Ουκρανία: «Παιδιά πεθαίνουν από αφυδάτωση στη Μαριούπολη»

Πρωτοφανής η ανθρωπιστική κρίση στην πόλη

Εικόνες αποκάλυψης στην Ουκρανία

Η Μαριούπολη είναι μια πόλη ισοπεδωμένη. Οι υποδομές έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, άμαχοι έχουν μείνει εγκλωβισμένοι στην πόλη φάντασμα και πασχίζουν να επιβιώσουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τρόφιμα, νερό και θέρμανση. 

Η 27χρονη Βικτώρια, η οποία κατάφερε να εγκαταλείψει τη Μαριούπολη περιέγραψε στο BBC τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν εκεί. 

Ουκρανία: Απέτρεψαν σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Πίσω της άφησε όλη την οικογένειά της και αναζήτησε καταφύγιο σε ένα χωριό σε απόσταση 20 χιλιομέτρων. 

βομβαρδισμός Κίεβο

Η Μαριούπολη είναι μια ισοπεδωμένη πόλη

«Η πόλη μου έχει ισοπεδωθεί», είπε με τρεμάμενη φωνή. 

Όταν οι Ρώσοι τους σφυροκοπούσαν με βόμβες, έτρεχαν στα υπόγεια και στα καταφύγια για να σωθούν. Όμως μερικές φορές οι βομβαρδισμοί ήταν τόσο σφοδροί που καταστρέφονταν ακόμα και τα καταφύγια. 

Ουκρανία: «Βόμβα» Ζελένσκι– Δημοψήφισμα για την όποια συμφωνία με την Ρωσία

Η 27χρονη επιβεβαίωσε ότι η πόλη έχει μείνει χωρίς νερό και τρόφιμα και με τον πιο γλαφυρό τρόπο περιέγραψε την τραγική πραγματικότητα που βιώνουν οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι. 

μητέρα με παιδιά στη Μαριούπολη

Μητέρες με παιδιά έχουν εγκλωβιστεί στη Μαριούπολη χωρίς νερό και τρόφιμα

«Τρία παιδιά πέθαναν από αφυδάτωση. Τον 21ο αιώνα παιδιά πεθαίνουν από αφυδάτωση στην πόλη μου και λιμοκτονούν», είπε συντετριμμένη.

Ρωσία - Δύση - Ουκρανία: Το λάθος μετά το '91 δε διορθώνεται με εγκλήματα

«Θα μείνω στην Ουκρανία και θα προσπαθήσω να σώσω την οικογένειά μου στην Μαριούπολη. Η Μαριούπολη είναι η ζωή μου και δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να την εγκαταλείψω όπως και την χώρα μου γιατί το θέλει η Ρωσία», αναρωτήθηκε κλαίγοντας.

Ουκρανία: Συνεχίζονται οι προσπάθειες απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προσπάθειές της για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις. 

Ουκρανία: Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο - Ηχούν οι σειρήνες

Οι προσπάθειες αυτές επικεντρώνονται στη Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα, όμως δεν υπάρχουν δυστυχώς νέες συμφωνίες με τη Ρωσία, που θα επιτρέπουν την ασφαλή διαφυγή εγκλωβισμένων κατοίκων. 

Μαριούπολη καταφύγιο

Οι βόμβες στη Μαριούπολη πέφτουν ασταμάτητα, με τα γυναικόπεδα να αναζητούν ασφάλεια στα καταφύγια

«Επικεντρωνόμαστε στις απομακρύνσεις από την Μαριούπολη», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ.

Ουκρανία: Το Κίεβο απέρριψε το τελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης

Παρέθεσε ωστόσο έναν αριθμό τοποθεσιών, όπου θα γίνουν προσπάθειες σήμερα να απομακρυνθούν άμαχοι με λεωφορεία, όμως η Μαριούπολη δε βρισκόταν μεταξύ αυτών. 

Στο πλαίσιο των ανθρωπιστικών προσπαθειών για τη διάσωση αμάχων από την Ουκρανία, η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδη, ευχαρίστηκε την πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Παιδιών Με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και Πρέσβη Καλής Θελήσεως της Unesco, κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, καθώς το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» πρωτοστατεί στις προσπάθειες για τη μεταφορά 40 παιδιών που πάσχουν από καρκίνο από την Ουκρανία, τα οποία θα νοσηλευτούν στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη- ΕΛΠΙΔΑ» στην Αθήνα. 

 

 

Ζελένσκι: «Οι Ρώσοι βιάζουν, σκοτώνουν, βασανίζουν, όπως οι Ναζί»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, σε απευθείας σύνδεση από το Κίεβο μίλησε στην ολομέλεια του ιταλικού κοινοβουλίου. 

