Κομισιόν: Η ΕΕ δεν εγκαταλείπει τα μη mRNA εμβόλια κατά του κορωνοϊού

«Η σύμβαση με τη Pfizer δεν αποκλείει τα υπόλοιπα εμβόλια»

Φον Ντερ Λάιεν

Η ΕΕ δεν εγκαταλείπει τα εμβόλια που δεν ανήκουν στην τεχνολογία mRNA και οι χθεσινές ανακοινώσεις της Προέδρου της Κομισιόν δεν συνεπάγονται κάτι τέτοιο, εξήγησαν σήμερα στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μάμερ, και ο αρμόδιος για θέματα υγείας εκπρόσωπος, Στέφαν ντε Κέιρσμακερ.

Εμβόλιο Pfizer: Νωρίτερα η παράδοση 50 εκατομμυρίων δόσεων στην ΕΕ

Υπενθυμίζεται ότι η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε χθες δύο νέες συμφωνίες αγοράς εμβολίων από τη Pfizer, με την πρώτη να φτάνει τις 50 εκατομμύρια πρόσθετες δόσεις το 2ο τρίμηνο του 2021. Η δεύτερη (που θα υπογραφεί σύντομα) αφορά 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις το 2022 και 2023 για χρήση ενίσχυσης (booster) ή αντιμετώπισης παραλλαγών.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Στέφαν ντε Κέιρσμακερ ξεκαθάρισε ότι, η επικείμενη σύμβαση με τη Pfizer για 1,8 δισ. δόσεις από το 2021 ως το 2023, δεν συνεπάγεται αποκλεισμό των άλλων τεχνολογιών και η ΕΕ παραμένει ανοικτή στο να συνάψει και άλλα συμβόλαια, όπως για παράδειγμα με εμβόλια τεχνολογίας αδενοϊού, όπως άλλωστε έχει ήδη κάνει.

Pfizer: Eκμεταλλεύεται τα «κενά» της AstaZeneca προσφέροντας έξτρα δόσεις

Παρομοίως ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μάμερ, διευκρίνισε επισταμένα ότι η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν, όταν χθες έκανε αναφορά στην τεχνολογία mRNA τόνισε πως είναι «μια τεχνολογία που δουλεύει», με έμφαση στο «μια», υπό την έννοια του «μια» ανάμεσα και σε άλλες.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο αρμόδιος για το θέμα εκπρόσωπος διευκρίνισαν ότι το συμπέρασμα περί εγκατάλειψης της μίας ή της άλλης τεχνολογίας είναι λανθασμένο, δεν συνάγεται από τα λεγόμενα της Προέδρου και δεν μπορεί να αποδοθεί στην Κομισιόν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top