Καρδίτσα: «Έχουν πνιγεί άνθρωποι, κάθε 10 λεπτά πέφτει ένα σπίτι»

Εκκλήσεις κατοίκων για βοήθεια - «Σάρωσε» τα πάντα η κακοκαιρία Daniel

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στην Καρδίτσα από την καταστροφή που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Daniel. Ολόκληρα χωριά έχουν καλυφθεί από νερά, ενώ κάτοικοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε στέγες και σπίτια, εκφράζοντας φόβους ότι υπάρχουν νεκροί συμπολίτες τους. 

Οι εγκλωβισμένοι ζητούν ελικόπτερα, κλιμάκια της ΕΜΑΚ και κάθε δυνατό μέσο για να καταφέρουν να φύγουν από τις περιοχές που βρίσκονται έως ότου κοπάσει η κακοκαιρία και υποχωρήσουν τα νερά από τους δρόμους και τα σπίτια, τα οποία έχουν ανέβει και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει το 1 μέτρο.

O στρατός επιχειρεί για τον αεπγκλωβισμό κατοίκων στην Καρδίτσα

O στρατός επιχειρεί για τον αεπγκλωβισμό κατοίκων στην Καρδίτσα

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για αγνοούμενους και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να πηγαίνουν σε όσο πιο ψηλά σημεία μπορούν και όπως είπε «ήδη η πυροσβεστική και άνδρες της ΕΜΑΚ επιχειρούν με σωσίβιες λέμβους».

Στον Παλαμά μεταβαίνουν και 5 λέμβοι του στρατού ξηράς με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων. Η επιχείρηση διάσωσης γίνεται με αυτά τα μέσα, καθώς ο κ. Αρτοποιός εξήγησε στην ΕΡΤ πως «δεν μπορούμε να επιχειρήσουμε με ελικόπτερα λόγω δύσκολων καιρικών συνθηκών».

Ήδη, στο κτίριο της κοινότητας Μεταμόρφωσης είναι δεκάδες κάτοικοι συγκεντρωμένοι όπως και στο κτίριο της κοινότητας του Παλαμά.

Κακοκαιρία Daniel: «Έχει εμμονή με την Αττική» - Αγωνία για το δεύτερο κύμα

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Χαρούλα έκανε δραματική έκκληση σε βοήθεια. 

«Δε χτύπησε το 112. Έχουν καταπλακωθεί άνθρωποι μέσα στα σπίτια τους. Καλώ σε βοήθεια. Έχουν σωθεί άνθρωποι από τα γύρω σπίτια και έχουν έρθει σε εμένα. Έχουν πεθάνει, έχουν πνιγεί άνθρωποι. Ακριβώς στο απέναντι σπίτι από το δικό μου, ήταν πλινθόκτιστο κι έχει καταρρεύσει. Εκεί ζούσε ένας άνθρωπος. Δεν μπόρεσα να τον βοηθήσω. Δεν μπορώ να πάω να τον βρω», είπε.

Όπως περιέγραψε, πολλά είναι τα σπίτια που έχουν πέσει από τα ορμητικά νερά που κάλυψαν τα πάντα στην Καρδίτσα. 

Καρδίτσα: «Ο άνδρας μου και ο γιος μου είναι εγκλωβισμένοι. Bοηθήστε τους!»

«Κάθε δέκα λεπτά ακούς σπίτι να γκρεμίζεται. Κάθε δέκα λεπτά. Ζητάω βοήθεια. Από την άλλη πλευρά του δρόμου είναι εγκλωβισμένοι πολλοί άνθρωποι. Αυτή τη στιγμή το νερό είναι σαν να υπάρχει μία απέραντη θάλασσα. Δεν έχετε δει κάτι τέτοιο στη ζωή σας. Αυτή τη στιγμή η στάθμη ανεβαίνει. Βοήθεια, έχει πνιγεί κόσμος. Εμείς θα ανεβούμε στα ψηλά. Το σπίτι μου είναι διώροφο. Το κάτω σπίτι έχει πλημμυρίσει, τα ζώα μας έχουν πνιγεί όλα. Όσα μπόρεσα να σώσω από σκυλιά και γατιά βρίσκονται στον πάνω όροφο. Το θέμα είναι πως κινδυνεύει πολύς κόσμος», είπε η κ. Χαρούλα. 

Κακοκαιρία Daniel: «Ο Βλοχός έσβησε από τον χάρτη» - Συγκλονίζει ο κοινοτάρχης

Δραματική είναι η εικόνα που μεταφέρει και ο κοινοτάρχης Βλοχού Παλαμά, Γιάννης Κούκας. 

