Ναυάγιο Πύλος: Αυτή είναι η ακτιβίστρια που ειδοποίησε τις Αρχές

«Αυτή είναι ίσως η τελευταία μας νύχτα» της έλεγαν οι μετανάστες

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και ο Γιάννης Σωτηρόπουλος επικοινώνησαν με τη Ναουάλ Σουφί, τη βραβευμένη ακτιβίστρια που ειδοποίησε τις ελληνικές Αρχές για την ύπαρξη του αλιευτικού ανοιχτά της Πύλου.

Νέο θρίλερ στην Πύλο: Σκάφος με 60 μετανάστες πλέει στα ανοιχτά

Για μιάμιση ημέρα επικοινωνούσε με τους επιβαίνοντες από ειδικό τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης και προσπαθούσε να τους καθησυχάσει ότι θα διασωθούν. «Οι άνθρωποι που ήταν στο σκάφος ζητούσαν βοήθεια. Αρχικά επικοινώνησα με μια γυναίκαπου δεν ήξερα το όνομά της. Περίπου πριν απο μια ώρα έλαβα μια άσχημη είδηση. Αυτή η γυναίκα είναι νεκρή, ήταν ένα κορίτσι 20 ετών, ήταν Σύρια από την πόλη Ντεράα» είπε η ακτιβίστρια. 

Η Ναουάλ Σουφί είναι ακτιβίστρια με καταγωγή από το Μαρόκο, που μεγάλωσε και διαμένει στην Κατάνια της Σικελίας. Όπως ισχυρίζεται, αυτή ήταν που ειδοποίησε πρώτη τις ιταλικές Αρχές για το ναυάγιο με τους μετανάστες ανοιχτά της Πύλου, μετά από τη δραματική επικοινωνία που είχε με έναν επιβάτη του μοιραίου πλοίου.  

Η ακτιβίστρια που είχε αφιερώσει τη ζωή της στους πρόσφυγες

Η ακτιβίστρια έγινε πρώτη φορά γνωστή το 2013. Τότε η παρέμβαση της είχε αποδειχθεί σωτήρια σε μια βάρκα που είχε χαθεί στη Μεσόγειο με εκατοντάδες Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι κινδύνευαν να πνιγούν. Το μυαλό και η ψυχή της, όμως, θα σημαδευτούν για πάντα από το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. 

Ναυάγιο Πύλος: Διαγράφηκε υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ για δηλώσεις του

«Σε μένα δεν είπαν τίποτα σχετικά με άρνηση να σωθούν απο την Ελλάδα. Αυτοί δεν είπαν ποτέ ότι δεν ήθελαν να πάνε στην Ελλάδα. Έλεγαν ότι αυτή είναι ίσως η τελευταία μας νύχτα» σημειώσε η ίδια. 

Συγκλονιστικό βίντεο με μετανάστες εν πλω που ζητούν βοήθεια

Στη σελίδα της στο Facebook, η 35χρονη ακτιβίστρια είχε αναρτήσει πρόσφατα κι ένα άλλο συγκλονιστικό βίντεο. Έδειχνε ένα σαπιοκάραβο, στο οποίο ήταν στοιβαγμένοι 70 μετανάστες. Είχε υποστεί μεσοπέλαγα βλάβη στον κινητήρα και παρέμενε ακυβέρνητο σε ελληνικά νερά. Στο βίντεο ακούγονται να σφυρίζουν και να φωνάζουν όσο πιο δυνατά μπορούν για να τους ακούσουν από τα παραπλέοντα πλοία. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top