«Ο λαός μου μετετράπη σε στρατό, είδε τις καταστροφές και το αίμα που χύθηκε εξαιτίας του εχθρού», δήλωσε.

Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στα παιδιά που έχουν χάσει τη ζωή τους από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. 

«Πριν από μια εβδομάδα είχα πει ότι είχαν σκοτωθεί 79 παιδιά. Τώρα είναι 117, και δεν είναι ο τελικός απολογισμός. Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες καταστράφηκαν, όπως και εκατομμύρια σπίτια. Ο λαός μου θάβει τους νεκρούς του στα πάρκα, σε ομαδικούς τάφους», είπε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη, τόνισε ότι η πόλη έχει καταστραφεί ολοσχερώς. 

κάτοικοι Μαριούπολη

Σε άθλια κατάσταση βρισκονται οι κάτοικοι στη Μαριούπολη

«Χρειαζόμαστε ειρήνη, αλλά βλέπουμε και ακούμε μόνο σειρήνες, βόμβες και πυραύλους», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Οι Ρώσοι βιάζουν, σκοτώνουν, βασανίζουν. Όπως οι Ναζί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον πόλεμο αυτό τον οργάνωσε μόνον ο Βλαντίμιρ Πούτιν», συνέχισε και ζήτησε να αυξηθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Παράλληλα, προέβλεψε ότι η Ουκρανία δε θα μπορέσει να συνεχίσει τις εξαγωγές και τη γεωργική της παραγωγή, εξαιτίας της τεράστιας καταστροφής, των βομβαρδισμών.

Κάλεσε ακόμα τους Ιταλούς να μην υποδεχθούν άλλους Ρώσους τουρίστες και να συνεχιστεί η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στους ολιγάρχες. 

«Φιλοξενείτε πάνω από 70.000 πρόσφυγες, 25.000 είναι παιδιά. Σας είμαστε ευγνώμονες», υπογράμμισε απευθυνόμενος στα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου.

«Σταματήστε έναν μόνον άνθρωπο, ώστε να επιβιώσουν εκατομμύρια Ουκρανοί», κατέληξε ο Ζελένσκι. 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι σε παρέμβασή του αμέσως μετά την ομιλία του Ουκρανού προέδρου χαρακτήρισε «ηρωική την αντίσταση της Μαριούπολης και όλων των υπόλοιπων ουκρανικών πόλεων» και πρόσθεσε ότι «η Ιταλία εκφράζει βαθιά ευγνωμοσύνη προς τον ουκρανικό λαό».

«Η χώρα μας δεν στρέφει το βλέμμα της αλλού, ο στόχος των κυρώσεων είναι να προσέλθει με ειλικρίνεια η Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Ντράγκι.

Υπενθύμισε τέλος ότι η Ιταλία έχει «παγώσει» περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών αξίας 800 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ και ότι στοχεύει να ξεπεράσει την ενεργειακή της εξάρτηση από την Ρωσία.

Ουκρανία: «Αυτοκτονία η προσπάθεια κατάληψης του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις»

«Μια από τις βασικές προτεραιότητες της Ρωσίας είναι να θέσει υπό τον έλεγχό της την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, αλλά η προσπάθειά της να το κάνει συνιστά "αυτοκτονία"», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Ολέξι Αρεστόβιτς.

Μαριούπολη βόμβες

Η Μαριούπολη έχει ισοπεδωθεί

«Οι ενεργές εχθροπραξίες ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία μπορεί να τελειώσουν σε δύο με τρεις εβδομάδες», σημείωσε επίσης.

Παράλληλα ο δήμαρχος της πόλης Μπορισπίλ, το οποίο βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο διεθνές αεροδρόμιο, συνέστησε σήμερα στους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη αν μπορούν λόγω των συγκρούσεων που μαίνονται εκεί κοντά.

Κίεβο: Μητέρα έσωσε το μωρό της από τον θάνατο ενώ το θήλαζε

Ο δήμαρχος Βολοντίμιρ Μπορισένκο είπε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στους δημότες ότι σημειώνονται μάχες στην περιοχή του Κιέβου, στην οποία βρίσκεται το Μπορισπίλ.

«Δεν υπάρχει ανάγκη να βρίσκεστε τώρα στην πόλη, καθώς ήδη σημειώνονται μάχες στην περιοχή γύρω από αυτή. Καλώ τον άμαχο πληθυσμό να δείξει εξυπνάδα, να απευθυνθεί στο τηλεφωνικό μας κέντρο και να εγκαταλείψει την πόλη μόλις παρουσιαστεί η ευκαιρία», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top