Νέα Αγχίαλος: Πώς φτάσαμε στην έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών

Εφιάλτης από τις εκρήξεις και τις τεράστιες φλόγες

Τον απόλυτο εφιάλτη έζησαν χθες, Πέμπτη οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου Βόλου, όταν εκδηλώθηκε αναζωπύρωση της φωτιάς που έκαιγε δύο μέρες στη Μαγνησία με αποτέλεσμα οι φλόγες να φτάσουν σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή Καραμπά, πολύ κοντά στην 111η Πτέρυγα Μάχης. 

Φωτιά Νέα Αγχίαλος: Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στην αποθήκη πυρομαχικών

Ακολούθησαν ισχυρές εκρήξεις, που σκόρπισαν τον τρόμο στους κατοίκους, ενώ μηνύματα από το 112 τους καλούσαν να εκκενώσουν αμέσως προς Βόλο. Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν δραματικές με ηλικιωμένους, μητέρες, παιδιά να προσπαθούν να βρουν τρόπους διαφυγής είτε δια θαλάσσης με ιδιωτικά πλωτά μέσα, είτε δια ξηράς με λεωφορεία. 

Η φωτιά στη Νέα Αγχίαλο πήρε γρήγορα τεράστιες διαστάσεις κι έφτασε έως την αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας - Eurokinissi

Η φωτιά στη Νέα Αγχίαλο πήρε γρήγορα τεράστιες διαστάσεις κι έφτασε έως την αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας - Eurokinissi

Από το πρωί της Παρασκευής πάντως επικρατεί σχετική ηρεμία στη Νέα Αγχίαλο και δεν υπάρχουν αυτήν την ώρα ενεργά μέτωπα φωτιάς. 

Φωτιά Νέα Αγχίαλο: Ξεκινούν έρευνες για τις εκρήξεις

Προτεραιότητα της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ο έλεγχος και η εκκαθάριση από υπολείμματα εκρηκτικών υλών γύρω από τη στρατιωτική αποθήκη πυρομαχικών που ανατινάχθηκε χθες το απόγευμα. 

Φωτιές: Ανησυχία προκαλεί η διαχείρισή τους το φετινό καλοκαίρι

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο ειδικών πυροτεχνουργών και ομάδα του Τάγματος Ναρκοπεδίων Ξηράς θα φτάσει τις επόμενες ώρες στην 111η Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, ώστε να πραγματοποιήσει έρευνες σε μια ακτίνα τουλάχιστον τριών χιλιομέτρων γύρω από την αποθήκη. 

Οι εκρήξεις που σημειώθηκαν στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο σκόρπισαν τον τρόμο στους κατοίκου - Eurokinissi

Οι εκρήξεις που σημειώθηκαν στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο σκόρπισαν τον τρόμο στους κατοίκου - Eurokinissi

Αυτό που φοβούνται οι επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η διασπορά υπολειμμάτων πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών σε μεγάλη έκταση που θέτει σε κίνδυνο το στρατιωτικό προσωπικό, αλλά και τους πολίτες.  

Νέα Αγχίαλος: Η συγκλονιστική στιγμή της έκρηξης on air 

Επίσης, συνεργείο της Πολεμικής Αεροπορίας και της Πυροσβεστικής θα ρίξει ψυκτικό υγρό στην αποθήκη, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο αντιμετώπισης ανάλογων καταστάσεων. 

Νέα Αγχίαλος: Τι περιείχε η αποθήκη, όπου έγιναν οι εκρήξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες η αποθήκη πυρομαχικών που εξερράγη ήταν υπέργεια και βρισκόταν σε απόσταση 6 χλμ. από την αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου. 

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών η φωτιά στη Νέα Αγχίαλο έφτασε στην αποθήκη πυρομαχικών - Eurokinissi

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών η φωτιά στη Νέα Αγχίαλο έφτασε στην αποθήκη πυρομαχικών - Eurokinissi

Σε αυτήν αποθηκεύονταν κυρίως συμβατικές βόμβες που φέρουν τα F-16. Τα πυρομαχικά ήταν αποθηκευμένα σύμφωνα με τις νατοϊκές προδιαγραφές, που σημαίνει ότι ο χωρος ήταν κατασκευασμένος από μπετόν και δεν υπήρχε γύρω χώμα ή βλάστηση. 