Κακοκαιρία Daniel: Πληροφορίες ότι αγνοούνται τρεις οικογένειες στο Μουζάκι

«Βρεθήκαμε από τη μια στιγμή στην άλλη, χωρίς σπίτια, χωρίς τίποτα. Το νερό ήρθε με τέτοια ορμή. Προσπαθούμε να σωθούμε, δεν γινόταν τίποτα, το χωριό μου καταστράφηκε. Ο Βλοχός τελείωσε, ένα χωριό σβήνει από τον χάρτη, έτσι απλά. Τα σπίτια δε φαίνονται, δεν υπάρχουν σπίτια, υπάρχουν πυραμίδες. Μόνο οι στέγες»,  είπε στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι ο ίδιος βρισκόταν σε μια εκκλησία, στο βουνό με 90 άτομα εγκλωβισμένα και ότι από τον Ιανό και μετά δεν έχει γίνει καμιά οχύρωση παρά τα χρήματα που έπεσαν στο νομό.

Παρόμοια και η εικόνα που δίνει ο Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος κοινότητας Μεταμόρφωσης Καρδίτσας. 

Κακοκαιρία Καρδίτσα: Βίντεο από δραματική διάσωση παιδιών στον Παλαμά

«Τέτοιο πράγμα δεν έχουμε ξαναδεί. Γύρω στα 40 άτομα βρίσκονται στο κοινοτικό κατάστημα και έχω καλέσει την ΕΜΑΚ αλλά πού να τους πάει, αφού παντού τριγύρω μας γίνεται χαμός. Και εμείς είμαστε καμιά 20αριά άτομα πάνω στη γέφυρα, εγκλωβισμένοι, χωρίς φαγητό, χωρίς τίποτα, μούσκεμα. Έχουμε 3 άτομα σε ένα σπίτι, πάει κάποιος με βάρκα να τους βγάλει», τόνισε.

Κακοκαιρία Daniel: «Κινδυνεύει γυναίκα με ανάπηρο άνδρα»

Στο MEGA μίλησε και κάτοικος του Παλαμά Καρδίτας αναφέροντας ότι από τις 03:40 τα ξημερώματα της Πέμπτης τα νερά ξεκίνησαν να μπαίνουν στον Παλαμά.

«Από τις 4 παρά 20 έχουν μπει τα νερά στον Παλαμά. Αυτή τη στιγμή με όλη τη γειτονιά βρισκόμαστε σε μία ψηλή οικοδομή, έχω 1,5 μέτρο νερό στο σπίτι μου μπροστά, στα 300 μέτρα, έχω εγκλωβισμένους μία γυναίκα και έναν ανάπηρο άνθρωπο, με τον οποίο δεν έχω επικοινωνία. Η γυναίκα είναι μέχρι τη μέση στο νερό και σήκωσε τον άντρα στο κεφάλι της για να αναπνέει. Δεν μπορούμε να απεγκλωβίσουμε τους ανθρώπους. Ξεκινήσαν πλινθόκτιστες κατασκευές και γκρεμίζονται. Περνούν νερά μέσα. Αυτή τη στιγμή είμαστε 14 άτομα από τη γειτονιά που έχουμε μαζευτεί», είπε ο κ. Τάσος.

Κακοκαιρία Daniel: Θρίλερ με ζευγάρι νεόνυμφων Αυστριακών που αγνοείται

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παλαμά, η κατάσταση όλο και χειροτερεύει, καθώς άρχισε να πλημμυρίζει το ανάχωμα στην περιοχή κι όλα τα νερά που έχουν συσσωρευτεί στο βουνό, κατεβαίνουν στον Παλαμά. 

«Δε θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά ο κόσμος σε λίγο θα πνιγεί», είπε.

Κακοκαιρία Daniel: «Έχουμε εγκλωβιστεί, τα νερά συνεχώς ανεβαίνουν»

Δραματική ήταν και η έκκληση κατοίκου του Παλαμά στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

Κακοκαιρία Daniel: Δύσκολη νύχτα για τη Θεσσαλία - Φόβος για τα φράγματα

«Το νερό μέσα μια ώρα έχει ανέβει άλλα έξι σκαλιά. Είμαστε 20 άτομα, από αυτά τα 10 είναι παιδιά ηλικίας 2 έως 12 ετών. Είμαστε σε γειτονικό σπίτι, το δικό μας το πήρε το νερό. Περιμένουμε βοήθεια, προσπαθούσαμε πολύ ώρα να επικοινωνήσουμε με το 112 τελικά τους βρήκαμε, είπαν ότι σημείωσαν το συμβάν και ειδοποίησαν την πυροσβεστική Λάρισας. Είναι πάρα πολλά σπίτια πλημμυρισμένα και υπάρχουν και ηλικιωμένοι (…) Οι περισσότεροι έχουν πάει στα πιο ψηλά σπίτια. Αλλά το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να φύγουμε. Έχουμε εγκλωβιστεί (…) Αυτή τη στιγμή δε βρέχει. Ανεβαίνουν όμως τα νερά, ανεβαίνει στάθμη. Όταν ήρθαμε εμείς τέσσερις το πρωί ήταν στο ενάμισι μέτρο και τώρα έφτασε πάνω από δύο μέτρα, εδώ που είμαστε» είπε η κ. Ρίτα Μπαλαδημα.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top