Ουκρανία: «Βόμβα» Ζελένσκι– Δημοψήφισμα για την όποια συμφωνία με την Ρωσία

12 απόπειρες δολοφονίας σε βάρος του Ουκρανού προέδρου

Όσα μετέδωσε από το Κίεβο η απεσταλμένη του STAR, Λευκή Γεωργάκη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 26η ημέρα, αφού Κίεβο και Μόσχα δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε μια κοινή συμφωνία που θα σημάνει κατάπαυση του πυρός στις εμπόλεμες περιοχές της χώρας.

«Παγώνουν» οι ελπίδες για εκεχειρία Ρωσίας – Ουκρανίας 

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σε συνέντευξή του ότι ένα δημοψήφισμα θα αποφανθεί για τους συμβιβασμούς που θα γίνουν με τη Ρωσία στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας.

 

 

Νωρίτερα, με δηλώσεις του μέσω του Facebook ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία κάνει λόγο για τον πιο τρομακτικό πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ζελένσκι

«Πολεμάμε ενάντια σε έναν από τους πιο πολυάριθμους στρατούς στον κόσμο για να επιβιώσουμε. Ενάντια σε ρουκέτες, βόμβες και πυροβολικό. Ενάντια στους εισβολείς που πυροβολούν πρόσφυγες στους δρόμους. Που σκοτώνουν απλούς πολίτες, δημιουργούν τεχνητή πείνα σε ολόκληρες πόλεις, καίνε κατοικημένες γειτονιές. Πρόκειται για τον πιο τρομακτικό πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», αναφέρει ο Ζελένσκι.
 

Ρωσία - Δύση - Ουκρανία: Το λάθος μετά το '91 δε διορθώνεται με εγκλήματα

Ουκρανία: Επιχείρησαν 12 φορές να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φήμες για απόπειρες δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star η απεσταλμένη στο Κίεβο, Λευκή Γεωργάκη οι Ουκρανοί φοβούνται ότι μέσα στην ουκρανική πρωτεύουσα υπάρχουν μέλη της ομάδας Ρώσων μισθοφόρων «Βάγκνερ». Τα μέλη της ομάδας αυτής, που έχουν χαρακτηριστεί από τις μυστικές υπηρεσίες πολλών χωρών ως «εκτελεστές», φέρεται να είναι πολύ κοντά στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στόχος τους, σύμφωνα με τους Ουκρανούς είναι πολλά κυβερνητικά και ηγετικά στελέχη, ανάμεσά τους και ο Ζελένσκι, τον οποίο φέρεται να επιχειρήσαν να δολοφονήσουν τουλάχιστον 12 φορές.

Ουκρανία: «Η Ρωσία θα επιτεθεί και σε άλλες χώρες»

Ζελένσκι: «Δε θα υποκύψουμε ποτέ σε ρωσικά τελεσίγραφα»

«Η Ουκρανία δεν μπορεί να δεχτεί κανένα τελεσίγραφο της Ρωσίας για να σταματήσει τον πόλεμο», δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε έναν περιφερειακό, δημόσιο ιστότοπο. 

Η Ουκρανία δεν μπορεί να δεχτεί κανένα τελεσίγραφο της Ρωσίας. Θα πρέπει πρώτα να μας καταστρέψουν όλους, μόνο τότε θα τηρηθούν τα τελεσίγραφά τους.

«"Εμείς (οι Ρώσοι) απευθύνουμε τελεσίγραφο, ιδού όλα τα σημεία, τηρήστε τα  και κατόπιν θα σταματήσουμε τον πόλεμο": δεν είναι σωστό, δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα», συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι ο λαός είναι ενωμένος.

«Η Μόσχα θα ήθελε, για παράδειγμα, να παραδοθούν οι πόλεις του Χαρκόβου, της Μαριούπολης ή του Κιέβου, της πρωτεύουσας. Όμως ούτε οι κάτοικοι του Χαρκόβου, ούτε εκείνοι της Μαριούπολης ή του Κιέβου, ούτε εγώ ο ίδιος, ο πρόεδρος, δεν μπορούμε να το κάνουμε. Και το βλέπουμε στις κατεχόμενες πόλεις της Μελιτόπολης, του Μπερντιάνσκ (…) οι άνθρωποι αντιστέκονται. (Οι Ρώσοι) υψώνουν μια σημαία, οι άνθρωποι την βγάζουν. Τι θέλετε; Καταστρέψτε μας όλους. Για αυτό απαντώ: δεν θα μπορέσουμε να υπακούσουμε σ’ αυτό το τελεσίγραφο παρά μόνο αν δεν θα είμαστε πλέον εδώ», κατέληξε Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι πρόκειται αύριο να απευθυνθεί μέσω βιντεοκλήσης στο κοινοβούλιο της Ιταλίας. Έχει ήδη μιλήσει με τον ίδιο τρόπο στα κοινοβουλευτικά σώματα των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της Γερμανίας και του Ισραήλ. Την Τετάρτη, θα είναι η σειρά της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

πόλεμος στην Ουκρανία

Κρανίου τόπος το Κίεβο - AP Image

Ουκρανία: Βομβάρδισαν λεωφορεία με αμάχους

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ζαπορίζια υποστήριξε σήμερα βομβαρδίστηκαν τα λεωφορεία που απομάκρυναν αμάχους από τις περιοχές του μετώπου.

Από τους βομβαρδισμούς φέρεται να τραυματίστηκαν τέσσερα παιδιά, τα οποία μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Ο κυβερνήτης επέρριψε την ευθύνη στις ρωσικές δυνάμεις, ενώ από την πλευρά της, η Ρωσία διαψεύδει ότι στοχοθετεί αμάχους.

Ουκρανία

Βομβαρδισμένο τοπίο στο Κίεβο - AP Image

Στα πρόθυρα διακοπής οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας

Μήνυμα στην Ουάσιγκτον στέλνει η Μόσχα, ότι οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι στα όρια της διακοπής. 

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον, Δημήτρης Σουλτογιάννης, το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στη Μόσχα, επιδίδοντάς του επίσημη διαμαρτυρία για το απαράδεκτο σχόλιο, όπως λένε, που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν για τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. 

Η Μόσχα επισήμανε στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι οι σχέσεις βρίσκονται στα όρια να διακοπούν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει την περασμένη εβδομάδα τον Πούτιν «εγκληματία πολέμου». Το Κρεμλίνο είχε χαρακτηρίσει αυτά τα σχόλια ως «απαράδεκτη και ασυγχώρητη ρητορική». 

ην ίδια ώρα, η Βαρσοβία προστίθεται το Ευρωπαϊκό ταξίδι του Μπάιντεν. Μετά τις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί την Παρασκευή στην Πολωνία, όπου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ντούντα για να συζητήσουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις για την Νατοική συνδρομή στην Ουκρανία. Αυτήν την ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος εχει τηλεδιάσκεψη με τον Μακρόν, Σόλτς, Ντράγκι και Τζόνσον. 
 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top