ΕΟΔΥ: Παραιτήθηκε ο Ζαούτης - Νέος πρόεδρος ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου

Το παρασκήνιο της παραίτησης του Θεοκλή Ζαούτη

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), υπέβαλε στον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο Θεοκλής Ζαούτης.

Θεσσαλία: Κρούσματα γαστρεντερίτιδας και λοιμώξεων -Σαλμονέλα σε ένα βρέφος

Εισαγγελική παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

ΕΟΔΥ: Παραιτήθηκε ο Ζαούτης

ΕΟΔΥ: Παραιτήθηκε ο Θεοκλής Ζαούτης από τη θέση του Προέδρου του Οργανισμού / Eurokinissi

Ο κ. Ζαούτης είχε αναλάβει πρόεδρος του Οργανισμού τον Οκτώβριο του 2021, αντικαθιστώντας τον Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Το παρασκήνιο της παραίτησης Ζαούτη

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αντικατάσταση Ζαούτη είχε δρομολογηθεί προ της πλημμύρας. Χθες, Τρίτη, ανακοινώθηκε εσωτερικά η νεα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΔΥ καθώς είχε προηγηθεί πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας που προέβλεπε αλλαγές στη δομή του οργανισμού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η παραίτηση του Θεοκλή Ζαούτη υποβλήθηκε λίγες ώρες πριν από την δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, που επρόκειτο να  γίνει σήμερα.

Ποιος είναι ο Θεοκλής Ζαούτης

Ο Θεοκλής Ζαούτης, MD, MSCE, PhD είναι Καθηγητής Παιδιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Οµότιµος Καθηγητής Επιδηµιολογίας στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστηµίου της Pennsylvania και στο Children’s Hospital of Philadelphia (CHOP), όπου διετέλεσε επικεφαλής του Τμήματος Λοιμώξεων από το 2014 έως το 2018.

Έλαβε το μεγαλύτερο µέρος της ιατρικής του εκπαίδευσης στις Ηνωµένες Πολιτείες, µε εξαίρεση το διδακτορικό του, το οποίο ολοκλήρωσε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 2015 ήταν ένας από τους δύο φιναλίστ για τη θέση του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Είναι Σύμβουλος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την Πρωτοβουλία «Υποστήριξη του Τομέα Υγείας της Ελλάδας», που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018, καθώς και Σύμβουλος στο Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη στην Ελλάδα, ιδιότητα την οποία υποστηρίζει το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας στην ανάπτυξη κλινικών κατευθυντήριων γραµµών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και συνταγογράφησης πρωτοκόλλων για οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 είναι µέλος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, του Υπουργείου Υγείας.

Από το 2018 είναι Επικεφαλής Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ιδρύματος Penta, ενός από τους κορυφαίους Οργανισµούς στην Ευρώπη, που διεξάγει έρευνα για τις παιδιατρικές λοιµώξεις.

Στις Ηνωµένες Πολιτείες κατέχει τη θέση του Προέδρου του Ειδικού Τµήµατος Παιδιατρικής της Οµάδας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH) για την Αντιµικροβιακή Διαχείριση.

Είναι Μέλος του Επιστηµονικού Συµβουλίου για την Καταπολέµηση της Μικροβιακής Αντοχής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηµάτων (CDC) και Μέλος της Επιτροπής για τις Λοιμώδεις Νόσους (The Red Book Committee) της Αµερικανικής Ακαδηµίας Παιδιατρικής (AAP).

Έχει περισσότερες από 270 επιστηµονικά αξιολογηµένες δηµοσιεύσεις, τις περισσότερες στον τοµέα των παιδιατρικών λοιµώξεων, µε επίκεντρο τις νοσοκοµειακές λοιµώξεις, την αντιµικροβιακή χρήση και αντοχή και τον εµβολιασµό.

Νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είναι ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, μετά την παραίτηση του Θεοκλή Ζαούτη. 

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πεδίο με τον νέο πρόεδρο του ΕΟΔΥ, ο οποίος μέχρι πρότινος προϊστατο του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σημειώνεται ότι το εργαστήριο αυτό αποτελεί και Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ και έχει προσωπικό του ΕΟΔΥ επί μονίμου βάσεως.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας συνεργάζεται τόσο με τον κ. Χατζηχριστοδούλου όσο και με τους επικεφαλής του Εργαστηρίου, αλλά και τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ που συνδράμουν στο έργο της επιδημιολογικής επιτήρησης στην περιοχή της Θεσσαλίας, κατέληγαν οι κυβερνητικές πηγές.

Ποιος είναι ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου στο Εργαστήριο σε ελέγχους δειγμάτων για τον Covid-19 / Φωτογραφία αρχείου από Eurokinissi

Ποιος είναι ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου είναι καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο τμήμα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Γεννήθηκε το Μάιο του 1961 και μεγάλωσε στο χωριό Ζώδεια της Κύπρου. Το 1987 έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατέχει την ειδικότητα της Παιδιατρικής από το έτος 1993. Μετεκπαιδεύτηκε (1996-1997) στην παρεμβατική επιδημιολογία, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος EPIET, στη Μεγάλη Βρετανία.

Εκλέχτηκε επίκουρος καθηγητής της Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 2003. Τακτικός καθηγητής πρώτης βαθμίδας έγινε το 2013. Ακαδημαϊκά και ερευνητικά οργάνωσε το νέο εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο τμήμα Ιατρικής στη Λάρισα.

Ήταν ο ιδρυτής του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Παρέμβασης, ενώ τη χρονική περίοδο 2011 έως 2016 διετέλεσε κύριος σύμβουλος σε θέματα επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ. Πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ο δρ. Χατζηχριστοδούλου υπηρέτησε ως επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος υγειονομικής επιτήρησης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από το 2006 μέχρι και σήμερα είναι διευθυντής του εν λόγω Εργαστηρίου και είναι επίσης επιστημονικός υπεύθυνος του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) για όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το εργαστήριο ευθύνης του τυγχάνει σήμερα συνεργαζόμενο μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για θέματα του διεθνή υγειονομικού κανονισμού. Πρόσθετα, σήμερα είναι επίσης διευθυντής του ΜΠΣ, με τίτλο «Εφαρμοσμένη Δημόσια Υγεία και Περιβαλλοντική Υγιεινή». Διοικητικά, τη χρονική περίοδο 2017-2020, ο δρ. Χατζηχριστοδούλου διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Είναι Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Δημόσιας Υγείας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Σωματείου για την υγεία και την υγιεινή στις θαλάσσιες μεταφορές. Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει συμμετάσχει ως εμπειρογνώμων σε συναντήσεις του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Το 2011, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμπεριέλαβε τον καθηγητή Χατζηχριστοδούλου στην ομάδα των ειδικών – εμπειρογνωμώνων για διάφορα ζητήματα του διεθνούς υγειονομικού κανονισμού.

Το ερευνητικό έργο του είναι πολυποίκιλο και πρωτίστως σχετίζεται με την Υγιεινή και την Επιδημιολογία, καθώς επίσης και με την πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων και στην επιδημιολογική διερεύνηση και επιτήρηση.

Μαζί με συναδέλφους του και μεταπτυχιακούς φοιτητές του, έχει εκπονήσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 300 συναφείς ερευνητικές εργασίες και ανακοινώσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Το έργο του έχει τύχει αναγνώρισης παγκοσμίως, ενώ μέχρι σήμερα έχει λάβει περισσότερες από 7.700 διεθνείς αναφορές.

Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα, σχετικά με την υγιεινή και την επιδημιολογία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.

Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη ως μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top