Ουκρανία: Νέες μάχες στο Χάρκοβο – «Στάχτη» έγινε η Μαριούπολη

Νέο μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών εναντίον ουκρανικών στόχων

Στην αντεπίθεση οι Ουκρανοί. Ανακτούν εδάφη που είχαν καταλάβει οι Ρώσοι, σύμφωνα με τις ΗΠΑ - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Μαίνεται το άγριο σφυροκόπημα της Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις με τον ουκρανικό στρατό να ανακοινώνει σήμερα ότι απέκρουσε νέα επίθεση στο Χάρκοβο. 

Προειδοποίηση Ζελένσκι προς Ρώσους πιλότους: «Θα το πληρώσετε»

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ουκράινσκα Πράβντα» η Μόσχα βομβάρδισε την πόλη με ελικόπτερα Ka-52 χθες βράδυ, όμως οι ουκρανικές δυνάμεις κρατούν τις θέσεις τους.

Ουκρανία: Υπό πολιορκία η πόλη Ιζιούμ

Ο Ολέγκ Σινεγκούποφ, διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στο Χάρκοβο, χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση στην πολιορκούμενη Ιζιούμ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων. 

ουκρανία μάχες

Νέες μάχες ξεκίνησαν στο Χάρκοβο

«Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με την πόλη επί του παρόντος», είπε και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες να οργανωθεί ανθρωπιστικός διάδρομος απορρίφθηκαν από τη ρωσική πλευρά.

Ουκρανία: «Στάχτη» η Μαριούπολη

Την ίδια ώρα τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα μετατρέπουν την πολιορκημένη Μαριούπολη σε «καμένη γη», όπως είπε χθες η δημοτική αρχή, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη σχεδιάζουν την επιβολή νέων κυρώσεων προκειμένου να τιμωρήσουν τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Σκληρές μάχες στη Μαριούπολη - Οχυρώνεται το Κίεβο

Οι οδομαχίες και οι βομβαρδισμοί μαίνονται στην πόλη, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, μία ημέρα αφότου απέρριψε το τελεσίγραφο της Ρωσίας να παραδοθεί.

Μαριούπολη

Η Μαριούπολη είναι πλέον μια ισοπεδωμένη πόλη

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε κτίρια, χωρίς τρόφιμα, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση.

Οι ρωσικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν καταλάβει περίπου το μισό λιμάνι, όπου συνήθως κατοικούν σχεδόν 400.000 άνθρωποι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Ria Novosti.

Στην αντεπίθεση οι Ουκρανοί: «Ανακτούν εδάφη που είχαν καταλάβει οι Ρώσοι»

«Οδομαχίες σημειώνονται στην πόλη, ενώ άμαχοι και ουκρανοί στρατιώτες δέχονται καταιγισμό ρωσικών πυρών», δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο.

Μαριούπολη κάτοικοι

Οι κάτοικοι που έχουν εγκλωβιστεί στη Μαριούπολη δεν έχουν ούτε νερό

«Δεν έχει μείνει τίποτα εκεί», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς το ιταλικό κοινοβούλιο.

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης, Σεργκέι Ορλόφ, δήλωσε στο CNN ότι η πόλη τελεί υπό πλήρη αποκλεισμό και δεν έχει φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια. 

«Παγώνουν» οι ελπίδες για εκεχειρία Ρωσίας – Ουκρανίας 

«Η πόλη δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς. Σχεδόν 50 - 100 βόμβες πέφτουν από ρωσικά αεροσκάφη καθημερινά. Τόσοι θάνατοι, τόσα δάκρυα, τόσα φρικτά εγκλήματα πολέμου», είπε ο Ορλόφ.

πρόσφυγες

Οι Ρώσοι αρνούνται να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να φύγουν οι άμαχοι

Η Μαριούπολη βρίσκεται στο επίκεντρο του πολέμου που ξέσπασε στις 24 Φεβρουαρίου.

Βρίσκεται στην Αζοφική Θάλασσα και η κατάληψή της θα επέτρεπε στη Ρωσία να συνδέσει τις περιοχές στα ανατολικά που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές με τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014.

