Μετάλλαξη «Όμικρον»: Πού έχει εντοπιστεί στην ΕΕ - Τι θα κάνει η Ελλάδα

Τα νέα μέτρα που εξετάζονται μετά την εμφάνιση της Όμικρον

Τα πάνω-κάτω φέρνει η μετάλλαξη "ΟΜΙΚΡΟΝ" σ' όλον τον πλανήτη-Bίντεο από μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων Star 28/11

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι χώρες της Ευρώπης μετά τον εντοπισμό της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού «Όμικρον».

Σύμφωνα με τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα, η συγκεκριμένη παραλλαγή διαθέτει 32 μεταλλάξεις του κορωνοϊού στην πρωτεϊνική της ακίδα, κάτι που την κάνει πολύ πιο μεταδοτική και πιο δύσκολο να αντιδράσει το ανοσοποιητικό σύστημα σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού. 

Μετάλλαξη Όμικρον: «Δεν είναι σαφές αν είναι πιο μεταδοτική» λέει ο ΠΟΥ

Όπως δήλωσε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «οι επιστήμονες και οι παρασκευαστές εμβολίων χρειάζονται δύο με τρεις εβδομάδες, ώστε να έχουν μια πλήρη εικόνα των χαρακτηριστικών των μεταλλάξεων της Όμικρον», επισημαίνοντας, υπό αυτό το πρίσμα, ότι «πρέπει να κερδίσουμε χρόνο, μέσω του μαζικού εμβολιασμού, της χρήσης μάσκας και της διατήρησης της κοινωνικής απόστασης».

Η Μ, Βρετανία από την πλευρά της ανέλαβε νέα πρωτοβουλία, συγκαλώντας σήμερα έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Υγείας των G7, με αποκλειστικό θέμα της ημερήσιας διάταξης την νέα παραλλαγή του κορωνοϊού. 

Οι υπουργοί Υγείας των χωρών της G7 θα συνεδριάσουν για να συντονίσουν τη δράση τους για τον περιορισμό της εξάπλωσης της «Όμικρον». Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ασκεί την προεδρία της G7, συγκάλεσε την επείγουσα συνάντηση μετά την προειδοποίηση της Νότιας Αφρικής για την ταχέως εξαπλούμενη, έντονα μεταλλαγμένη παραλλαγή την Παρασκευή. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ, μεταξύ άλλων χωρών, έχουν περιορίσει τα ταξίδια από χώρες της νότιας Αφρικής και έχουν επιβάλει καραντίνα στις αφίξεις. 

Η εξάπλωση του ιού στη Νότια Αφρική - όπου ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει αναρρώσει από τον COVID - τροφοδοτεί τους φόβους ότι ο ιός θα μπορούσε να μην καλύπτεται από τα εμβόλια. Η υγειονομική υπηρεσία της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, προειδοποίησε ότι το «Όμκρον» «είναι η πιο αποκλίνουσα παραλλαγή» του κορωνοϊού μέχρι στιγμής, «γεγονός που εγείρει σοβαρές ανησυχίες ότι μπορεί να σχετίζεται με σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων και αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης». 

Άντονι Φάουτσι για μετάλλαξη Όμικρον: «Θα πάει ουσιαστικά παντού»

Μάλιστα η Μ. Βρετανία ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε νέα μέτρα για την «Όμικρον», σύμφωνα με τα οποία από αύριο η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στα καταστήματα, σε κοινόχρηστους χώρους των σχολείων και στα μέσα μεταφοράς, ενώ όλοι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ PCR, ανεξαρτήτως αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Πού έχουν βρεθεί κρούσματα

Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα κρούσματα της μετάλλαξης «Όμικρον» στην Ευρώπη. Δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στη Δανία, ενώ περισσότερα από δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα ανακοινώθηκαν στη Μ. Βρετανία. 

