Ανησυχία με την Ιλαρά: Οι τρεις περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο

Ποια είναι τα συμπτώματα της ιλαράς

Σε συναγερμό βρίσκεται ο ΕΟΔΥ μετά τα πολλαπλά κρούσματα Ιλαράς που έχουν εμφανιστεί σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. 

Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτωβρίου του 2023, αναφέρθηκαν περισσότερα από 30.000 κρούσματα ιλαράς σε 40 από τα 53 κράτη, εκ των οποίων 2 στα 5 ήταν παιδιά ηλικίας 1-4 ετών και 1 στα 5 ενήλικες 20 ετών και άνω. 

Την ίδια χρονική περίοδο καταγράφηκαν περίπου 21.000 νοσηλείες και 5 θάνατοι.

Έτσι, άμεσες ήταν οι αντιδράσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ) και έλαβαν μέτρα για τον περιορισμό της.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου.

Ιλαρά: Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας υπάρχει κίνδυνος

Πολλά ανεμβολίαστα άτομα εντοπίζονται κυρίως σε τρεις περιοχές της χώρας, στη Δυτική Ελλάδα, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με τους αρμόδιους να επικεντρώνονται σε αυτές ώστε να προληφθεί το ξέσπασμα και η μετάδοση της νόσου.

Τι είπε η Ματίνα Παγώνη για την ιλαρά

Η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη εμφανίστηκε στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Σήμερα» και τόνισε ότι ο κίνδυνος της έξαρση οφείλεται στους ανεμβολίαστους. 

«Η ιλαρά ειδικά στο εξωτερικό είναι σε πάρα πολύ υψηλά ποσοστά, υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και εδώ στην Ελλάδα ευτυχώς έχουμε φτάσει στην ανοσία σχεδόν στο 89,9% αλλά πρέπει να περάσουμε το 95%. Αυτό έχει συμβεί όπως εξήγησε και ο ΠΟΥ επειδή στο διάστημα της πανδημίας ή έκαναν μία δόση ιλαράς ή δεν έκαναν καθόλου». 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων ιλαράς σε χώρες του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΠΟΥ, ακόμη και σε αυτές που είχαν δηλώσει εξάλειψη της ιλαράς ως ενδημικής νόσου.

Ιλαρά: Τα συμπτώματα και οι επιπλοκές

  • Η ιλαρά εκδηλώνεται με πυρετό, ξηρό βήχα και καταρροή
  • Μετά από 3-4 ημέρες ακολουθεί το κηλιδοβλατιδώδες ερυθηματοειδές εξάνθημα, που αρχίζει από το κεφάλι και επεκτείνεται σε όλο το σώμα
  • Επιπλοκές, στις μικρές ηλικίες μπορεί να υπάρξει μια συλλοίμωξη, όπως η λαρυγγίτιδα, η πνευμονία, η γαστρεντερίτιδα
  • Σπανιότερα μπορεί να υπάρξει προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και εμφάνιση εγκεφαλίτιδας

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top