Ουκρανία: Σκληρές μάχες στη Μαριούπολη - Οχυρώνεται το Κίεβο

«Πυροβολούν κατοικημένες περιοχές, άμαχοι δέχονται πυρά», λένε οι Ουκρανοί

Οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία. Όσα μετέδωσε από το Κίεβο η απεσταλμένη του Star, Λευκή Γεωργάκη

Οι μάχες και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στη μαρτυρική Μαριούπολη. Ανάμεσα στα πυρά, οι εγκλωβισμένοι άμαχοι που προσπαθούν να δραπετεύσουν από τη «ματωμένη πόλη. «Παιδιά πεθαίνουν από αφυδάτωση, οι προμήθειες τελειώνουν, μαζί και οι ελπίδες μας», λένε. 

Στην αντεπίθεση οι Ουκρανοί: «Ανακτούν εδάφη που είχαν καταλάβει οι Ρώσοι»

Νωρίτερα, ένας τοπικός περιφερειάρχης στην Ουκρανία δήλωσε πως ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν στη Μαριούπολη, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις ότι πυροβόλησαν αδιάκριτα κατά κατοικημένων περιοχών και ουκρανικών στρατιωτικών στόχων.

Οι Ρώσοι αρνούνται ότι στοχεύουν αμάχους.

Μιλώντας στην εθνική τηλεόραση, ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, δήλωσε ότι άμαχοι δέχονταν ρωσικά πυρά, πέραν των μαχητών της στρατιωτικής μονάδας του Αζόφ.

Ουκρανία: Τσετσένοι «γαζώνουν» τη Μαριούπολη – Απεγνωσμένες προσπάθειες διαφυγής των αμάχων

Τσετσένοι μαχητές «γαζώνουν» κατοικημένη περιοχή στην Μαριούπολη. Ένα ακόμη βίντεο που ανέβασε στον λογαριασμό του ο Καντίροφ δείχνει τους άντρες του να επιχειρούν στην πολιορκημένη πόλη. 

Νέος συναγερμός στο Τσερνόμπιλ: Πολλαπλές πυρκαγιές στο σημείο

Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των αμάχων από την στοιχειωμένη πόλη συνεχίζονται. Σήμερα ανοίχτηκαν τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι προς Ζαπορίζια. Ωστόσο, οι Ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν ότι Ρώσοι χτύπησαν τη μία διαδρομή. 

Ουκρανία

Ζημιές μετά τους βομβαρδισμούς στο Κίεβο - AP Image

Ουκρανία: Ρουκέτες κατέστρεψαν σιδηροδρομικό σταθμό στο Ντνίπρο - Ένας νεκρός

Ρουκέτες κατέστρεψαν σήμερα έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην κεντροανατολική περιοχή Ντνίπρο της Ουκρανίας.

Από τις εκρήξεις σκοτώθηκε ένα άτομο και προκλήθηκαν ζημιές σε σιδηροδρομικές ράγες, σε βαθμό που να εμποδίσουν τη διέλευση αμαξοστοιχιών επ' αόριστον, δήλωσε ο κυβερνήτης Βαλεντίν Ρεζνισέκνκο.

Οι πύραυλοι έπληξαν έναν σταθμό της πόλης Πάβλογκραντ περίπου 60 χλμ ανατολικά της περιφερειακής πρωτεύουσας Ντνίπρο.

Πόλεμος Ουκρανία

Βομβαρδισμένο κτίριο στην ουκρανική πρωτεύουσα - AP Image

Ουκρανία: Το Κίεβο οχυρώνεται - Μαίνονται οι μάχες και οι βομβαρδισμοί στα προάστια  

Πίσω από σακιά με άμμο και με το όπλο παρά πόδας, το Κίεβο περιμένει. Την 27η ημέρα της εισβολής, η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων φαίνεται να έχει σταματήσει στα βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας όπου έχει απαγορευτεί, για άλλη μια φορά, η κυκλοφορία όλων.

Σειρήνες, βομβαρδισμοί και εκρήξεις ακούγονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας – τα τύμπανα του πολέμου σε μια πόλη φάντασμα, λουσμένη σε έναν σχεδόν ανοιξιάτικο ήλιο, κάτω από τις αχτίδες του οποίου λαμπυρίζουν οι χρυσοί τρούλοι του ορθόδοξου καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας.

