Κλιμακώνεται η ένταση στην Καταλονία: Μετά την ακύρωση του διαγγέλματος ο Πουτζδεμόν δεν προκηρύσσει τοπικές εκλογές

Ανοίγει τον δρόμο για ανεξαρτησία της Βαρκελώνης και ωθεί την Μαδρίτη σε άρση της αυτονομίας της περιοχής

Άνω κάτω τα έχει κάνει στην Καταλονία ο Κάρλες Πουτζδεμόν. Μια ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της ισπανικής Γερουσίας όπου θα εξεταστεί το αίτημα του Μαριάνο Ραχόι για την ενεργοποίηση του άρθρου 11, ο αυτονομιστής ηγέτης, ακύρωσε το προγραμματισμένο για σήμερα διάγγελμα χωρίς κανέναν λόγο (στο οποίο αναμενόταν να ανακοινώσει τη διάλυση του τοπικού κοινοβουλίου, προκηρύσσοντας πρόωρες περιφερειακές εκλογές για τις 20 Δεκεμβρίου), δίχως να δοθεί καμία επίσημη εξήγηση.

Στη συνέχεια, έγινε γνωστό πως τελικά δεν πρόλειται να διαλύσει το καταλανικό περιφερειακό κοινοβούλιο, προκηρύσσοντας πρόωρες τοπικές εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άνω κάτω η Καταλονία: Ο Πουτζδεμόν ακύρωσε το διάγγελμά του

Η απόφαση αυτή, δρομολογεί εξελίξεις καθώς ανοίγει τον δρόμο για κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από πλευράς Βαρκελώνης και για προσωρινή άρση της αυτονομίας της από πλευράς της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης.

Να σημειώσουμε ότι η απόφαση αυτή του Πουτζδεμόν δεν είναι τυχαία, καθώς από τη μια πλευρά έχει να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις της Μαδρίτης, και από την άλλη έχει να διαχειριστεί τις ισχυρές πολιτικές πιέσεις που δέχεται απο δυνάμεις οι οποίες ζητούν την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και μεγάλο μέρος των πολιτών. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα, πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Βαρκελώνης, στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες φοιτητές και μαθητές, ζητώντας να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.

Να αναφέρουμε τέλος, πως νωρίτερα ο Πουτζδεμόν είχε αποστείλει επιστολή στην Ισπανική κυβέρνηση, με την οποία προειδοποιούσε πως το να τεθεί η περιφέρειά του υπό επιτροπεία «θα αποστερήσει τον λαό της Καταλονίας από τους θεσμούς του» και θα δημιουργήσει στην περιφέρεια «μια ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση».

«Για να επιλυθεί αυτό που η κυβέρνηση του κράτους χαρακτηρίζει 'σοβαρή έκτακτη κατάσταση', θα δημιουργηθεί μια ακόμη πιο σοβαρή έκτακτη κατάσταση με την αρπαγή από την Καταλονία της πολιτικής αυτονομίας της», γράφει ως συμπέρασμα στο κείμενο αυτό, στο οποίο διαβεβαιώνει πως το να τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία αντιβαίνει στο ισπανικό Σύνταγμα.

Στην επιχειρηματολογία του, ο καταλανός αυτονομιστής πρόεδρος επικαλείται εκτενώς το ισπανικό Σύνταγμα, εκτιμώντας πως το κράτος δεν σέβεται το γράμμα ούτε το πνεύμα αυτού του άρθρου 155, που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ σε 40 χρόνια δημοκρατίας.

Υπογραμμίζει κυρίως πως το άρθρο 155 επιτρέπει να δοθούν «οδηγίες», αλλά όχι να «καθαιρεθούν» ή να «αντικατασταθούν» οι αρχές μιας αυτόνομης περιφέρειας.

Εξάλλου, επισημαίνει, «η Γερουσία δεν μπορεί να υπογράψει μια λευκή επιταγή στην κυβέρνηση του κράτους» και ακόμη λιγότερο να εγκρίνει μέτρα που πλήττουν «την αυτονομία των εθνοτήτων και των περιφερειών που συνθέτουν την Ισπανία».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top