Στην αντεπίθεση οι Ουκρανοί: «Ανακτούν εδάφη που είχαν καταλάβει οι Ρώσοι»

ΝΑΤΟ: «Η Λευκορωσία μπορεί να συμμετέχει σύντομα στον πόλεμο»

Στην αντεπίθεση οι Ουκρανοί. Ανακτούν εδάφη που είχαν καταλάβει οι Ρώσοι, σύμφωνα με τις ΗΠΑ - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 27η ημέρα, αφού Κίεβο και Κρεμλίνο δεν έχουν βρει ακόμα μια συμφωνία που θα έφερνε την πολυπόθητη κατάπαυση του πυρός. Από την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός εξαπολύει αντεπιθέσεις που κατέστησαν δυνατή την ανάκτηση εδαφών, κυρίως στον νότο, που είχαν καταλάβει ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες επικοινωνίας, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Νέος συναγερμός στο Τσερνόμπιλ: Πολλαπλές πυρκαγιές στο σημείο

«Ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται τώρα, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην επίθεση», είπε ο Τζον Κίρμπι στο CNN, σημειώνοντας ότι καταδιώκει Ρώσους στρατιώτες και τους απωθεί από περιοχές, όπου βρίσκονταν οι Ρώσοι πρωτύτερα.

Η συγκλονιστική μαρτυρία του τελευταίου δημοσιογράφου στη Μαριούπολη

Ουκρανία

Εικόνες χάους στο Κίεβο - AP Image

«Γνωρίζουμε ότι έχουν πραγματοποιήσει αντεπιθέσεις (...) ειδικά τις τελευταίες ημέρες στο Μικολάιφ, μια πόλη-κλειδί στη νότια Ουκρανία. Είδαμε (αυτά τα εδαφικά κέρδη) να αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες υπέρ της Ουκρανίας. Είναι μια πραγματική απόδειξη της ικανότητάς τους να πολεμούν σύμφωνα με τα σχέδιά τους, να προσαρμοστούν και, πάλι, να προσπαθήσουν να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις», επεσήμανε.  

Ουκρανία: «Παιδιά πεθαίνουν από αφυδάτωση στη Μαριούπολη»

«Είδαμε εντάσεις μεταξύ των αεροπορικών και χερσαίων δυνάμεων για το πώς υποστήριζαν η μία την άλλη, καλά ή με δυσκολία, και το ίδιο ισχύει και για το ναυτικό. Έχουν προβλήματα με τη διοίκηση και τον έλεγχο των στρατιωτών», πρόσθεσε.

«Πολύ συγκεκριμένα, δυσκολεύονται να συνομιλήσουν μεταξύ τους και αυτό οδηγεί στη χρήση κινητών τηλεφώνων σε ορισμένες περιπτώσεις και επιπλέον, τους τελειώνουν τα καύσιμα, τους τελειώνουν τα τρόφιμα. Γι' αυτό πιστεύουμε ότι δεν έχουμε δει (σ.σ πρόσφατα) καμία πραγματική σημαντική πρόοδο από τους Ρώσους, εκτός από τον νότο, όπου οι δυνάμεις βρίσκονται πιο κοντά στη βάση οπισθοφυλακής τους στην Κριμαία. Οπότε, ναι, έχουν πρόβλημα», υπογράμμισε αναφερόμενος στον ρωσικό στρατό. 

ΝΑΤΟ: Η Λευκορωσία θα μπορούσε να συμμετέχει σύντομα στον πόλεμο

Η Λευκορωσία θα μπορούσε σύντομα να συμμετάσχει στον πόλεμο στην Ουκρανία και ήδη λαμβάνει μέτρα για να το κάνει, ισχυρίζονται αξιωματούχοι των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ.

«Ο Πούτιν χρειάζεται υποστήριξη. Οτιδήποτε θα βοηθούσε», ανέφερε ένας αξιωματούχος. Η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας λέει ότι οι μάχιμες μονάδες είναι έτοιμες τις επόμενες ημέρες, με 1.000 να είναι έτοιμες να αναπτυχθούν.

πόλεμος στην Ουκρανία

Οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία συνεχίζονται για 27η ημέρα - AP Image

Πεντάγωνο: «Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου»

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε σήμερα τον ρωσικό στρατό για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία και είπε ότι θα βοηθήσει στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για αυτά.

Υποστήριξε, παράλληλα, ότι το Κρεμλίνο εξαπολύει αδιακρίτως επιθέσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθεί σε αυτήν τη σύγκρουση.

«Βλέπουμε ξεκάθαρες αποδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και βοηθάμε στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για αυτά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι σε συνέντευξη Τύπου.

«Θα συμβάλουμε στην ερευνητική διαδικασία. Όσον αφορά στο τι θα προκύψει, δεν είναι κάτι που μπορεί να κρίνει η ηγεσία του Πενταγώνου», συμπλήρωσε ο Κίρμπι.

εισβολή Ουκρανία

Ουκρανία: Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσική επίθεση κοντά στο Ντονέτσκ

Στόχος ρωσικής επίθεσης έγινε χθες το βράδυ η πόλη Αβντίιβκα, πολύ κοντά στο Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι και 19 να τραυματιστούν, δήλωσε σήμερα η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο.

«Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και 19 τραυματίστηκαν», δήλωσε η Ουκρανή αξιωματούχος στο κανάλι της στο Telegram, λέγοντας πως η Αβντιίβκα υπήρξε ο στόχος πυρών πυροβολικού και (ρωσικών) αεροπορικών βομβαρδισμών, που κατέστρεψαν πλήρως το χωριό.

Η Αβντίίβκα, όπου ζουν σε περίοδο ειρήνης 30.000 κάτοικοι, βρίσκεται βορειοδυτικά του Ντονέτσκ, βιομηχανικού κέντρου της ανατολικής Ουκρανίας που τελεί από το 2014 υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

Στο Λισικάνσκ, 150 χλμ. βορειοανατολικά του Ντονέτσκ, άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, τρεις τραυματίστηκαν και οκτώ διασώθηκαν από τα ερείπια έπειτα από ένα άλλο πλήγμα του ρωσικού στρατού, συνέχισε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top