Φωτιά Νέα Αγχίαλος: Εκκένωση της περιοχής μέσω θαλάσσης!  

Παράλληλα και σε ό,τι αφορά στα πυρομαχικά που βρίσκονται συγκεντρωμένα στην 111 ΠΜ στη Νέα Αγχίαλο, στην πλειονότητά τους είναι αποσυναρμολογημένα, με τα μέρη τους να φυλάσσονται σε διαφορετικούς αποθηκευτικούς χώρους. 

Στην 111η Πτέρυγα Μάχης, υπάρχουν δύο συγκεντρώσεις  πυρομαχικών. Η πρώτη  που αποτελεί την αποκαλούμενη «Α’ Χορηγία» είναι μέσα στη βάση και έχει πυρομαχικά που προορίζονται για άμεση χρήση. Η δεύτερη συγκέντρωση  (Β’ Χορηγία) βρίσκεται περιμετρικά της βάσης σε μεγαλύτερη απόσταση από τις κεντρικές εγκαταστάσεις και περιλαμβάνει μεγαλύτερο όγκο πυρομαχικών. 

Κόλαση με εκρήξεις στη Μαγνησία - Η φωτιά μπήκε σε αποθήκη πυρομαχικών

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε αυτόν τον όγκο. Τα συγκεκριμένα πυρομαχικά προορίζονται τόσο για χρήση από αεροσκάφη της βάσης, όσο και για άλλα που δεν ανήκουν στη δύναμή της αλλά μπορούν να προσγειωθούν εκεί για να εξοπλιστούν. 

Έρευνες έχουν ήδη ξεκινήσει για τα αίτια των εκρήξεων στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο - Eurokinissi

Έρευνες έχουν ήδη ξεκινήσει για τα αίτια των εκρήξεων στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο - Eurokinissi

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στην αεροπορική βάση Αγχιάλου βρίσκονται αποθηκευμένα πυρομαχικά από το σύνολο των τύπων που χρησιμοποιούν τα F-16 όταν επιχειρούν, όπως βλήματα αέρος-αερος AMRAAM και Sidewinder, βλήματα AGM-88 HARM, AGM-65 Maveric και μεγάλος αριθμός GBU 12/16 και βέβαιων γενικού χρήσης Mk82/83/84.

Βόλος: Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά - Κάηκαν 50.000 στρέμματα γης

Επίσης, όπως έγινε γνωστό γύρω από την αποθήκη σε ακτίνα 70 μέτρων η περιοχή ήταν πλήρως αποψιλωμένη και αρκετά μέτρα μακριά υπήρχε μόνο ένας ελαιώνας. 

Κύκλοι της Πολεμικής Αεροπορίας δεν αποκλείουν η έκρηξη να προκλήθηκε από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν στην περιοχή, όμως κάτι τέτοιο μένει να επιβεβαιωθεί από την έρευνα που έχει ήδη ξεκινήσει.

Νέα Αγχίαλος: Καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα από το ωστικό κύμα

Από τις εκρήξεις και το ισχυρό ωστικό κύμα προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές τόσο στο στρατόπεδο στην περιοχή Καραμπά, όσο σε σπίτια και καταστήματα στη Νέα Αγχίαλο.

Από το ωστικό κύμα των εκρήξεων προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια και καταστήματα στη Νέα Αγχίαλο - Eurokinissi

Από το ωστικό κύμα των εκρήξεων προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια και καταστήματα στη Νέα Αγχίαλο - Eurokinissi

Σύμφωνα με το ΓΕΑ, μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη. 

Μητσοτάκης: Ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι αμείλικτος με τους εμπρηστές

Λόγω των εκρήξεων η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112 την 19:50.

