Οι αεροπορικές των ΗΠΑ απολύουν χιλιάδες υπαλλήλους

Τεράστια η οικονομικη ζημιά από την πανδημία του κορωνοϊού

Αεροπρικές ΗΠΑ

Ελλείψει συμφωνίας στο Κογκρέσο, οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν γονατίσει απο την πανδημία του κορωνοϊού, ξεκινούν σήμερα να απολύουν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους τους.

Η American Airlines ήταν η πρώτη, που επιβεβαίωσε χθες βράδυ ότι ξεκινά τη «δύσκολη διαδικασία» της αναστολής της ισχύος των συμβάσεων 19.000 υπαλλήλων της.

Η United Airlines ανακοίνωσε λίγο αργότερα την απόλυση 13.432 εργαζομένων.

Οι διοικήσεις των δύο εταιρειών διαβεβαίωσαν πάντως τους υπαλλήλους τους, ότι εάν τις προσεχείς ημέρες οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι καταλήξουν σε συμβιβασμό, θα ακυρώσουν τις απολύσεις.

Εκλογές ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο νικητής του debate

Τα δεδομένα

Όπως και άλλες μεγάλες εταιρείες του κλάδου, έτσι η American και η United είχαν δεσμευτεί την άνοιξη ότι, δεν θα απέλυαν κανέναν εργαζόμενό τους ως την 30ή Σεπτεμβρίου, με κρατική βοήθεια ύψους 25 δισεκ. δολαρίων.

Αυτό το πακέτο στήριξης έληξε χθες.

Οι διαπραγματεύσεις των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων για το νέο σχέδιο στήριξης της οικονομίας, που επαναλήφθηκαν χθες Τετάρτη στην Ουάσινγκτον, δεν έχουν ακόμη φέρει καρπούς.

Xάος και προσβολές στο debate Τραμπ - Μπάιντεν

Τα δάνεια που χορηγήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε επτά εταιρείες, συνολικού ύψους 25 δισεκ. δολαρίων, δεν άλλαξαν τα δεδομένα: τα χρήματα αυτά προορίζονται για την κάλυψη τρεχουσών δαπανών, κι όχι για μισθοδοσία.

Πολλοί συνεχίζουν να διστάζουν να επιβιβαστούν σε αεροσκάφη, όπου οι χώροι είναι εξ ορισμού περιορισμένοι, οι διεθνείς πτήσεις συνεχίζουν να υποβάλλονται σε αυστηρούς περιορισμούς και τα ταξίδια για επιχειρηματικούς λόγους βρίσκονται σε χειμερία νάρκη.

Ο αριθμός των επιβατών που διέρχονται από τους ελέγχους ασφαλείας στα αμερικανικά αεροδρόμια παραμένει μειωμένος κατά 60% ως 70% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σύμφωνα με κυβερνητικά δεδομένα.

Οι εταιρείες του τομέα ήδη έχουν περικόψει προσωπικό μέσω προγραμμάτων εθελουσίας αποχώρησης πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αδειών άνευ αποδοχών. Στην Delta, πάνω από 40.000 εργαζόμενοι έχουν ήδη επιλέξει κάποιο από αυτά τα προγράμματα. Η Southwest έχει απολύσει, προσωρινά ή μόνιμα, το 27% των υπαλλήλων της.

Αλλά ούτε αυτό αρκεί σε ορισμένες εταιρείες.

Τι δήλωσε η Σάρα Νέλσον, προέδρου του συνδικάτου των αεροσυνοδών AFA

«Αύριο, δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι στην πολιτική αεροπορία, οι οποίοι θεωρούνται απολύτως απαραίτητοι, θα ξυπνήσουν χωρίς δουλειά και χωρίς ασφάλιση υγείας και χιλιάδες άλλοι δεν θα είναι πλέον εργαζόμενοι».

Συνδικάτα και επικεφαλής των εταιρειών που ασκούσαν πίεση στην Ουάσινγκτον εδώ κι εβδομάδες για να παραταθεί το πρόγραμμα ενισχύσεων.

Οι απολύσεις που ανακοινώθηκαν χθες, ήταν πάντως λιγότερες από ό,τι είχε αναγγελθεί αρχικά: η United προειδοποιούσε πως υπήρχε ενεχόμενο να απολύσει ως και 36.000 υπαλλήλους της.

Τα οικονομικά πλήγματα και σε άλλους τομείς στις ΗΠΑ

Ο τομέας των αεροπορικών μεταφορών δεν είναι ο μόνος που πλήττεται από την πανδημία. Η Disney για παράδειγμα ανακοίνωσε προχθές ότι απολύει 28.000 υπαλλήλους της.

Τα κεφάλαια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που έχιυν δωθεί σε ανέργους, έχουν ήδη μειωθεί από τα 600 δολάρια την εβδομάδα στα 300 δολάρια από τις αρχές Αυγούστου και θα εξαντληθούν μέσα στον Οκτώβριο, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Τα οικονομικά των πολιτειών αλλά και των δήμων πλήττονται επίσης εξαιτίας της μεγάλης συρρίκνωσης των οικονομικών δραστηριοτήτων λόγω της πανδημίας.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις

Το κέντρο μελετών Economic Policy Institute υπολογίζει ότι χωρίς βοήθεια από το ομοσπονδιακό κράτος, 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν απολυθεί ως τα τέλη του 2021 στον δημόσιο τομέα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top