Δίκη Μάτι: «Μάθαμε ότι υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα από το 112 της Δανίας»

Τι κατέθεσε ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων

Το ρεπορτάζ της κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star στις 16/5, για την αποζημίωση ύψους 150.000€ που επιδίκασε σε συγγενείς θύματος το  Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας

Ο πρώην Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Σταύρος Μπάνος, αποκάλυψε ότι το Λιμενικό ενημερώθηκε για τους ανθρώπους που έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν από τη φωτιά στο Μάτι, από Δανούς τουρίστες.  

Όπως ανέφερε στην κατάθεσή του, οι Δανοί που είχαν μπει και αυτοί σε μια μικρή βάρκα για να γλιτώσουν από την καταστροφική πυρκαγιά, ενεργοποίησαν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης «112» που βρισκόταν σε λειτουργία στη Δανία, ενώ στην Ελλάδα δεν είχε τεθεί σε λειτουργία ακόμα.

Μάτι: Aποζημίωση 150.000€ σε συγγενείς θύματος της φονικής πυρκαγιάς

Συγκεκριμένα, ένας από αυτούς πάτησε το «112» στο κινητό του, έστειλε σήμα σε δανέζικο δίκτυο και από εκεί ζήτησαν συνδρομή από αντίστοιχο φορέα στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, το ελικόπτερο έφτασε πάνω από τη θαλάσσια περιοχή στο Μάτι, είδε σχεδόν 2.000 ανθρώπους στο νερό να προσπαθούν να σωθούν και ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων.

Έτσι, ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης με την κινητοποίηση πλοίων από το ναύσταθμο Σαλαμίνας, ενώ παράλληλα τέθηκαν σε συναγερμό τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Μάτι: Δεύτερη δίκη για τους 21 κατηγορούμενους

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στο δικαστήριο

Πρόεδρος: Πώς μάθατε ότι βρίσκονται άνθρωποι στη θάλασσα;

Μάρτυρας: Μέχρι τις οκτώ το βράδυ δεν είχα εικόνα ότι υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα. Η πρώτη πληροφορία ήρθε από το ελικόπτερο για τους τουρίστες της Δανίας. Ένας από αυτούς πάτησε το 112 στο κινητό του. Πήγε το σήμα σε δανέζικο δίκτυο και από εκεί ζήτησαν συνδρομή από αντίστοιχο φορέα στην Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top