Ένα ύποπτο κρούσμα καταγράφηκε στο Τιρόλο της Αυστρίας, και το πρώτο πιθανό κρούσμα ταυτοποιήθηκε στην Ελβετία. Η τελευταία, μάλιστα, άναψε χθες το «πράσινο φως» στην επιβολή περιορισμών από την κυβέρνηση μπροστά σε ένα πέμπτο κύμα της πανδημίας λόγω της νέας παραλλαγής, μετά από σχετικό δημοψήφισμα. 

Μετάλλαξη Όμικρον: Ποια είναι τα ασυνήθιστα συμπτώματα των ασθενών

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν, χαρακτήρισε «ζήτημα ωρών» τον εντοπισμό κρουσμάτων της «Όμικρον» στη Γαλλία, καθώς οχτώ ύποπτα κρούσματα έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών στο Παρίσι. 

Η κυβέρνηση προχώρησε σε πρόσθετα μέτρα, ανακοινώνοντας ότι ακόμα κι εμβολιασμένοι θα μπαίνουν σε καραντίνα όταν έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα, ενώ όπως ανακοινώθηκε 30.000 κρούσματα με τη μετάλλαξη Δέλτα καταγράφονται καθημερινά στη Γαλλία. 

Μετάλλαξη Όμικρον: Όλες οι χώρες στις οποίες έχει εντοπιστεί έως τώρα.  

Στην Ιταλία ο πρώτος Ιταλός που βρέθηκε θετικός στη μετάλλαξη «Όμικρον» είχε αρνητικό τεστ πριν από την πτήση του από την Αφρική και κυκλοφορούσε στην Ιταλία για μέρες πριν από τη διάγνωσή του. Η περίπτωσή του δείχνει ότι το στέλεχος βρισκόταν στην Ευρώπη για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και υπογραμμίζει την αδυναμία των συστημάτων τεστ που έχουν σχεδιαστεί για τον εντοπισμό των κρουσμάτων Covid πριν οι ταξιδιώτες επιβιβαστούν σε αεροπλάνα. 

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Τι θα κάνει η Ελλάδα

Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις γύρω από την παραλλαγή «Όμικρον» στην Ευρώπη. 

Από σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου θα ξεκινήσει σειρά συσκέψεων για να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση σε εθνικό επίπεδο. 

Ολλανδία: Θετικοί στη μετάλλαξη Όμικρον 13 ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική

Πάντως η κυβέρνηση επιμένει, προς το παρόν, να απορρίπτει το ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου lockdown, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει πως η «χώρα δεν μπορεί να μείνει περίκλειστη».

«Η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο και λαμβάνουμε τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Μετάλλαξη Όμικρον: Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το μείγμα των μέτρων δεν είναι στατικό και ότι υπάρχει στρατηγικό σχέδιο για να μείνει η οικονομική και κοινωνική ζωή ανοιχτή. 

«Όμικρον»: Τα νέα μέτρα που εξετάζει η Ελλάδα για τον κορωνοϊό 

Σε περίπτωση πάντως επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας, τα εναλλακτικά σενάρια που φέρεται να εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνονται στην αύξηση του απαιτούμενου αριθμού rapid tests από δύο σε τρία την εβδομάδα, με την ισχύ τους να περιορίζεται στο 24ωρο, όπως συνέβη και στη Γαλλία. 

Επανάληψη της Δέλτα η Όμικρον- Περισσότερα κρούσματα και βαριές νοσήσεις

Στο τραπέζει έχει πέσει και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και ως έσχατη λύση ο αποκλεισμός της πρόσβασης ανεμβολίαστων πολιτών σε εξωτερικούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, παρά την κατοχή βεβαίωσης αρνητικού rapid test. 

Κόκκινος συναγερμός στον πλανήτη για τη μετάλλαξη Όμικρον

Σαφέστερη εικόνα για το αν θα αλλάξουν τα υφιστάμενα μέτρα πιθανόν να υπάρξει αύριο, Τρίτη, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ενώ αισιοδοξία προκύπτει και από την πορεία των εμβολιασμών, καθώς η διαρκής ροή προς τα εμβολιστικά κέντρα φέρνει πιο κοντά την κατάκτηση του στόχου για τον πλήρη εμβολιασμό του 80% του πληθυσμού. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top