Σύμφωνα με κύκλους του ΓΕΑ, τόσο τα μαχητικά αεροσκάφη όσο και οι άλλες, υπόγειες και υπέργειες, αποθήκες της αεροπορικής βάσης ήταν συνεχώς ασφαλισμένες και δεν συνέτρεχε λόγος ανησυχίας. 

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και η 111η Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο - Eurokinissi

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και η 111η Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο - Eurokinissi

Για προληπτικούς λόγους όμως ένας σχετικά μικρός αριθμός από τα περίπου 70 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 30 και Block 50 που επιχειρούν από τις τρεις Μοίρες της 111ης Πτέρυγας Μάχης, μετακινήθηκαν στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. 

Νέα Αγχίαλος: Γιατί έγιναν οι εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών

Πολλά είναι τα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί και ζητούν απάντηση μετά από τις πρωτοφανείς εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο. 

Συναγερμός στον Βόλο για τη φωτιά -  Μήνυμα 112: Μείνετε στο σπίτι!       

Ο πτέραρχος Κώστας Ιατρίδης, μιλώντας στο Mega εξήγησε πως η φωτιά που μαινόταν στην περιοχή δεν μπόρεσε να ελεγχθεί, καθώς οι άνεμοι άλλαξαν απότομα κατεύθυνση. 

Έτσι οι φλόγες πλησίασαν την περιοχή, όπου βρίσκεται η αποθήκη κι έγινε ό,τι έγινε. Πρόσθεσε επίσης πως η περιοχή είναι αποψιλωμένη και τα πάντα ήταν καθαρισμένα γύρω από το σημείο. 

Ωστόσο υπήρχαν σε μακρινή απόσταση ελαιώνες, καλαμιές και χόρτα που πήραν φωτιά, με αποτέλεσμα οι φλόγες να επεκταθούν και από τις υψηλές θερμοκρασίες να ενεργοποιηθούν τα πυρομαχικά που φυλάσσονταν στην αποθήκη.

Φωτιά Βελεστίνο: Δεύτερος νεκρός ένας 45χρονος βοσκός!    

Παραδέχθηκε πάντως πως παρόμοιο περιστατικό δεν έχει συμβεί ξανά και εξήγησε πως τα θραύσματα από τα πυρομαχικά που εξερράγησαν έχουν εμβέλεια μέχρι και 1χλμ και φθάνουν σε ύψος 100 μέχρι και 200 μέτρα.

Νέα Αγχίαλος: Η ανακοίνωση του ΓΕΑ για τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών

Ανακοίνωση για τις αιτίες των εκρήξεων στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. 

Όπως αναφέρει:

«Από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111ης Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα.

Το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ) και εκκενώθηκε περί την 17:45 όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό.

Με ανακοίνωσή του το ΓΕΑ αναφέρει πως από τις εκρήξεις δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές - Eurokinissi

Με ανακοίνωσή του το ΓΕΑ αναφέρει πως από τις εκρήξεις δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές - Eurokinissi

Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη.

Λόγω των εκρήξεων η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112 την 19:50.

Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για προληπτικούς λόγους και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη ευρίσκοντο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111ΠΜ.

Εξακολουθεί να παρακολουθείται η κατάσταση στο στρατόπεδο πυρομαχικών περιοχής Καράμπα λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου.

Πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς έχουν αποσταλεί προς το στρατόπεδο Καράμπα προκειμένου να επέμβουν αμέσως μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν.

Την παρούσα χρονική στιγμή η αεροπορική βάση της 111ΠΜ κρίνεται ασφαλής. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ στην περιοχή επικρατεί άπνοια».

Πηγές από το ΓΕΑ τονίζουν ότι δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή και επισημαίνουν ότι με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, καθώς και οι απαραίτητες προβλεπόμενες ζώνες πυρασφαλείας πέριξ των κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου και του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου.

Από την πρώτη στιγμή στο στρατόπεδο ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Πυρασφαλείας και τα Τμήματα Αμέσου Επεμβάσεως για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το στρατόπεδο εκκενώθηκε έγκαιρα από την στιγμή που η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top