Ξεκίνησε η «μάχη» για τα νοσοκομεία -Μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς και ΕΚΑΒ

Αγωνία για χιλιάδες πολίτες που αναμένουν μήνες για ένα χειρουργείο

Τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν στα νοσοκομεία της χώρας. Οι πολίτες δυσανασχετούν, καθώς όπως λένε, για να κλείσουν ένα απλό ραντεβού με γιατρό πρέπει να μεσολαβήσει γνωστός. Η αυτοψία του Star σε Αττική, Θεσσαλονίκη αλλά και στα νησιά  είναι αποκαλυπτική. 

Νοσοκομεία: «Πόλεμος» για τις εφημερίες στο ΕΣΥ

Σοκάρουν οι καταγγελίες πολιτών για τον ΕΣΥ. Αν και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, πρέπει να περιμένουν μήνες για να μπουν στο χειρουργείο.

Όπως η κ. Βασιλική, η οποία κυκλοφορεί με τη φιάλη οξυγόνου μέσα στη ζέστη. Όπως ισχυρίζεται, περιμένει εδώ και δύο μήνες για να κλείσει ραντεβού με καρδιολόγο: «Έκλεισα ραντεβού με καρδιολόγο για να μπορέσουν να μου δώσουν ένα χαρτί, για να μπορώ να το πάω για να μου κλείσουν το ραντεβού πότε θα κάνω τον καταρράκτη. Πάνε τώρα δύο μήνες».

Νοσοκομεία Αττικής: Αναμονή για χειρουργείο έως και τρία χρόνια!

Τα προβλήματα στον τομέα της υγείας είναι διαχρονικά. Ακόμα και για ένα απλό χειρουργείο οι ασθενείς μπορεί να περιμένουν πάνω από χρόνο. 

«Το Αττικό εδώ και πολλούς μήνες από τις 14 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι επτά. Αυτονόητο είναι ότι η λίστα αναμονής περνάει τα τρία με τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Αττικόν», Γιάννης Πλαγιανάκος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Αττικό Νοσοκομείο:

  • από τα 14 χειρουργεία λειτουργούν τα επτά 
  • η αναμονή για χειρουργείο είναι 2 με 3  χρόνια

Ίδια η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, αφού σε ορισμένα νοσοκομεία η αναμονή για προγραμματισμένη επέμβαση είναι από 6 έως 10 μήνες, ακόμα και έναν χρόνο. Γιατροί και προσωπικό υποστηρίζουν ότι κυρίως θέμα οργάνωσης.

Ελλείψεις γιατρών σε Σαντορίνη και Ίο

Στο νοσοκομείο της Σαντορίνης μετακινήσεις γιατρών γίνονται, ωστόσο υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και σε βοηθητικό προσωπικό. Αυτή τη στιγμή το νησί δεν έχει αναισθησιολόγο, με αποτέλεσμα να μη γίνονται χειρουργεία.  

Και στην Ίο έχουν αυξημένες ανάγκες τους καλοκαιρινούς μήνες για περίθαλψη λόγω της τουριστικής κίνησης, ωστόσο στο Κέντρο Υγείας υπάρχουν ελλείψεις σε ειδικότητες γιατρών. Στο Κέντρο Υγείας απασχολούνται οκτώ γιατροί, εκ των οποίων οι τέσσερις  αγροτικοί, διαθέτει ακτινολόγο και δύο ασθενοφόρα. 

ΕΣΥ: Στην αναμονή για ένα ασθενοφόρο

Δεκάδες είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διασωστες του ΕΚΑΒ σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα να καθυστερουν στα περιστατικά με τους ασθενείς, οι οποίοι χρησιμοποιούν ιδιωτικά μέσα για να πάνε στα νοσκομεία. 

Όπως αναφέρουν οι διασώστες, τα προβλήματα είναι πολλά: πολλά τα σήματα, πολλές οι κάρτες, μεγάλη η αναμονή ασθενών.

Στην αυτοψία που έκανε το Star σε εφημερεύοντα νοσοκομεία, κατέγραψε τα ασθενοφόρα να μπαίνουν με έκτακτα περιστατικά το ένα πίσω από το άλλο, με τους διασώστες να τρέχουν και να μην προλαβαίνουν. 

Μάλιστα υπήρξε και περίπτωση όπου ασθενοφορο παραβίασε ερυθρό σηματοδοτη και STOP σε μια προσπάθεια να φτάσει γρήγορα για να παραλάβει τραυματία.

Όμως, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, υπάρχουν προβλήματα και  με τον στόλο. Τα κοντέρ των ασθενοφόρων  κυρίως στην επαρχία έχουν... μηδενίσει αρκετές φορές, με αποτέλεσμα την ακινητοποίησή τους.

Αυτοψία για τις ελλείψεις στο ΕΚΑΒ / Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Έρχονται προσλήψεις και αναβάθμιση του ΕΣΥ

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να τρέξουν γρήγορα τα σχέδια για:  

  • 10.000 προσλήψεις
  • νέα τμήματα επειγόντων περιστατικών
  • αναβάθμιση Κέντρων Υγείας - Νοσοκομείων

«Τα νέα τμήματα επειγόντων περιστατικών - και τα νέα κέντρα υγείας - τα οποία θα αρχίσουν σύντομα να παραδίδονται στα νοσοκομεία και να μπορούν πραγματικά οι πολίτες να βλέπουν ότι υπάρχει μια διαφορά στην καθημερινότητά τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.


Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top