Αντιπαράθεση Κίνας με ΗΠΑ για τις ευθύνες προέλευσης του κορωνοϊού 

«Το να φορτώνονται οι ευθύνες στην Κίνα δεν μπορεί να εξαγνίσει τις ΗΠΑ»

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί σε όλο τον κόσμο/ AP

Η Κίνα επέκρινε σήμερα την «πολιτικοποίηση» από την Ουάσινγκτον των προσπαθειών να εντοπιστεί η προέλευση του κορωνοϊού και απαίτησε να ερευνηθεί ένα στρατιωτικό εργαστήριο των ΗΠΑ, λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ για τον ιό.

Εμβολιασμοί: Τα ποσοστά στη χώρα μας - Πόσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις

Η έκθεση των ΗΠΑ έχει στόχο να επιλύσει διαμάχες μεταξύ υπηρεσιών πληροφοριών που σκέπτονται διαφορετικές θεωρίες για το πώς εμφανίστηκε ο κορονοϊός, περιλαμβανομένης και εκείνης για ατύχημα σε κινεζικό εργαστήριο, η οποία έχει απορριφθεί μία φορά.

«Το να φορτώνονται οι ευθύνες στην Κίνα δεν μπορεί να εξαγνίσει τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Φου Κονγκ, γενικός διευθυντής του τμήματος ελέγχου των εξοπλισμών του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνέντευξη Τύπου.

Κορωνοϊός: Τι μας διδάσκει η Ισλανδία για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Η έκθεση των ΗΠΑ αναμενόταν να ολοκληρωθεί μέχρι χθες, Τρίτη, όμως θα χρειαστούν μερικές ημέρες ακόμη προκειμένου να ετοιμαστεί μια μη απόρρητη εκδοχή για δημοσιοποίηση, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου αυτή την εβδομάδα.

Η Κίνα έχει πει πως η διαρροή από εργαστήριο είναι εξαιρετικά απίθανη και έχει χλευάσει μια θεωρία σύμφωνα με την οποία ο κορονοϊός διέφυγε από εργαστήριο στην πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκαν οι πρώτες μολύνσεις COVID-19 στα τέλη του 2019, προκαλώντας το ξέσπασμα της πανδημίας.

Μπουρλά: Πιθανή η εμφάνιση νέας ανθεκτικής μετάλλαξης

Η Κίνα αντέτεινε ότι ο ιός διέρρευσε από εργαστήριο στο Φορτ Ντέτρικ, στο Μέριλαντ, το 2019. «Είναι δίκαιο, αν οι ΗΠΑ επιμένουν ότι αυτή είναι μια έγκυρη υπόθεση, να καλέσουν με τη σειρά τους να γίνει μια έρευνα στα εργαστήριά τους», είπε ο Φου.

Χθες, Τρίτη, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη κάλεσε τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να διεξαγάγει έρευνα σε εργαστήρια των ΗΠΑ.

Κορωνοϊός: Τρίτη δόση εμβολίου και στους άνω των 30 θα χορηγεί το Ισραήλ

Μια κοινή ομάδα του Π.Ο.Υ. και της Κίνας επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, αλλά οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχίες ότι η ομάδα δεν είχε επαρκή πρόσβαση στο Ινστιτούτο.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Κίνα θα σταματήσει να μιλάει για το εργαστήριο του Φορτ Ντέτρικ, αν η έκθεση των ΗΠΑ καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ιός δεν διέρρευσε από κινεζικό εργαστήριο, ο Φου είπε: «Είναι μια υποθετική ερώτηση, πρέπει να ρωτήσετε τις ΗΠΑ.»

Ο Φου είπε πως η Κίνα δεν έχει εμπλακεί σε εκστρατεία παραπληροφόρησης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top