Ρωσία - Δύση - Ουκρανία: Το λάθος μετά το '91 δε διορθώνεται με εγκλήματα

Έχοντας αποτύχει να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο ή κάποια άλλη ουκρανική μεγαλούπολη, η Ρωσία έχει καταφύγει σε έναν πόλεμο φθοράς που έχει μετατρέψει κατοικημένες περιοχές σε ερείπια και έχει προκαλέσει ανησυχία στη Δύση ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να κλιμακωθεί ακόμη και σε πυρηνικό πόλεμο.

αυτοκίνητο βομβαρδισμένο

Στάχτη κι αποκαΐδια έχουν απομείνει στη Μαριούπολη

«Το δόγμα της ασφάλειας της Ρωσίας υπαγορεύει ότι η χώρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν απειληθεί η ίδια η ύπαρξή της», δήλωσε εξάλλου χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ στο CNN. Νωρίτερα, είχε υποστηρίξει πως «κανείς» δεν είχε σκεφτεί ότι η επιχείρηση στην Ουκρανία θα διαρκούσε μόλις λίγες ημέρες και ότι η εκστρατεία εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο της Μόσχας.

Οι Ουκρανοί περνούν στην αντεπίθεση και ανακτούν εδάφη

Εν τω μεταξύ, γύρω από το Μικολάιφ, οι Ρώσοι φαίνεται να έχουν σταματήσει την προέλασή τους, καθώς απωθούνται από τους Ουκρανούς υπερασπιστές της πόλης. 

μάχες Ουκρανία

Μάχες μαίνονται επίσης και σε άλλες περιοχές στα νότια της Ουκρανίας

Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι οι Ουκρανοί είναι «πλέον ικανοί να πάρουν πίσω έδαφος» από τους Ρώσους.

Ουκρανία: Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο - Ηχούν οι σειρήνες

Ο ουκρανικός στρατός εξαπολύει αντεπιθέσεις που κατέστησαν δυνατή, ιδίως στον νότο, την ανάκτηση εδαφών που είχαν καταλάβει ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες επικοινωνίας, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

«Ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται τώρα, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην επίθεση», είπε ο Τζον Κίρμπι στο CNN, σημειώνοντας ότι «καταδιώκει Ρώσους στρατιώτες και τους απωθεί από περιοχές που είχαν καταλάβει».

Ουκρανία: Ρουκέτες κατέστρεψαν σιδηροδρομικό σταθμό στο Ντνίπρο

Το απόγευμα της Τρίτης, έγινε γνωστό πως ρουκέτες κατέστρεψαν έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην κεντροανατολική περιοχή Ντνίπρο της Ουκρανίας, σκοτώνοντας ένα άτομο και προκαλώντας παράλληλα ζημιές σε σιδηροδρομικές ράγες, σε βαθμό που να εμποδίσουν τη διέλευση αμαξοστοιχιών επ' αόριστον.

μάχες

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ουκρανοί έχουν ανακαταλάβει κάποιες περιοχές που είχαν χάσει από τους Ρώσους

Οι πύραυλοι έπληξαν έναν σταθμό της πόλης Πάβλογκραντ, περίπου 60 χλμ. ανατολικά της περιφερειακής πρωτεύουσας Ντνίπρο.

Δήμαρχος Κιέβου: «Δε θα παραδοθούμε, στη χειρότερη περίπτωση θα πεθάνουμε»

«Στη χειρότερη περίπτωση θα πεθάνουμε, αλλά δεν θα παραδοθούμε ποτέ», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, καθώς η κατάσταση στην ουκρανική πρωτεύουσα παραμένει εφιαλτική.

Ουκρανία: Το Κίεβο απέρριψε το τελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης

Η δήλωση αυτή από τον δήμαρχο Κιέβου έγινε ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενώ τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να περικυκλώσουν το Κίεβο, ωστόσο όχι μόνο δεν φαίνεται να προχωρούν, αλλά βιώνουν και βαριές απώλειες.

Μαριούπολη βομβαρδισμός

Ο δήμαρχος του Κιέβου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραδοθούν στους Ρώσους

«Οχυρώσαμε κάθε κτίριο, κάθε δρόμο, κάθε γωνιά της πόλης. Θα αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε την πόλη μας και το μέλλον μας. Δεν θα γονατίσουμε», υπογράμμισε και πρόσθεσε. «Στη χειρότερη των περιπτώσεων θα πεθάνουμε, αλλά δεν θα παραδοθούμε ποτέ».

