Θεσσαλονίκη: Δικαίωση για 22χρονη που έγινε ΑΜΕΑ λόγω ιατρικού λάθους

Απόφαση - «σταθμός» για αποζημίωση της οικογένειας

Θεσσαλονίκη: Δικαίωση για 22χρονη που έγινε ΑΜΕΑ λόγω ιατρικού λάθους

Η δικαίωση ήρθε μετά από 22 χρόνια αγώνα για μια οικογένεια που έπεσε θύμα ιατρικού λάθους στο μαιευτήριο, με αποτέλεσμα το παιδί της να γίνει ΑΜΕΑ και να αντιμετωπίζει νοητική και σωματική αναπηρία.

Βόλος: «Αν έβρισκα το φως μου, θα ήθελα να δω το πρόσωπο του παιδιού μου»

Η απόφαση – σταθμός του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης να εκδοθεί αποζημίωση ύψους 520.000 ευρώ στους γονείς αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ανακούφισή της οικογένειας κι ανοίγει τον δρόμο για πολλές άλλες παρόμοιες υποθέσεις που περιμένουν, επίσης, τη δικαιοσύνη. 

«Μια ανθρώπινη ζωή καταστράφηκε από ιατρικό λάθος και περιμέναμε 17 χρόνια για τη δικαίωση»

Η δικαστική απόφαση ήρθε μετά από μια πολυετή και γεμάτη κωλυσιεργίες διαδικασία, όπως αναφέρει το Thesstoday.gr. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το ιατρικό λάθος συνέβη το 2001, όταν το παιδί γεννήθηκε σε κλινική της Θεσσαλονίκης και δεν διαγνώστηκε η φαινυλκετονουρία από την οποία έπασχε. Παρά την υποβολή του 22χρονου – σήμερα – κοριτσιού - σε υποχρεωτικές εξετάσεις για ανίχνευση μεταβολικών νοσημάτων με λήψη αίματος από τη φτέρνα, το δείγμα άργησε να σταλεί για έλεγχο από την κλινική στο ινστιτούτο υγείας. Αντί να αποσταλεί εντός 48 ωρών, όπως ορίζει ο νόμος, εστάλη μετά από 22 ολόκληρες μέρες, με αποτέλεσμα να έχει αλλοιωθεί και το αποτέλεσμα να δείχνει ότι το παιδί δεν πάσχει από κάποια ασθένεια. Επιπλέον, η φαινυλκετονουρία είναι μια ασθένεια που υποχωρεί από μόνη της με διατροφή χωρίς γάλα για τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση λόγω της μη διάγνωσης, το μωρό ταΐστηκε κανονικά με γάλα και πολύ γρήγορα κατέστη ανάπηρο σωματικά και νοητικά. 

Προφυλακίστηκε ο youtuber που κατηγορείται για εκμετάλλευση ΑμεΑ

«Mιλάμε για μια ανθρώπινη ζωή που αποδεδειγμένα καταστράφηκε από ιατρικό λάθος. Γιατί να μη λυθεί σε 2-3 χρόνια και να λυθεί σε 17, ενώ είμαστε στην Ευρώπη;», λέει η μητέρα με πόνο ψυχής σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση στην οποία αναφέρεται στην γεμάτη εμπόδια ζωή του παιδιού της αλλά και της οικογένειας που από το 2012 έχει επιδοθεί σε δικαστικούς αγώνες, αναζητώντας τη δικαίωση. «Το παιδί μου θα μπορούσε να ήταν φυσιολογικό αν απλά δεν έπινε γάλα», συμπληρώνει η μητέρα. 

Πώς έγιναν αντιληπές οι ενδείξεις τη αναπηρίας

Σύμφωνα με τη μητέρα, οι ενδείξεις έγιναν αντιληπτές όταν η κόρη της ήταν ακόμα μωρό, και στη συνέχεια εμφανίστηκε η σταδιακή εξέλιξη σε μια σειρά από σωματικές αναπηρίες και σοβαρές καθυστερήσεις στη νοητική ανάπτυξη – βαριά νοητική υστέρηση, με αποτέλεσμα σήμερα να μην μπορεί να φροντίζει τον εαυτό της. «Το παιδί μου έχει βαρύ αυτισμό, δίκτυο νοημοσύνης κάτω του 30 και αυτοτραμαυτική και επιθετική συμπεριφορά. Δεν έχει τρόπο να εκφραστεί, δεν έχει λόγο, ωστόσο όταν είσαι οικείος της και την κοιτάς, καταλαβαίνεις τι χρειάζεται, είναι επικοινωνιακή αλλά χρειάζεται βοήθεια 24 ώρες το 24ωρο. Στα 16 της έχασε το φως της και το ξαναβρήκε μετά από μεγάλη ταλαιπωρία. Υπάρχουν πολλοί σαν εμάς, η δική μας περίπτωση είναι ακραία γιατί το παιδί θα μπορούσε να είναι φυσιολογικό, αν γινόταν η διάγνωση και δεν έπινε γάλα. Ήταν άτυχο και γιατί νόσησε και δεν διαγνώστηκε», σημειώνει.

