Πτώση F-16: Επί μιάμιση ώρα βρισκόταν στη θάλασσα ο πιλότος

Πώς κατάφερε να σωθεί o 29χρονος Παναγιώτης Αποστολάκης

Επί μιάμιση ώρα βρισκόταν στη θάλασσα ο Παναγιώτης Αποστολάκης, ο πιλότος του F-16 Block 52, που κατέπεσε χθες κοντά στο νησί Ψαθούρα, μεταξύ Χαλκιδικής και Αλοννήσου

Ο 29χρονος πιλότος διατήρησε την ψυχραιμία του και κατάφερε να ενεργοποιήσει εγκαίρως το σύστημα εκτίναξης και να πέσει στη θάλασσα. Με το που ενημερώθηκε το κέντρο για την πτώση του μαχητικού αεροσκάφους ξεκίνησε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, με πρώτους να σπεύδουν οι συνάδελφοι του 29χρονου που συμμετείχαν στον ίδιο εκπαιδευτικό σχηματισμό. 

Πτώση F-16: Aυτός είναι ο 29χρονος πιλότος

Στο σημείο κατέπλευσαν επίσης επτά σκάφη του λιμενικού, ένα παραπλέον εμπορικό πλοίο και τρία εναέρια μέσα. 

πιλότος 1

Ο πιλότος εντοπίστηκε γρήγορα και ξεκίνησε η επιχείρηση για την περισυλλογή του, η οποία ολοκληρώθηκε μετά από μιάμιση ώρα, καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν κακές και δυσκόλεψαν την προσέγγιση του σούπερ πούμα. 

Τι δήλωσε ο πατέρας του πιλότου του F-16 που έπεσε στην Ψαθούρα 

Πάντως ο 29χρονος, ο οποίος βρισκόταν πάνω σε σωσίβια λέμβο, που περιλαμβάνεται στο κιτ επιβίωσης των πιλότων, είχε επικοινωνία με τα σωστικά συνεργεία καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης. 

πιλότος 2

Το Σούπερ Πούμα κατάφερε τελικά να περισυλλέξει τον πιλότο πριν από τις 16:00 το απόγευμα και τον μετέφερε στο στρατόπεδο Σακέτα. Από εκεί με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, από όπου αναμένεται να πάρει εξιτήριο σήμερα, καθώς όλες οι εξετάσεις έδειξαν ότι είναι καλά στην υγεία του. 

Πτώση F-16 στη νήσο Ψαθούρα: Μεταφέρθηκε στο 251 ΓΝΑ ο πιλότος

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο 29χρονος κυβερνήτης του F-16 εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει αμέσως στη μονάδα και στα καθήκοντά του. 

πιλότος 3

Το χρονικό της πτώσης του F-16

Όπως έγινε γνωστό τέσσερα F-16 απογειώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης από την 110η Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, στο πλαίσιο προγραμματισμένης εκπαιδευτικής άσκησης στο Βόρειο Αιγαίο. 

πιλότος 4

Έπεσε F-16 στη νήσο Ψαθούρα, νότια της Χαλκιδικής - Σώος ο πιλότος

Το F-16 Block 52+ του 29χρονου πιλότου υπέστη μηχανική βλάβη την ώρα που πετούσε νότια της Χαλκιδικής, πάνω από τη νήσο Ψαθούρα. Ο πιλότος προσπάθησε να το επαναφέρει, κάτι που δεν κατέστη δυνατό, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιήσει αμέσως τον μηχανισμός εκτόξευσης του καθίσματος, λίγο πριν το αεροσκάφος συντριβεί στη θάλασσα. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top