Χθες Τρίτη, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε κτίριο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών στο Κίεβο, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ουκρανία: Δύσκολη η κατάληψη του Κιέβου

Παράλληλα, σήμερα το πρωί ολοκληρώνεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην ουκρανική πρωτεύουσα που ίσχυε από το βράδυ της Δευτέρας 21/3, η τρίτη από την έναρξη του πολέμου. Το Κίεβο παραμένει υπό την απειλή μιας επίθεσης του ρωσικού στρατού, που στρατοπεδεύει στα βορειοδυτικά και ανατολικά προάστιά της.

Κίεβο: Μητέρα έσωσε το μωρό της από τον θάνατο ενώ το θήλαζε

Μάλιστα, η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων φαίνεται να έχει σταματήσει στα βορειοδυτικά του Κιέβου.

βομβαρδισμός

Η κατάληψη του Κιέβου έχει αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση για τις ρωσικές δυνάμεις

Σειρήνες, βομβαρδισμοί και εκρήξεις ακούγονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Σε αυτήν την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, την τρίτη από την έναρξη του πολέμου, όλα τα καταστήματα παρέμεναν κλειστά. Όλοι έμειναν στα σπίτια τους, με την εντολή να κατεβαίνουν στα καταφύγια όταν ηχούν οι σειρήνες.

Ουκρανία: Βομβαρδίστηκε πολυκατοικία στο Κίεβο – Πολλοί οι τραυματίες

Από τα 3,5 εκατομμύρια κατοίκους που είχε το Κίεβο πριν από τον πόλεμο, χιλιάδες -κυρίως γυναίκες και παιδιά- έχουν φύγει από την πόλη. Έμειναν πίσω κάποιοι ηλικιωμένοι και οι άνδρες που συμμετέχουν στην άμυνα της πρωτεύουσας.

Το δάσος των βορείων προαστίων της πόλης, όπου οι κάτοικοι πήγαιναν τα Σαββατοκύριακα για βόλτα, έχει μετατραπεί πλέον σε ένα τεράστιο, περιχαρακωμένο στρατόπεδο.

Νέα ρωσικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων στη βορειοδυτική Ουκρανία

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε επίσης νέες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων στη βορειοδυτική Ουκρανία σύμφωνα με τον διοικητή των ουκρανικών δυνάμεων στον τομέα αυτό, Βιτάλι Κοβάλ.

Ουκρανία: Βομβάρδισαν σχολή που ήταν καταφύγιο για 400 κατοίκους

Είπε ότι τρεις πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

πρόσφυγες

Χιλιάδες άμαχοι, γυναίκες και παιδιά έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους

«Ο εχθρός έπληξε τρεις φορές στρατιωτική υποδομή», δήλωσε και πρόσθεσε «επιτροπή βρίσκεται επιτόπου για να αποτιμήσει τη ζημιά».

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την προηγουμένη ότι προχώρησε σε επιθέσεις στην περιοχή αυτή. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα, πάνω από 80 μαχητές της ουκρανικής πλευράς σκοτώθηκαν σε πυραυλική επίθεση σε χώρο στρατιωτικής εκπαίδευσης στη Νόβα Λιουμπόμιρκα, στην επαρχία Ρίβνε. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Η ΕΕ θα παρουσιάσει σήμερα το σχέδιό της για τη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τέλος θα παρουσιάσει σήμερα τα σχέδιά της με τα οποία θα διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν την Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής θα έχουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας, στην εκπαίδευση και τη στέγαση, μετά το άνευ προηγουμένου προσφυγικό κύμα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Kinzhal: Αυτό είναι το υπερόπλο των Ρώσων στην Ουκρανία

«Σχεδόν 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι, στη συντριπτική πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχουν φτάσει στην ΕΕ αφού διέφυγαν από την Ουκρανία. Η κλίμακα και η ταχύτητα (σ.σ. αυτής της ροής προσφύγων) είναι άνευ προηγουμένου. Κατά μέσο όρο, κάθε δευτερόλεπτο ένα παιδί φτάνει στην ΕΕ», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top