Κακοποίηση ΑμεΑ: Τι λέει μέσα από τη φυλακή ο 42χρονος Youtuber

Εκτός από την κατάσταση της υγείας της κόρης, η μακροχρόνια καθυστέρηση στην επίτευξη δικαιοσύνης αποτέλεσε μεγάλο φορτίο για την οικογένεια. «Είναι πάρα πολλά τα χρόνια και σε όλο αυτό το διάστημα έχουμε αλλάξει σπίτι, δουλειές και ακόμη περιμέναμε να δικαιωθούμε. Είναι μεγάλη ανακούφιση για εμάς η απόφαση του δικαστηρίου και μετά από πολυετή ψυχική, σωματική και οικονομική ταλαιπωρία, θέλουμε απλά να τελειώσει», υπογραμμίζει η μητέρα.

«Απόφαση που λύνει τα χέρια των δικαστών»

Εξετάζοντας την δικαστική πορεία της υπόθεσης, ο νομικός εκπρόσωπος της οικογένειας, Νίκος Διαλυνάς, επισημαίνει ότι παρά την υποβολή δύο αγωγών - έναν το 2012 και έναν το 2015 - η διαδικασία προχωρούσε με... αργό βηματισμό, καθώς οι ιατροί που διορίστηκαν από το δικαστήριο ως ειδικοί, αρνούνταν την συμμετοχή τους διαδοχικά για τέσσερα ολόκληρα έτη. «Οι πολλαπλές αποποιήσεις καθυστερούν τη διαδικασία και απαιτούν επιπλέον χρόνο και χρήματα, ταλαιπωρώντας τους διαδίκους», εξηγεί.

Σύλληψη Youtuber: Αποκαλύψεις Για Τις Κακοποιήσεις ΑμΕΑ

Την ώρα που η υπόθεση αντιμετώπιζε αρκετές καθυστερήσεις, ο ποινικολόγος έκανε κλήση προς το δικαστήριο να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης. Η απόφαση εκδόθηκε, τελικά, τον Μάρτιο του 2024, με την οριστική απόφαση να καθορίζει χρηματική αποζημίωση ύψους 520.000 ευρώ προς την οικογένεια από την κλινική και το ινστιτούτο υγείας.

Θύματα Youtuber: «Τα βίντεο ήταν στημένα - Είμαστε content creators»

Μάλιστα, ο ίδιος επισημαίνει ότι η πρωτοφανής απόφαση του δικαστηρίου ανοίγει τον δρόμο για υποθέσεις που παραμένουν σε αναμονή λόγω των πολλαπλών αποποιήσεων πραγματογνωμόνων, προκαλώντας ταλαιπωρία στους ανθρώπους που εμπλέκονται. «Δεν υπήρχε νόμος για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κι έτσι έκανα κλήση προς το δικαστήριο να μπει κατευθείαν στην ουσία της υπόθεσης, αγνοώντας ότι δεν υπάρχει πραγματογνώμονας. Η ρύθμιση αυτή δίνει λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους διαδίκους και οδηγεί χιλιάδες δικογραφίες στο να λιμνάζουν ακόμη και για 10 χρόνια. Γι’ αυτες τις περιπτώσεις, ο νέος νόμος του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν προέβλεψε καμία λύση, οπότε, πλέον με την απόφαση αυτή λύνονται τα χέρια των δικαστών, για μια γρήγορη και ορθή απονομή δικαιοσύνης την οποία αποζητά και η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες», σημειώνει ο δικηγόρος.

Ανησυχία για τη δεύτερη εγκυμοσύνη

Εννέα χρόνια μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού τους, η οικογένεια καλωσόρισε την μικρότερη κόρη τους, η οποία σήμερα είναι 13 ετών. Φοβούμενοι μήπως αντιμετωπίσουν ξανά τον εφιάλτη του ιατρικού λάθους, η μητέρα υποβλήθηκε σε τεστ DNA για μεταβολικά νοσήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα οποία ευτυχώς βγήκαν αρνητικά. «Ευτυχώς η μικρότερη ήταν πλήρως απαλλαγμένη. Συμμερίζεται την κατάσταση και νιώθει άσχημα. Έχει μεγάλη συναισθηματική νοημοσύνη, αγαπάει την αδερφή της και είναι στήριγμα για εμάς να υπάρχει στο σπίτι ένα λειτουργικό παιδί, μας δίνει δύναμη», υπογραμμίζει.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top