Σε κίνδυνο οι εκλογές στη Λιβύη: Χωρίς αποτέλεσμα οι συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ

Υπονομεύει η Τουρκία τη διαδικασία ειρήνευσης στη χώρα  

OHE συνομιλίες για Λιβύη

Δεν κατέστη εφικτή η εξεύρεση μιας συναινετικής λύσης για τη διοργάνωση εκλογών στη Λιβύη στα τέλη Δεκεμβρίου,στις συνομιλίες που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα κοντά στη Γενεύη, ανακοίνωσε χθες βράδυ ένας αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Συνάντηση Νίκου Δένδια με τον πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής

Δεν είναι λίγοι πάντως όσοι συνδυάζουν την εξέλιξη με τον υπονομευτικό ρόλο της Τουρκίας η οποία δε θέλει να αποχωρήσουν τα στρατεύματα που διατηρεί στη χώρα σε περίπτωση ομαλοποίησης και ακόμη περισσότερο να ακυρωθεί και στην πράξει το παράνομο μνημόνιο με τη μία πλευρά των εμπλεκομένων στην εμφύλια σύρραξη της Λιβύης. 

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ο πρόεδρος της εκλεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ επισκέφθηκε χθες την Ελλάδα όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και επισήμανε εκ νέου την ανάγκη να φθάσει η χώρα στις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου. 

Μοιρασμένη στα τρία η ηγεσία της Λιβύης: Ποιοι στηρίζουν Ελλάδα    

Ο Ρέιζντον Ζένενγκα, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και συντονιστής της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Υποστήριξη της Λιβύης (UNSMIL), κάλεσε τους συμμετέχοντες να συνεχίσουν την προσπάθεια, κάνοντας λόγο «έντονες συζητήσεις» που σημαδεύτηκαν από απειλές αποχώρησης.

«Ο λαός της Λιβύης θα αισθανθεί σίγουρα απογοητευμένος καθώς εξακολουθεί να φιλοδοξεί να έχει την ευκαιρία να ασκήσει τα δημοκρατικά του δικαιώματα στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου», τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ στη λήξη των συνομιλιών.

 «Αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για την αξιοπιστία και τη μελλοντική συνάφεια του LPDF (Λιβυκού Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου)», τόνισε. «Σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε να διαβουλεύεστε μεταξύ σας για να επιτύχετε έναν υλοποιήσιμο συμβιβασμό και να εδραιώσετε όσα σας ενώνουν».

Ελλάδα – Λιβύη: Επανεκκίνηση της συζήτησης για τις θαλάσσιες ζώνες

Οι συνομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν σε ένα ξενοδοχείο περίπου 15 χλμ από τη Γενεύη, παρατάθηκαν για πέμπτη ημέρα χθες Παρασκευή με τους αντιπροσώπους να πασχίζουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Αναμενόταν να εγκαθιδρύσουν τη συνταγματική βάση για προεδρικές και βουλευτικές εκλογές έως την 1η Ιουλίου.

Εντούτοις, αντιπρόσωποι και αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν ότι δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν μεταξύ τους επί διαφορετικών προτάσεων που τέθηκαν, με αποτέλεσμα οι διοργανωτές να παρατείνουν τις συνομιλίες που είχαν αρχικά προγραμματιστεί να διαρκέσουν τέσσερις ημέρες.

Οι εκλογές κρίνονται ως ένα κρίσιμο βήμα στις διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη σταθερότητας στη Λιβύη, μετά από σχεδόν δέκα χρόνια χάους και αιματοχυσίας που ακολούθησε η εξέγερση το 2011 εναντίον του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, την οποία είχε υποστηρίξει το ΝΑΤΟ.

Μια ειρηνευτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ οδήγησε σε μια εκεχειρία το περασμένο καλοκαίρι με τις συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων φατριών να σταματούν και στη συνέχεια να σχηματίζεται μια κυβέρνηση ενότητας.

Οι συνομιλίες στην Ελβετία έγιναν έπειτα από μια διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη που διεξήχθη στο Βερολίνο στις 23 Ιουνίου.

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, Γιαν Κούμπις, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν αποτελεί «επιλογή» οι συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας στην Ελβετία να καταλήξουν χωρίς να υπάρξει μια απόφαση, δεδομένων των χρονικών περιθωρίων. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top