Τζανάκης για ιλαρά: Τι πρέπει να κάνουν όσοι γεννήθηκαν μετά το 1970

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας ζητά προσοχή από παιδιά και ενήλικες

Δείτε απόσπασμα από την εκπομπή Αταίριαστοι

Έντονη ανησυχία προκαλεί η έξαρση κρουσμάτων ιλαράς αλλά και στρεπτόκοκκου τον τελευταίο καιρό, με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη να ζητά προσοχή από όλους με σκοπό τη σωστή και γρήγορη αντιμετώπισή τους. 

Ανησυχία με την Ιλαρά: Οι τρεις περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μιλώντας στον SKAI, αναφέρθηκε αρχικά στην ιλαρά και τόνισε πως είναι πολύ επικίνδυνη για ορισμένες ομάδες ανθρώπων όπως οι έγκυοι και οι ανοσοκατεσταλμένοι. «Είναι πάρα πολύ μολυσματική και πάρα πολύ μεταδοτική, απαιτείται ποσοστό εμβολιασμού πάνω από 95% ώστε να προλάβουμε επιδημίες σε αυτές τις αρρώστιες.

Συναγερμός για την ιλαρά στην Ελλάδα – Τα 6 μέτρα του υπουργείου Υγείας

Παράλληλα, ο κ. Τζανάκης έκρινε απαραίτητο τον εμβολιασμό όσων δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει μετά το 1970 με στόχο να προστατευτούν επαρκώς.

«Όσοι είναι μετά το '70 γεννηθένετες να ψάξουν να δουν αν έχουν κάνει το εμβόλιο, αλλιώς να το κάνουν, εκτός αν έχουν ιστορικό νόσησης. Όσοι έχουν γεννηθεί πριν το 1970 είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχουν νοσήσει, επειδή δεν υπήρχε εμβόλιο, άρα είναι προστατευμένοι εφ' όρου ζωής», είπε χαρακτηριστικά.

Τζανάκης: «Ο στρεπτόκοκκος θεραπεύεται εύκολα εκτός αν αποκτήσει διεισδυτική μορφή»

Σε ότι αφορά τον στρεπτόκοκκο, που έχει δυστυχώς προκαλέσει αρκετούς θανάτους, ο ίδιος πρόσθεσε πως μπορεί να είναι ένα μικρόβιο που θεραπεύεται εύκολα, ωστόσο γίνεται πολύ ισχυρό όταν αποκτήσει διεισδυτική μορφή. 

Στρεπτόκοκκος: 23 θάνατοι από το 2023 – Παιδιά 11 από τα θύματα 

Σε κάθε περίπτωση, η επικοινωνία με τον γιατρό ή τον παιδίατρο πρέπει να είναι άμεση. «Όταν ένα παιδί έχει υψηλό πυρετό για ημέρες, κακή διάθεση, δεν τρώει, δεν παίζει, οπωσδήποτε πρέπει να επικοινωνήσουν οι γιατροί με παιδίατρο. Αυτός θα φροντίσει για τις κατάλληλες εξετάσεις, να δει αν υπάρχει στρεπτόκοκκος και να το θεραπεύσει», τόνισε ο Νίκος Τζανάκης. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top