Τέμπη: Φωτογραφίες ντοκουμέντα για τη τηλεδιοίκηση - Τι λέει μάρτυρας

Επί επτά χρόνια δε λειτουργούσε το σύστημα τηλεδιοίκησης

Νέα ντοκουμέντα φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» σχετικά με το μπάχαλο που επικρατούσε στον ΟΣΕ, όσον αφορά στη λειτουργία του συστήματος τηλεδιοίκησης πολλά χρόνια πριν από την τραγωδία στα Τέμπη

Τέμπη: «Έχουμε τόσα αποδεικτικά στοιχεία, όσοι τα δουν θα μείνουν άφωνοι!»

Όπως αποκάλυψε ο Αλέξανδρος Καλαφάτης, ο ανακριτής ερευνά με πολύ μεγάλη προσοχή για πόσα χρόνια ήταν υπό διάλυση το σύστημα τηλεδιοίκησης και γι’ αυτό καλεί ακόμα και συνταξιούχους σταθμάρχες και τηλεδιοικητές που δίνουν στοιχεία.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει ένας βασικός μάρτυρας, ο οποίος πριν από περίπου τρεις εβδομάδες διαβίβασε στον ανακριτή φωτογραφίες ντοκουμέντα και μια επιστολή με ημερομηνία 3/6/2019 για να καταλάβει από πότε ήταν υπό διάλυση το σύστημα και τι έκταση είχαν οι βλάβες. 

Τρίκαλα: 57 τριαντάφυλλα για τα θύματα των Τεμπών στην παρέλαση

Στην επιστολή και τις φωτογραφίες που δόθηκαν στον ανακριτή, όπου αναφέρονται οι λέξεις «αρπάγες» και «αιχμές» εννοούνται οι βλάβες στο σύστημα, ότι δηλαδή τα κλειδιά των γραμμών γυρνούν μόνο χειροκίνητα. 

Τέμπη: Δημοσίευμα αποκαλύπτει αλλοίωση στοιχείων για την τραγωδία

Επίσης, στις φωτογραφίες στον πίνακα ελέγχου στους σταθμούς φαίνονται όλα τα φωτάκια κόκκινα, που σημαίνει ότι ο σταθμάρχης δεν μπορούσε να γνωρίζει αν περνάει τρένο ή όχι. 

«Οι σταθμοί που είναι εντός τηλεδιοίκησης και δεν έχουν κανένα έλεγχο αιχμών είναι οι εξής: Σταθμός Παλαιοφάρσαλου, τελείως σβηστός. Σταθμός Ορφανά, όλα τα κυκλώματα σε άνοδο – κάθοδο ερυθρά. Σταθμός Δοξαρά, όλα ερυθρά με αρπάγες. Σταθμός Κραννώνα, όλα ερυθρα. Σταθμός Μεζούρλου, όλα ερυθρά γιατί γίνονται χειρισμοί στις αιχμές και επιβάλλεται να έχουμε έλεγχο. Σταθμός Λάρισας, όλα ερυθρά. Κι εδώ επιβάλλεται να έχουμε έλεγχο γιατί γίνονται συνεχώς χειρισμοί από τους κλειδούχους και μπορούμε αν έχουμε έλεγχο να διορθώσουμε τυχόν λάθος τους», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή και συνεχίζει:

Τέμπη: «Για μένα δικαίωση θα είναι...» - Συγκλονίζει ο 21χρονος Δημήτρης

«Στις σήραγγες των Τεμπών και του Πλαταμώνα όλα τα κυκλώματα ανόδου – καθόδου δεν έχουμε κανένα έλεγχο ούτε καμερών ασφαλείας, ούτε πυρασφάλειας – πυρανίχνευσης. Σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την είσοδο των αμαξοστοιχιών σε αυτές. Τα κυκλώματα των σηράγγων που είναι ερυθρά, επιβάλλεται να καθαριστούν για την ασφαλή κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών σε αυτές. Η διαδοχή των αμαξοστοιχιών γίνεται σε πολλές περιπτώσεις με τη χρήση κινητών τηλεφώνων».

Αποκάλυψη: Απομάκρυναν μάρτυρα «κλειδί» που κατέθεσε για τη Σύμβαση 717

Στη συγκεκριμένη επιστολή τέλος, σύμφωνα με την εκπομπή, αναφέρεται ότι οι βλάβες είχαν εμφανιστεί από το 2012, πριν από τη μεγάλη φωτιά στην περιοχή Ζάχαρη, από την οποία, σύμφωνα με τον ΟΣΕ, είχε καταστραφεί το σύστημα τηλεδιοίκησης. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top