Άνω κάτω η Καταλονία: Ο Πουτζδεμόν ακύρωσε το διάγγελμά του

Στάση αναμονής τηρεί η Ισπανία - Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους

Κρίσιμες ώρες ζει η Καταλονία, μετά και την τελευταία κίνηση του Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος ακύρωσε το προγραμματισμένο για σήμερα διάγγελμά του, και στο οποίο αναμενόταν να ανακοινώσει τη διάλυση του τοπικού κοινοβουλίου, προκηρύσσοντας πρόωρες περιφερειακές εκλογές για τις 20 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία, το διάγγελμα είχε προγραμματιστεί για τις 02:30 (ώρα Ελλάδος), αναβλήθηκε για μια ώρα και εν τέλει ακυρώθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ραγδαίες εξελίξεις στην Καταλονία: Εκλογές προκήρυξε ο Κάρλες Πουτζδεμόν!

Να σημειώσουμε, ότι πολλοί περίμεναν σήμερα πως ο Κάρλες Πουτζδεμόν θα ανακοίνωνε την αναστολή κήρυξης της ανεξαρτησίας, προκειμένου να προλάβει την Μαδρίτη η οποία αύριο Παρασκευή θα εξέταζε το αίτημα του Ραχόι για ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος, ώστε να αρθεί προσωρινά η αυτονομία τη Καταλονίας.

Όπως είναι φυσικό, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε πολλά ερωτήματα για τη στάση του Πουτζδεμόν, το γραφείο του οποίου δεν προσέφερε καμία εξήγηση για την ακύρωση του διαγγέλματος.

Να αναφέρουμε ακόμα, πως μπορεί ο αυτονομιστής ηγέτης να ακύρωσε το διάγγελμα, αλλά παραμένει στο πρόγραμμά του για σήμερα η ομιλία στο τοπικό κοινοβούλιο που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει αργότερα το απόγευμα.

Στη σύγκληση του τοπικού κοινοβουλίου, αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του πώς θα αντιμετωπίσει η Καταλονία τα σχέδια της εθνικής κυβέρνησης να αναλάβει τον έλεγχο της περιφέρειας.

Όσο για τη Μαδρίτη; Μετά και τις παραπάνω εξελίξεις, τηρεί στάση αναμονής έως ότου ο Κάρλες Πουτζδεμόν μιλήσει επίσημα.

Άλλωστε η ισπανική κυβέρνηση μέσω ειδικής επιτροπής, έχει αρχίσει ήδη να μελετά τις προτάσεις της κυβέρνησης για άρση της αυτονομίας των Καταλανών.

 

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

Χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως μαθητές και φοιτητές, βγήκαν σήμερα στους δρόμους της Καταλονίας, και συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βαρκελώνης έξω από την τοπική Βουλή, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην ισπανική κυβέρνηση η οποία θέλει να αναλάβει τον έλεγχο της περιοχής, αλλά και να πιέσουν την τοπική κυβέρνηση να κάνει πράξη τα όσα υποσχέθηκε.

«Ο κόσμος ψήφισε. Δημοκρατία τώρα!» αλλά και «Θέλουμε ανεξαρτησία. Θέλουμε μια καταλανική χώρα», είναι μερικά από τα συνθήματα που έγραφαν στα πανό τους.

Πάνω από 4.000 διαδηλωτές, πολλοί έχοντας ρίξει πάνω τους την σημαία της Καταλονίας, έκλεισαν δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά σε εορταστικό κλίμα, με τα μεγάφωνα να παίζουν μουσική και συνθήματα.

Να τονίσουμε, πως από τους χιλιάδες διαδηλωτές, δεν είναι όλοι υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία. Όπως μεταδίδει το «Αssociated Press», η 17χρονη Martina Gallego, δήλωσε πως δεν θέλει να διαχωριστεί η Καταλονία από την Ισπανία, ωστόσο αντιτίθεται έντονα στον τρόπο που η ισπανική κυβέρνηση μεταχειρίζεται την περιοχή.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top