Η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος στην Καταλονία – Η εικόνα που δεν θα ξεχάσει Έλληνας ξεναγός στη Βαρκελώνη

Ο Ετεοκλής Νικολάου περιγράφει στο star.gr όλα όσα συμβαίνουν στην διάσημη περιφέρεια της Ισπανίας - Πρώτη Ανάρτηση 02-10-2017 18:54

Έλληνας ξεναγός περιγράφει τι συμβαίνει στην Καταλονία

Το αιματηρό δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου στην Καταλονία θα μείνει γραμμένο στην ιστορία και χαραγμένο στη συλλογική μνήμη, ως η απόλυτη έκφραση της ωμής αστυνομικής βίας, με εντολή της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι.

Οι εικόνες-σοκ που μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία με τους αστυνομικούς να πυροβολούν όσους πήγαιναν να ψηφίσουν με πλαστικές σφαίρες και τον κόσμο να «απαντά» με τριαντάφυλλα, έκαναν το γύρο του κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταλονία: Ο δρόμος για την αυτονομία! Η ιστορία, ο διχασμός και οι φόβοι

Ο Ετεοκλής Νικολάου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα ζει και εργάζεται ως ξεναγός στη Βαρκελώνη, βίωσε από κοντά τα γεγονότα, μεταφέροντας στο star.gr το κλίμα που επικρατεί στην Bαρκελώνη:

«Πήγα στο εκλογικό κέντρο της γειτονιάς μου το πρωί (της Κυριακής) και ήταν εκείνη η ώρα που οι αστυνομικοί είχαν πηδήξει τα κάγκελα, μπήκαν μέσα στο σχολείο, απώθησαν τους εθελοντές, πήραν τις κάλπες και φύγανε. Ο κόσμος αντέδρασε, αλλά ειρηνικά. Απλά φώναζαν συνθήματα και οι αστυνομικοί τους έσπρωχναν και τους χτυπούσαν. Το εκλογικό αυτό κέντρο έκλεισε αλλά ο κόσμος μπορούσε να ψηφίσει σε οποιοδήποτε άλλο. Στο επόμενο εκλογικό κέντρο που πήγα στην παλιά πόλη, δεν υπήρχε αστυνομία».

O ETEOKΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Αυτό που δεν θα ξεχάσει, είναι «η εικόνα μιας γιαγιάς γύρω στα 80 -ήταν όλη κι όλη 1,50cm- η οποία ψήφισε, και βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο σήκωσε ψηλά την γροθιά δακρυσμένη. Αυτή η εικόνα μου έμεινε γιατί πολλοί από τους ηλικιωμένους έχουν βιώσει την δικτατορία του Φράνκο. Στην Καταλονία υπέφεραν. Οπότε γι΄αυτούς είχε μια άλλη σημασία το δημοψήφισμα».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Όπως μας εξηγεί ο Ετεοκλής Νικολάου, στόχος της ισπανικής κυβέρνησης ήταν να εμποδίσει την ψηφοφορία:

«Από τα περίπου 2018 κέντρα, τα 130 έκλεισαν. Δεν πέτυχαν και κάτι, απλά πέρασαν την εικόνα της καταστολής που χώριζε την εικόνα στα δυο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας βάφτηκε με αίμα! Ραχόι: Ο λαός ξεγελάσθηκε

Τι συμβαίνει όμως με τους «Ενωτικούς» (που είναι κατά της απόσχισης) και με εκείνους που είναι υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας;

«Πριν λίγο διάστημα, τα ποσοστά ήταν γύρω στο 50-50. Μπορεί να κέρδιζε και το “όχι”. Μήνα με το μήνα, το “ναι” μεγάλωνε. Όταν η κυβέρνηση άρχισε σιγά σιγά να κατάσχει τα ψηφοδέλτια, το κλίμα άρχισε να αλλάζει. Ακόμα και χθες. Δηλαδή οικογένειες που δεν ήξεραν τι θα ψηφίσουν και δίσταζαν, στο τέλος ψήφισαν ναι» εξηγεί στο star.gr ο Ετεοκλής Νικολάου.

Το σίγουρο είναι πως οι Καταλανοί, μετά το χθεσινό δημοψήφισμα στο οποίο επικράτησε το «ναι» περίπου με 2,5 εκατομμύρια ψήφους (90,9%) και τους 844 τραυματίες που άφησε πίσω της η κυβέρνηση Ραχόι, δεν πρόκειται να κάνουν ούτε βήμα πίσω:

«Πλέον όλο αυτό θα μεταφραστεί σε ενέργειες. Υπάρχει μια ιστορία σε όλη αυτή την προσπάθεια, και απ΄ότι φαίνεται όσο πάει γίνεται πιο έντονη. Άρα δεν μπορεί να σταματήσει. Δεν ξεχνιέται. Περνά από γενιά σε γενιά» λέει στο star.gr ο νεαρός ξεναγός.

Έτσι σήμερα Δευτέρα, πραγματοποιήθηκαν πολλές συγκεντρώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας, ενώ αύριο Τρίτη «έχει προγραμματιστεί μια μεγάλη γενική απεργία στο δημόσιο τομέα. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα μεταφερθεί στο τοπικό κοινοβούλιο και πλέον θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες που παίρνουν χρόνο. Περιμένουμε και την αντίδραση της Ευρώπης αλλά και αν θα υπάρξει διάλογος με την Μαδρίτη» καταλήγει ο Ετεοκλής Νικολάου.

 

Της Χριστίνας Βεργιώτη

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top