Σε επιφυλακή πρέπει να βρίσκονται και φέτος το καλοκαίρι παιδιά για ενήλικες για τις θαλάσσιες ανεμώνες που βρίσκονται στις παραλίες.
Ήδη στην Κρήτη έχουν καταγραφεί τουλάχιστον πέντε τσιμπήματα σε λουόμενους. Τα τέσσερα αφορούν ενήλικες και το ένα 10 χρονο αγόρι, το οποίο έχει σημάδια σε αρκετά σημεία του σώματός του, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες του zarpanews.gr.
Τι είναι η θαλάσσια ανεμώνη - Πού τη συναντάμε
Η θαλάσσια ανεμώνη (ή απλά ανεμώνη) είναι ένα θαλάσσιο, σαρκοφάγο ζώο που μοιάζει με φυτό, αλλά στην πραγματικότητα ανήκει στα κνιδόζωα (Cindaria), όπως οι μέδουσες και τα κοράλλια.
Έχει μαλακό σώμα και πολυάριθμους πλοκάμους γύρω από το στόμα της, που χρησιμοποιεί για να παγιδεύει μικρά ψάρια ή πλαγκτόν.
Τα πλοκάμια της φέρουν κνιδοκύτταρα, δηλαδή κύτταρα που περιέχουν ένα μικρό «καμάκι» με δηλητήριο.
Υπάρχει σε ποικιλία χρωμάτων, από καφέ μέχρι έντονο ροζ ή μωβ.
Τη συναντάμε σε ρηχά, παράκτια νερά στη Μεσόγειο και τις ελληνικές θάλασσες και συχνά είναι κολλημένη σε βράχια, πέτρες ή φύκια.
Τι πρέπει να κάνουμε αν μας τσιμπήσει θαλάσσια ανεμώνη
Αν και δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο, το τσίμπημά της μπορεί να προκαλέσει ελαφρύ πόνο, κάψιμο ή φαγούρα, παρόμοιο με της τσούχτρας, ειδικά σε ευαίσθητο δέρμα.
Σε περίπτωση τσιμπήματος:
- Δεν τρίβουμε το σημείο
- Ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό (όχι γλυκό, γιατί μπορεί να ενεργοποιήσει τα δηλητηριώδη κύτταρα).
- Βάζουμε ξίδι ή μαγειρική σόδα για να απενεργοποιηθεί το δηλητήριο.
- Αν έχει πλοκάμια στο δέρμα, τα αφαιρούμε προσεκτικά με τσιμπιδάκι ή με μια πλαστική κάρτα και τοποθετούμε ένα τζελ με αντισταμινικό ή ήπιο κορτικοστεροειδές σε μορφή αλοιφής.
- Αν ο πόνος επιμένει ή εμφανιστούν έντονα συμπτώματα αλλεργίας, όπως πρήξιμο, δύσπνοια, αλλεργική αντίδραση, πρέπει να επισκεπτούμε ιατρείο ή νοσοκομείο.