Νέα Μάκρη: Οι κλήσεις των συγγενών της εγκύου - Τι λένε στελέχη του ΕΚΑΒ

Ασθενοφόρα υπάρχουν αλλά όχι προσωπικό για να τα στελεχώσει

Η διοίκηση του ΕΚΑΒ διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση μετά τον θάνατο της 18χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη, όπως και η 1η Υγειονομική Περιφέρεια, για το αν τηρήθηκε το πρωτόκολλο στο Κέντρο Υγείας. Και τα δύο πορίσματα τα περιμένει η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 

Νέα Μάκρη: Παρέμβαση εισαγγελέα για τον θάνατο της 18χρονης εγκύου

Οι συγγενείς της εγκύου αποδίδουν τον θάνατό της στην καθυστέρηση του ασθενοφόρου που θα τη μετέφερε στο νοσοκομείο

Οι συγγενείς της εγκύου αποδίδουν τον θάνατό της στην καθυστέρηση του ασθενοφόρου που θα τη μετέφερε στο νοσοκομείο

H κοπέλα ξεψύχησε λίγες μέρες πριν μπει στον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης της. Περίμενε το πρώτο της παιδί, ένα κοριτσάκι. «Κατέστρεψαν το σπίτι μου» είπε ο σύζυγός της στο Star και τον Γιάννη Σωτηρόπουλο. Οι συγγενείς της καταγγέλουν ότι καθυστέρησε να την παραλάβει το ασθενοφόρο παρά τις επανειλημμένες κλήσεις τους στο ΕΚΑΒ.

Nέα Μάκρη: Ξεσπά ο σύζυγος της 19χρονης εγκύου - «Μου κατέστρεψαν το σπίτι»

Νέα Μάκρη: Οι κλήσεις των συγγενών της εγκύου - Τι λένε στελέχη του ΕΚΑΒ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κατερίνας Παπακωστοπούλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, επισήμως έχει ζητηθεί ΕΔΕ από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ για τη δίωρη καθυστέρηση, καθώς σύμφωνα με στελέχη του ΕΚΑΒ η πρώτη κλήση από την οικογένεια καταγράφεται στις 10:59. Σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζουν οι συγγενείς της εγκύου ότι κάλεσαν το ΕΚΑΒ στις 10:24.

Στελέχη του ΕΚΑΒ ανέφεραν ότι δεν έγινε η δήλωση του επείγοντος από την πλευρά της οικογένειας, σύμφωνα με πληροφορίες της Κ. Παπακωστοπούλου. Οι συγγενείς ανέφεραν μόνο ότι έγκυος γυναίκα νιώθει κόπωση, αδυναμία και καταβολή. Έτσι προφανώς δεν έγινε η προτεραιοποίηση του συμβάντος ως «επείγον». Σημειώνεται ότι τις πρωινές ώρες, οι άνθρωποι που ζητούν ασθενοφόρο στην Αττική είναι δεκάδες. 

H 18χρονη Έλενα ξεψύχησε λίγες μέρες πριν μπει στον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης της

H 18χρονη Έλενα ξεψύχησε λίγες μέρες πριν μπει στον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης της

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ακολούθησε μια δεύτερη κλήση από την οικογένεια της εγκύου 1 ώρα και 35 λεπτά μετά την πρώτη, που έλεγε ότι πλέον είναι επείγον το περιστατικό και ότι η κοπέλα έχει λιποθυμικό επεισόδιο. Τότε έφυγε κινητή μονάδα με γιατρό που έκανε και ΚΑΡΠΑ και προσπάθεια διασωλήνωσης. 

Το Υπουργείο Υγείας μετά το περιστατικό της Κω, με τη γυναίκα που «έσβησε» στην καρότσα του αγροτικού καθώς το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού βρισκόταν σε άλλο σημείο αλλά και την έγκυο που χάθηκε στη Νέα Μάκρη, έχει ζητήσει τα πορίσματα της ΕΔΕ και του ΕΚΑΒ και της 1ης ΥΠΕ για να μελετήσει τις συνθήκες μεταφοράς των ασθενών.

Ασθενοφόρα υπάρχουν αλλά όχι προσωπικό για να τα στελεχώσει

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η δημοσιογράφος, τις ώρες αιχμής - κυρίως τις πρωινές- γίνεται μια προτεραιοποίηση στα περιστατικά που καλούν το ΕΚΑΒ στην Αττική. «Θα δοθεί προτεραιότητα στο τροχαίο και στον άνθρωπο που αιμορραγεί στο οδόστρωμα, στον ασθενή με εγκεφαλικό και ενδεχομένως κάποιος που θα πει "ζαλίζομαι, δε νιώθω καλά" να πάει λίγο πιο πίσω» ανέφερε η δημοσιογράφος. 

ΕΚΑΒ: «Στα νησιά δεν έχουμε διασώστες και στην Αττική ασθενοφόρα»

Ωστόσο, το πρόβλημα έγκειται όχι στα διαθέσιμα οχήματα, αφού κατά την πανδημία και μετά έγιναν και αρκετές δωρεές ασθενοφόρων. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει προσωπικό να τα στελεχώσει, αφού από το 2016 και μετά, δεν έγιναν προσλήψεις για διασώστες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top