Ηλεία: Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά - Φόβοι για αναζωπυρώσεις

Καταστροφές σε σπίτια και αγροτοδασικές εκτάσεις

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι αυτή την ώρα η φωτιά στην Ηλεία, μετά και την αναζωπύρωση που σημειώθηκε το μεσημέρι στη Βαλμοράχη, σε σημείο που δεν είχε καεί χθες ανάμεσα στο χωριό Κάλφα και στο χωριό Απιδούλα. Διάσπαρτες εστίες υπάρχουν στις περιοχές Λάττα και Πρόδρομος.

Στην περιοχή επιχειρούν 154 πυροσβέστες με έξι πεζοπόρα τμήματα και αεροσκάφη air Traktor

Η εικόνα της φωτιάς που ξεκίνησε από την Αχαΐα και εξαπλώθηκε με ταχύτατους ρυθμούς, φτάνοντας στην Ηλεία το πρωί ήταν καλύτερη. Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ξεπέρασαν σε κάποιες περιπτώσεις τα 120 χλμ. την ώρα. 

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στην Ηλεία

Χωρίς ενεργός μέτωπο η φωτιά στην Ηλεία

Μέσα στη νύχτα ήχησε και πάλι το 112 καλώντας του κατοίκους από Λάτα να εκκενώσουν προς Σιμόπουλο. 

 

Όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής εστίαζαν το βράδυ στην περιοχή Πηνείας, όπου υπήρχαν τα περισσότερα προβλήματα. 

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε δύο μέτωπα

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε δύο μέτωπα

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ερυμάνθου Αχαΐας Θεόδωρος Μπαρής έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη νύχτα. 

«Παρά το γεγονός ότι έχουν υποχωρήσει οι άνεμοι υπάρχουν παντού διάσπαρτες εστίες που με την παραμικρή ενίσχυση των ανέμων αναζωπυρώνονται» σημείωσε. 

Με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και πάλι τα εναέρια μέσα στη φωτιά στην Ηλεία

Με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και πάλι τα εναέρια μέσα στη φωτιά στην Ηλεία

Αναφορικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου ανέφερε ότι έχουν καεί σπίτια και αποθήκες, ενώ υπάρχουν και μεγάλες απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο. Η φωτιά έχει καταστρέψει επίσης αγροτοδασικές εκτάσεις κι έχει προκαλέσει καταστροφές σε αγροτικές εκτάσεις.

Φωτιά: Η εικόνα στα υπόλοιπα μέτωπα

Καλύτερη εικόνα εμφανίζει η φωτιά που ξεκίνησε από την περιοχή του Αλεποχωρίου όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργές εστίες. Στην περιοχή επιχειρούν 50 πυροσβέστες με ένα πεζοπόρο τμήμα και 19 οχήματα.

Μέσα στη νύχτα ήχησε μήνυμα για εκκένωση στη φωτιά στην Ηλεία

Μέσα στη νύχτα ήχησε μήνυμα για εκκένωση στη φωτιά στην Ηλεία

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παρέμειναν κατά την διάρκεια της νύχτας στο Κρανίδι, όπου η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση. Η φωτιά άφησε πίσω της καταστροφές κυρίως σε αυλές σπιτιών, ενώ έπληξε και δύο οικίες. Από το πύρινο μέτωπο προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε ελαιόδεντρα.

Οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία

Οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία

Τα υπόλοιπα μέτωπα σε Μεγαλόπολη και Αργολίδα είναι σε ύφεση με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να παραμένουν στα σημεία για να αποφύγουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων. Στη Μεγαλόπολη πάντως οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους καθώς καταστράφηκαν επιχειρήσεις αλλά και σπίτια.

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Υψηλός παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για σήμερα Σάββατο, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην κατηγορία κινδύνου 4 βρίσκονται οι εξής περιοχές:

  • Αττική 
  • Αργολίδα
  • Κορινθία
  • Βοιωτία
  • Κεντρική και νότια Εύβοια

Σε επιφυλακή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Μεγάλος παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα Σάββατο σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Μεγάλος παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα Σάββατο σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top