Πλημμύρες: Κρούσματα λεπτοσπείρωσης στη Θεσσαλία - Ποια τα συμπτώματα

Αύξηση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας

Όσα είπε η Ματίνα Παγώνη για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού και τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν στη Θεσσαλία / Βίντεο Mega

Δύσκολες ώρες περνάνε οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, οι οποίοι εκτός από τις κατεστραμμένες περιουσίες τους που έχουν πλημμυρίσει πρέπει να αντιμετωπίσουν και τις ασθένειες. Ήδη από τα μολυσμένα νερά και τις κακές υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, κορωνοϊού, λοιμώξεων του αναπνευστικού, αλλά και περιστατικά λεπτοσπείρωσης. 

Καιρός: Έρχεται κακοκαιρία πέντε ημερών – Στο επίκεντρο και πάλι η Θεσσαλία

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, στη Θεσσαλία έχουν καταγραφεί πάνω από 40 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 4-5 περιστατικά λεπτοσπείρωσης. «Χρειάζεται προσοχή η περιοχή εκεί, το νερό και να μην ξεχνούν οι άνθρωποι να φορούν γάντια, μάσκες και γαλότσες», επεσήμανε η κ. Παγώνη.

Τι είναι η λεπτοσπείρωση και πώς μεταδίδεται

Η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη, η οποία παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα και προκαλείται από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα (Leptospira spp). Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.

Η ασθένεια μεταδίδεται τόσο από άγρια, όσο και από οικόσιτα ζώα. Τα πιο συνηθισμένα ζώα που μεταδίδουν την αρρώστια είναι τα τρωκτικά.

Συνήθως μεταδίδεται από τα ούρα ή από νερό ή χώμα με ούρα ζώων σε περίπτωση επαφής, όταν υπάρχουν σκασίματα στο ανθρώπινο δέρμα, στα μάτια, στο στόμα ή στη μύτη.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λεπτοσπείρωσης

Η λεπτοσπείρωση μπορεί να εμφανιστεί με δύο κλινικά σύνδρομα: την ανικτερική και την ικτερική λεπτοσπείρωση.

Στα αρχικό στάδια, η κλινική εικόνα είναι παρόμοια με αυτήν της γριπώδους συνδρομής (πυρετός, ρίγος, μυαλγία κλπ). Επίσης, είναι δυνατόν άτομα με λεπτοσπείρωση να εμφανίσουν ήπιες εκδηλώσεις ή να μην εμφανίσουν κανένα απολύτως σύμπτωμα.

Για τους παραπάνω λόγους πιστεύεται ότι η λεπτοσπείρωση είναι ένα νόσημα που υποδιαγιγνώσκεται.

Το πιο συχνό σύνδρομο είναι η ανικτερική λεπτοσπείρωση, μία αυτοπεριοριζόμενη συστηματική νόσος, η οποία παρατηρείται περίπου στο 85-90% των περιπτώσεων. Η μορφή αυτή έχει καλή πρόγνωση.

Στην ικτερική μορφή της νόσου συνήθως παρατηρείται αιφνίδια έναρξη, η οποία χαρακτηρίζεται από:

  • υψηλό πυρετό (38,5 – 39°C)
  • κεφαλαλγία (που δεν υποχωρεί με αναλγητικά)
  • έντονες μυαλγίες
  • ρίγος
  • κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα
  • ανορεξία
  • ναυτία
  • έμετοι και
  • κοιλιακό άλγος

Με την εξαφάνιση της λεπτοσπειραιμίας και του πυρετού εμφανίζονται σπληνομεγαλία και ηπατομεγαλία, ίκτερος και νεφρική ανεπάρκεια, που συνήθως είναι αναστρέψιμη.

Η μορφή αυτή συνοδεύεται από ποικίλου βαθμού θνητότητα που μπορεί να φτάσει το 10-20% των περιστατικών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top