγηση αναφέρει ότι αναμένεται να υπάρξει πολύ μεγάλη ουρά. Οι άνθρωποι θα χρειαστεί να στέκονται όρθιοι για «πολλές ώρες, πιθανώς κατά τη διάρκεια της νύχτας» με λίγες πιθανότητες να βρουν θέση να καθίσουν, καθώς η ουρά θα κινείται συνεχώς. Κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με κλειστούς δρόμους και καθυστερήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Βούρκωσε ο βασιλιάς Κάρολος: «Θα ακολουθήσω το παράδειγμα της μητέρας μου»

5.    Θα είναι αυστηρή η ασφάλεια;
Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια, καθώς οι επισκέπτες πρόκειται να περάσουν από ελέγχους τύπου αεροδρομίου, ενώ θα υπάρχουν και σοβαροί περιορισμοί στο τι μπορεί κάποιος να κρατά μαζί του. Επιτρέπεται μόνο μια μικρή τσάντα. 

Τα παιδιά της βασίλισσας θρηνούν / AP

6.    Υπάρχει κάτι που πρέπει να φέρω;
Οι επίσημες οδηγίες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι που θα βρεθούν στο λαϊκό προσκύνημα θα πρέπει να φορούν κατάλληλα ρούχα αναφορικά με την περίσταση αλλά και τις καιρικές συνθήκες, να είναι εφοδιασμένοι με φαγητό και ποτό για όση ώρα περιμένουν στην ουρά, ένα φορητό power bank για το κινητό τηλέφωνο και όσοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή να έχουν μαζί τους τα φάρμακά τους. 

Οι ειδήσεις γύρω από το θάνατο της Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ φιγουράρουν στη διεθνή ειδησεογραφία / AP

7.    Απαγορεύονται κάποια είδη;
Ναι. Υπάρχει μια λίστα απαγορευμένων αντικειμένων που περιλαμβάνει λουλούδια ή άλλα αφιερώματα, όπως κεριά, μαλακά παιχνίδια και φωτογραφίες. Ακόμα απαγορεύονται τα πανό, οι σημαίες, τα καλάθια, οι κουβέρτες κι οι πτυσσόμενες καρέκλες. Η κυβερνητική οδηγία αναφέρει ότι απαγορεύεται η μαγνητοσκόπηση κι η χρήση τηλεφώνων ή άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. 

Αναστασιάδης: «Θέλουμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο»  

8.    Θα υπάρχει χώρος αποθήκευσης μεγαλύτερων τσαντών;
Υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης αποσκευών, ωστόσο η χωρητικότητα είναι περιορισμένη και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα υπάρχει χώρος στις εγκαταστάσεις. Επιπλέον τονίζεται εάν κάποιος περιμένει για να αποθηκεύσει τις αποσκευές του θα αυξηθεί ο χρόνος αναμονής. 

H σύζυγος του Βασιλιά Καρόλου, Καμίλα / AP

Χιλιάδες λουλούδια στη μνήμη της βασίλισσάς τους / AP

9.    Τι να περιμένεις να δεις;
Το φέρετρο θα ντυθεί με μια βασιλική σημαία και θα βρίσκεται πάνω σε ένα βάθρο πλαισιωμένο από μια στρατιωτική φρουρά όλο το εικοσιτετράωρο.

Ο πρίγκιπας Harry αποχαιρετά δημόσια τη γιαγιά του βασίλισσα Ελισάβετ

10.    Θα είναι εκεί η βασιλική οικογένεια;
Ναι, είναι πιθανό τα παιδιά ή ακόμα και τα εγγόνια της Βασίλισσας να την τιμήσουν με αγρυπνία, σε μια τελετή γνωστή ως Αγρυπνία των Πριγκίπων, όπως ακριβώς έγινε και στο Εδιμβούργο. 

Πλήθος κόσμου τιμά την Ελισάβετ / AP

11.    Ο Δούκας του Εδιμβούργου εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα;
Όχι, δεν εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα κι αυτό συμφωνούσε με τις επιθυμίες του. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο θάνατος του συνέπεσε με την περίοδο που τα μέτρα ήταν αυστηρά λόγω της πανδημίας και οι μαζικές συγκεντρώσεις απαγορεύονταν. 

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η Σκωτία την αποχαιρετά με λαϊκό προσκύνημα 

12.    Ποιος ήταν ο τελευταίος που εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα;
Η μητέρα της βασίλισσας ήταν η τελευταία που η σορός της τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα το 2002. Υπολογίζεται ότι 200.000 άνθρωποι έδωσαν τα σέβη τους σε διάστημα τριών ημερών.

Πάνω από το φέρετρό ήταν το στέμμα της στέψης της κι ένα χειρόγραφο μήνυμα από την κόρη της, τη βασίλισσα Ελισάβετ, που έγραφε: «In loving memory, Lilibet».

Κοσμοσυρροή στο Εδιμβούργο / AP

13.    Από πού πηγάζει η παράδοση;
Η παράδοση του λαϊκού προσκυνήματος χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, όταν οι ηγεμόνες του Στιούαρτ εκτέθηκαν σε λαϊκό προσκύνημα για αρκετές ημέρες.

Θάνατος Ελισάβετ: Κοσμοσυρροή στο Μπάκιγχαμ 

14.    Ποιος άλλος εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στην Αίθουσα Γουεστμίνστερ;  
Σε λαϊκό προσκύνημα στην Αίθουσα Γουεστμίνστερ εκτέθηκαν ακόμα δύο πρωθυπουργοί – ο William Gladstone το 1898 και ο Sir Winston Churchill το 1965. 

Το ανατρεπτικό μυστικό μακροζωίας της βασίλισσας Ελισάβετ

Υπενθυμίζεται ότι το 1930, υπήρχε ένα ασυνήθιστο λαϊκό προσκύνημα στην Αίθουσα του Westminster για τα θύματα της καταστροφής του αεροσκάφους R101. Το πειραματικό άκαμπτο βρετανικό αερόπλοιο έπιασε φωτιά καθώς διέσχιζε τη βόρεια Γαλλία, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό 48 εκ των 54 επιβαινόντων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top