Επανάληψη της Δέλτα η Όμικρον- Περισσότερα κρούσματα και βαριές νοσήσεις

Βατόπουλος: Aπίθανο η μετάλλαξη Όμικρον να μην καλύπτεται από το εμβόλιο

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι απίθανο η μετάλλαξη Όμικρον να μην καλύπτεται από το εμβόλιο, έστω και με μικρότερη αποτελεσματικότητα.

Σε μια ανησυχητική εκτίμηση σε ό,τι αφορά τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού, προέβη σήμερα ο ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος δήλωσε πως είναι πιθανό να επαναληφθεί το σενάριο της μετάλλαξης Δέλτα

Κορωνοϊός: Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να «σωθούν» τα Χριστούγεννα

Σύμφωνα με τον ίδιο, η «Όμικρον» θα είναι πιο μεταδοτική καθώς και θα υπάρξουν πολύ περισσότερα κρούσματα και πιθανότατα και βαριές νοσήσεις. 

Κορωνοϊός: 5.870 τα σημερινά κρούσματα - 82 θάνατοι και 641 διασωληνωμένοι

«Αυτή τη στιγμή επαναλαμβάνεται ένα σενάριο που έχουμε ξαναδεί άλλες δυο φορές, με τη μετάλλαξη Άλφα και τη μετάλλαξη Δέλτα. Βιολογικά αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι παραλλαγές του ιού που επικρατούν είναι αυτές που μεταδίδονται ευκολότερα. Επίσης, ξέρουμε ότι οι παραλλαγές που επικρατούν είναι και οι πιο ήπιες, διότι αυτές δε σκοτώνουν κόσμο. Άρα πάλι μεταδίδονται ευκολότερα. Ένα σενάριο λογικό που μπορούμε να πούμε ότι και τώρα με αυτή τη μετάλλαξη, εφόσον επικρατήσει, θα είναι πιο μεταδοτική», δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ποιοι εμβολιασμένοι νοσούν και νοσηλεύονται από COVID-19;

Ο καθηγητής επισήμανε ότι ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να έχουμε μια επανάληψη της μετάλλαξης Δέλτα, συνεπώς μια επίταση της επιδημίας, με περισσότερα κρούσματα και -ανεξαρτήτως αν θα είναι ηπιότερη- πολλά βαριά περιστατικά.

«Ακόμα κι η Όμικρον να είναι όπως η Δέλτα από πλευράς βαρύτητας νόσου, επειδή θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα, πιθανόν να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό», σημείωσε.

Κόκκινος συναγερμός στον πλανήτη για τη μετάλλαξη Όμικρον

Aπίθανο η μετάλλαξη Όμικρον να μην καλύπτεται από το εμβόλιο, έστω και με μικρότερη αποτελεσματικότητα

Μετάλλαξη Όμικρον: Έκκληση για εμβολιασμό και τρίτη δόση από τον Μόσιαλο

Επιπλέον, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι απίθανο η « Όμικρον» να μην καλύπτεται από το εμβόλιο, έστω και με μικρότερη αποτελεσματικότητα. «Αυτό που έχει προκαλέσει ανησυχία είναι κατά πόσο αντιστέκεται στο εμβόλιο. Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να εμφανιστεί ένας ιός που δεν το πιάνει το εμβόλιο. Το κακό σενάριο είναι να έχει μικρή αποτελεσματικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ξαφνικά θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί να νοσήσει βαριά», υπογράμμισε. 

Σαρηγιάννης: Τα μοντέλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε πτώση

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ,  Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημείωσε ότι πριν από δύο μέρες καταγράφηκε το peak αυτού του κύματος και τώρα έχει αρχίσει η πτώση. «Τις τελευταίες δύο ημέρες είμαστε σε πτώση και ο αριθμός αναπαραγωγής είναι κάτω από τη μονάδα. Τα μοντέλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε πτώση. Το πρόβλημα είναι η διαχείριση της αποκλιμάκωσης», σημείωσε.

Παράλληλα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ επισήμανε ότι πριν από δύο μέρες καταγράφηκε το peak αυτού του κύματος της πανδημίας και τώρα έχει αρχίσει η πτώση.

Τείχος ανοσίας 80% στο τέλος του έτους

Την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του έτους το τείχος ανοσίας θα αγγίξει το 80% εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ανέφερε ότι «στο τέλος του χρόνου θα έχουμε φτάσει στο 65% του συνολικού πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένοι και μαζί με ένα 15% που υπολογίζουμε ότι θα έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία μέσω νόσησης, θα έχουμε πετύχει ένα συνολικό 80% και θα πλησιάζουμε στο τείχος ανοσίας».  

Mάσκα παντού, αποστάσεις στην εκπαίδευση και τηλεργασία

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι πρέπει η χρήση της μάσκας να εφαρμοστεί σε εξωτερικούς χώρους, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις αποστάσεις στην εκπαίδευση και να αυξηθεί η τηλεργασία ώστε να υπάρξει και λιγότερη κινητικότητα στα μέσα μεταφοράς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top