Κορωνοϊός: Η Astra Zeneca ξεκίνησε πάλι τις δοκιμές για το εμβόλιο

Οι αρχές της Βρετανίας έκριναν πως είναι ασφαλές να συνεχιστούν

Δείτε στο video γιατί είχαν διακοπεί οι δοκιμές του εμβολίου της Astra Zeneca

Οι κλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου για τον κορωνοϊό της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ξανάρχισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων (MHRA) έκρινε ότι είναι ασφαλές να συνεχιστούν.

Οι δοκιμές είχαν διακοπεί αυτήν την εβδομάδα μετά την ανεξήγητη ασθένεια που εμφάνισε ένας από τους εθελοντές. Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ωστόσο, αφού ολοκλήρωσαν την έρευνά τους για το θέμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλές να συνεχιστούν οι δοκιμές.

Η εταιρεία διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει άλλες ιατρικές πληροφορίες για το θέμα.

Όλοι οι ερευνητές και οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για την εξέλιξη αυτή.

Γιατί είχαν διακοπεί οι κλινικές δοκιμές 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του φαρμακευτικού κολοσσού, κατά τη διαδικασία ελέγχου της εταιρείας στις δοκιμές έγινε μια παύση, ώστε να επανεξεταστούν τα δεδομένα ασφαλείας, μετά από σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις που παρουσιάστηκαν σε έναν από τους εθελοντές στη Βρετανία. 

Ωστόσο δεν είχε διευκρινιστεί  αν η διακοπή των κλινικών δοκιμών έγινε από την ίδια την AstraZeneca ή αν δόθηκε εντολή από κάποια εποπτική αρχή. 

Δεν είχε γίνει επίσης γνωστό, ποια ήταν η ανεπιθύμητη αντίδραση στον εθελοντή και πότε εμφανίστηκε. 

Ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V: Παρήγαγε αντισώματα - Τι λέει ο Ηλίας Μόσιαλος

Η AstraZeneca είχε υποστηρίξει πως είναι μια κίνηση ρουτίνας, η οποία συμβαίνει όταν εμφανίζεται μια ανεξήγητη παρενέργεια σε κάποια από τις κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου. 

Η ανακοίνωση ανέφερε ακόμα πως η εταιρεία εργάζεται πυρετωδώς για να επισπεύσει την αναθεώρηση του μεμονωμένου συμβάντος και να ελαχιστοποιήσει τυχόν επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα της δοκιμής. 

Πηγή που έχει γνώση των εξελίξεων των κλινικών δοκιμών του εμβολίου είχε δηλώσει στο Statnews.com ότι οι ερευνητές ενημερώθηκαν πως η διακοπή των δοκιμών στο εμβόλιο έγινε για να ελεγχθούν όλα τα ενδεχόμενα καθώς τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα επάνω τους.

Μία ακόμα πηγή που δε θέλησε να κατονομαστεί, είχε υποστηρίξει πως η παρενέργεια που οδήγησε στην παύση των δοκιμών έχει επιπτώσεις και σε άλλες κλινικές δοκιμές εμβολίων της AstraZeneca αλλά και σε κλινικές δοκιμές που κάνουν άλλες φαρμακευτικές εταιρείες που προσπαθούν να ανακαλύψουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. 

Αυτή την στιγμή υπάρχουν εννέα υποψήφια εμβόλια που είναι στην φάση τρία των κλινικών δοκιμών. Οι έρευνες της AstraZeneca για την παρασκευή εμβολίου είναι οι πρώτες που είχαν διακοπεί στη φάση 3.

Η AstraZeneca ξεκίνησε τη φάση τρία των κλινικών δοκιμών για την παρασκευή εμβολίου για τον κορωνοϊό στα τέλη Αυγούστου, ενώ ήλπιζε να είναι έτοιμο στα τέλη του χρόνου.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top