Σ’ αυτήν την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, την τρίτη από την έναρξη του πολέμου, όλα τα καταστήματα παραμένουν κλειστά. Όλοι έμειναν στα σπίτια τους, με την εντολή να κατεβαίνουν στα καταφύγια όταν ηχούν οι σειρήνες, σύμφωνα με τον δήμαρχο και πρώην πρωταθλητή της πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο.

εισβολή Ουκρανία

Ουκρανία: Χιλιάδες πολίτες εγκατέλειψαν το Κίεβο

Από τα 3,5 εκατομμύρια κατοίκους που είχε το Κίεβο πριν από τον πόλεμο, χιλιάδες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν φύγει από την πόλη. Έμειναν πίσω κάποιοι ηλικιωμένοι και οι άνδρες που συμμετέχουν στην άμυνα της πρωτεύουσας.

Στους έρημους δρόμους της πόλης κυκλοφορούν μόνο τα περιπολικά, κάποια στρατιωτικά φορτηγά και ελάχιστα πολιτικά αυτοκίνητα που περνούν με μεγάλη ταχύτητα – οι οδηγοί τους είναι ένοπλοι ή ένστολοι άνδρες. 

Το δάσος των βορείων προαστίων της πόλης, όπου οι κάτοικοι πήγαιναν τα Σαββατοκύριακα για να μαζέψουν μανιτάρια ή να φάνε οικογενειακά στο εξοχικό τους, έχει μετατραπεί πλέον σε ένα τεράστιο, περιχαρακωμένο στρατόπεδο. Η εμφάνιση ενός αυτοκινήτου προκαλεί αμέσως τις υποψίες στρατιωτών και εθελοντών που, με το δάχτυλο στη σκανδάλη, περιμένουν να ακούσουν το «συνθηματικό» που θα επιτρέψει στον οδηγό να συνεχίσει την πορεία του.

μετανάστες Ουκρανία

Δεκάδες μετανάστες στον σιδηροδρομικό σταθμό της Πολωνίας - AP Image

Ουκρανία: Σχεδόν 200.000 Ουκρανοί πρόσφυγες που έφτασαν στην Πολωνία, εγκατέλειψαν τη χώρα

Σχεδόν 200.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία που είχαν φτάσει στην Πολωνία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής έχουν εγκαταλείψει τη χώρα σιδηροδρομικώς για να μεταβούν σε άλλες χώρες υποδοχής, ανακοίνωσαν σήμερα οι πολωνικές σιδηροδρομικές αρχές.

Από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 20 Μαρτίου, σχεδόν 400 τακτικά σιδηροδρομικά δρομολόγια μετέφεραν περισσότερους από 140.000 επιβάτες από την Ουκρανία δωρεάν και 113 ειδικά σιδηροδρομικά δρομολόγια μετέφεραν περισσότερους από 45.000 επιβάτες, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας PLK, που διαχειρίζεται το πολωνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, ο Μίροσλαβ Σιέμιενιετς.

Αυτοί ήταν ταξιδιώτες με κύριους προορισμούς το Βερολίνο, αλλά και την Πράγα και τη Βιέννη.

Σύμφωνα με τους συνοριοφύλακες, 2.141.000 άνθρωποι που διέφυγαν από τη ρωσική εισβολή έφτασαν από την Ουκρανία στην Πολωνία από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 21 Μαρτίου. Σε αυτόν τον αριθμό θα πρέπει να προστεθεί ένας άγνωστος αριθμός ανθρώπων που έφυγαν από την Ουκρανία μέσω των συνόρων της Μολδαβίας ή της Ρουμανίας και στη συνέχεια εισήλθαν στην Πολωνία, όπου η ουκρανική κοινότητα που έχει εγκατασταθεί εδώ και πολύ καιρό αριθμεί περίπου ενάμισι εκατομμύριο άτομα.

Ουκρανία: 228 νεκροί στο Κίεβο από την έναρξη του πολέμου

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος Orlan σε ένα πολυώροφο κτίριο, στα βορειοδυτικά της πόλης.

Συνολικά, από την αρχή της εισβολής, έχουν σκοτωθεί στην πρωτεύουσα 228 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 4 παιδιά.


Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top