«Αγόρια στο ντους»: Η απάντηση του σκηνοθέτη της ταινίας

«Χωρίς καμία λογική οι ισχυρισμοί»

Το ρεπορτάζ του Λάμπρου Δεμερτζή στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star για την προβολή της ταινίας «Αγόρια στο ντους» σε μαθητές της Δ' Δημοτικού από δασκάλα, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις

Στον σάλο που έχει προκληθεί στη χώρα μας, από την επιλογή μιας δασκάλας να προβάλει την ταινία «Αγόρια στο ντους» σε παιδιά του δημοτικού, έδωσε ο σκηνοθέτης της, Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι γονείς ενός 10χρονου μαθητή έστειλαν εξώδικο στον διευθυντή του δημοτικού σχολείου, όπου προβλήθηκε η συγκεκριμένη ταινία, ζητώντας να ενημερωθούν εάν προβλέπεται η προβολή τέτοιων ταινιών στα παιδιά. 

«Αγόρια στο ντους»: Ποιος εποπτεύει την επιλογή των ταινιών για τα σχολεία

Όπως είπε ο δικηγόρος της οικογένειας, το παιδί επέστρεψε από το σχολείο σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, έκανε εμετό και δεν μπορούσε να φάει. Οι γονείς θορυβήθηκαν και προσπάθησαν να μιλήσουν με το παιδί τους. Τότε εκείνο τους είπε ότι την τελευταία ώρα του μαθήματος, η δασκάλα προέβαλε μια ταινία, η οποία έδειχνε ομοφυλοφιλικές σκηνές μεταξύ ανήλικων αγοριών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία «Αγόρια στο ντους» έχει πάρει πολλά βραβεία και συγκαταλέγεται στην πλατφόρμα, από την οποία οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αντλούν υλικό. Ωστόσο, όπως αναφέρεται προορίζεται για μαθητές Γυμνασίου, ηλικίας 13 – 14 ετών. 

“Αγόρια στο ντους”: Δασκάλα έδειξε στους μαθητές ταινία με ερωτικές σκηνές

Η ιστοσελίδα «Freecinma» επικοινώνησε με τον σκηνοθέτη της ταινίας, Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ, ο οποίος ενημερώθηκε για τον σάλο που έχει ξεσπάσει. 

Ο Σουηδός σκηνοθέτης εξεπλάγη από όσα ενημερώθηκε, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ισχυρισμοί για την ταινία του είναι εντελώς αβάσιμοι. 

Ολόκληρη η απάντηση του σκηνοθέτη:

«Υπέπεσε στην αντίληψή μας πως η ταινία μας, “Αγόρια στο Ντους”, βρέθηκε στη δημοσιότητα στα ελληνικά ΜΜΕ. Ο λόγος αφορά στη φερόμενη καταγγελία ενός γονιού, εις βάρος μίας καθηγήτριας που έδειξε την ταινία σε μία ομάδα παιδιών.

Υπήρξαν ισχυρισμοί πως αυτό το μικρού μήκους φιλμ είναι ερωτικού χαρακτήρα και απεικονίζει σεξουαλικές περιπτύξεις μεταξύ παιδιών. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι χωρίς καμία λογική και, ως σκηνοθέτες, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς η ταινία και η θεματική της θα μπορούσε να ερμηνευτεί καθ’ αυτόν τον τρόπο. Η ταινία αυτή δε δείχνει απολύτως τίποτα τέτοιο.

Αυτή η παραπληροφόρηση που έχει γιγαντωθεί σε κάποια ελληνικά Μέσα είναι σοκαριστικά λανθασμένη και, πραγματικά, έχουμε σοβαρές αμφιβολίες πως κάποιος από τους ιθύνοντες αυτών των ισχυρισμών έχει δει την ταινία.

Τα “Αγόρια στο Ντους” αφηγείται μία ιστορία αρσενικής φιλίας, πώς δύο πολύ καλοί φίλοι εξερευνούν τις νόρμες της αρρενωπότητας, τι σημαίνει το να “γίνεις άνδρας” και, σε τελική ανάλυση, πώς η φιλία τους αυτή δέχεται ταυτόχρονα αμφιβολίες, αλλά και στήριξη από τους ενήλικες γύρω τους. Είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο φιλμ, με πολλαπλά βραβεία στο ενεργητικό του, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Μικρού Μήκους για Παιδιά, από το σημαίνον ECFA (Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικών Ταινιών), το οποίο μάλιστα φέρει την αιγίδα πολλών ευρωπαϊκών κινηματογραφικών Ινστιτούτων, ανάμεσά τους και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Το “Αγόρια στο Ντους” χρησιμοποιείται καθημερινά σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες σε ολόκληρη την Ευρώπη και το έχουν δει χιλιάδες παιδιά, από την πρώτη του προβολή, το 2021. Στηρίζουμε απερίφραστα την απόφαση της δασκάλας να χρησιμοποιήσει την ταινία στη σχολική αίθουσα. Οι ταινίες πρέπει να συζητιούνται και να υπάρχει διάλογος, μα είναι αναμφισβήτητα προβληματικό όταν γίνονται ισχυρισμοί πάνω σε μία ολωσδιόλου λανθασμένη βάση. Ελπίζουμε πως το ελληνικό κοινό θα δείξει την κριτική σκέψη, φιλτράροντας τις πληροφορίες που ανακινούνται αυτή τη στιγμή, και ότι οι άνθρωποι θα βρουν χρόνο να παρακολουθήσουν την ταινία εάν τους δοθεί η ευκαιρία.

Κρίστιαν Ζέτεμπεργκ, σκηνοθέτης
25/05/2023».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top