Μεγάλο Σάββατο: Η θορυβώδης Πρώτη Ανάσταση στη Χίο από τον «ιπτάμενο» ιερέα

Η ημέρα είναι αφιερωμένη στην Κάθοδο του Χριστού στον Άδη

Θορυβώδης η Πρώτη Ανάσταση στους ιερούς ναούς της χώρας μας- ρεπορτάζ μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων Star

Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην Ταφή και την Κάθοδο του Χριστού στον Άδη.

Το πρωί εορτάζεται στην εκκλησία η πρώτη Ανάσταση, ο Εσπερινός δηλαδή της Κυριακής του Πάσχα, κατά την οποία ψάλλεται το "ἀνάστα, ὁ Θεός, κρίνων τὴν γῆν, ὅτι σὺ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι" και ο ιερεύς πετά στους πιστούς φύλλα δάφνης (βάγια).

Πρώτη Ανάσταση με θόρυβο και στην Πάτρα- βίντεο ΕΡΤ

Πρώτη Ανάσταση με θόρυβο και στην Πάτρα- βίντεο ΕΡΤ

Αμέσως μετά, διαβάζεται το Ευαγγέλιο, που έχει αναστάσιμο περιεχόμενο (Κατά Ματθαίον κη’ 1-20):

«Σεισμός εγένετο μέγας, καθώς οι Μυροφόρες, πλησιάζουν τον Τάφο του Ιησού. Άγγελος Κυρίου αποσφραγίζει τον τάφο. Όταν οι δύο γυναίκες καταφθάνουν τον βλέπουν κενό και τον Άγγελο να τους αναγγέλλει ότι «Κύριος Ανέστη»

Στη Χίο, εντυπωσιακή ήταν η Πρώτη Ανάσταση στην Παναγία Ευαγγελίστρια, με τον γνωστό σε όλους «ιπτάμενο» ιερέα. Ο πατέρας Χριστόφορος με το καθιερωμένο σάλτο του, μετέφερε για μια ακόμα χρονιά το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης.

Η Πρώτη Ανάσταση στην Ευαγγελίστρια της Χίου από τον «ιπτάμενο» ιερέα- βίντεο ΟΡΕΝ

Η Πρώτη Ανάσταση στην Ευαγγελίστρια της Χίου από τον «ιπτάμενο» ιερέα- βίντεο ΟΡΕΝ

Οι εκκωφαντικοί θόρυβοι και οι πολυέλαιοι που σείονταν δημιούργησαν μια υπέροχη ατμόσφαιρα. Ο «ιπτάμενος ιερέας» έρανε τους πιστούς με βάγια ενώ ο ναός είχε γεμίσει λουλούδια.

Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα εορτάζεται κατά το ορθόδοξο τυπικό η Ανάσταση του Χριστού, όπου ψάλλεται το Χριστός Ανέστη και στη συνέχεια τελείται ο Όρθρος και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα. Είναι το μόνο Σάββατο του χρόνου κατά το οποίο νηστεύεται και το λάδι, για αυτό και ονομάζεται και Αλάδωτο Σάββατο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top