Μοίρασαν ληγμένα γάλατα σε μαθητές και μουχλιασμένα τρόφιμα σε φοιτητές

Οργή για τις εταιρίες διανομής τροφίμων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα

Ληγμένα γάλατα μοίρασαν σε μαθητές δημοτικού της Πάτρας / Βίντεο Open

Οργισμένοι είναι γονείς και φοιτητές με εταιρίες που διανέμουν τρόφιμα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στην Πάτρα μοίρασαν ληγμένα γάλατα σε μαθητές δημοτικού, ενώ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έδωσαν στους φοιτητές τρόφιμα που είχαν μουχλιάσει.

Ένα απαράδεκτο περιστατικό σημειώθηκε στην Πάτρα. Σύμφωνα με το thebest, εταιρία παρέδωσε ληγμένα γάλατα σε δημοτικό σχολείο που προορίζονταν να μοιραστούν σε 250 μαθητές. Ευτυχώς οι εκπαιδευτικοί το αντιλήφθηκαν έγκαιρα και ενημέρωσαν τους γονείς τους, ώστε να μην τα καταναλώσουν τα παιδιά τους.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Μοίρασαν μουχλιασμένα τρόφιμα σε φοιτητές

Ξεχειλίζει η οργή των φοιτητών της Ιατρικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας με εταιρία που τους έδωσε να φάνε ληγμένα και μουχλιασμένα τρόφιμα. Όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές, όταν ρώτησαν γιατί είχαν αφαιρεθεί οι ετικέτες με τις ημερομηνίες λήξης από επιδόρπιο, τους απάντησαν ότι «θεωρήθηκαν λανθασμένες», σύμφωνα με τα foititikanea.

Μοίρασαν μουχλιασμένα τρόφιμα σε φοιτητές

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι εταιρίες παίρνουν 3.700.000 ευρώ από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τη σίτιση. «Δε θα πεθάνουμε, ούτε θα πεινάσουμε για τα κέρδη των εργολάβων που έχουν αναλάβει τη σίτιση», λένε οι φοιτητές.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Η ανακοίνωση των φοιτητών για τα ληγμένα τρόφιμα

«Φέτος ενώ η ακρίβεια σαρώνει, το Πανεπιστήμιο αντί να βρει πόρους για τη σίτιση, να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά του ΕΛΚΕ ή να απαιτήσει αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, μείωσε κι άλλο τους δικαιούχους για τη σίτιση. 

Να σημειωθεί επίσης ότι για πρώτη χρονιά δεν ανακοινώθηκαν συμπληρωματικά αποτελέσματα επιλαχόντων σίτισης. Αυτό το περιστατικό προστίθεται σε όλα τα παρακάτω περιστατικά που έχουν συμβεί την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά. 

Συγκεκριμένα:

  1. Οι εταιρίες προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους φέτος με την πληθωριστική κρίση έχουν μειώσει σε μεγάλο βαθμό τις μερίδες, ενώ αρνούνται συχνά να δώσουν συμπλήρωμα στις μικρές μερίδες.
  2. Πολλές μέρες της εβδομάδας τελειώνει το κρέας που έχουν στο μενού στις 14:30, ενώ τα φοιτητικά εστιατόρια είναι ανοιχτά και υποχρεωμένα να παρέχουν φαγητό 12:30-15:30. Στην Ιατρική οι φοιτητές/τριες έχουμε καταλήξει πάρα πολλές φορές να τελειώνουμε την κλινική μας άσκηση στις 15:00 και να τρώμε μόνο ρύζι ή σκέτα μακαρόνια, γιατί η εταιρία δεν παρέχει αρκετές μερίδες προκειμένου να μεγιστοποιήσει το κέρδος της.
  3. Άτομα που δεν είναι δικαιούχοι δεν μπορούν να πληρώσουν ξεχωριστά για το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα τους. Είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν ενιαία 2,30 και για τα δύο γεύματα. Όμως οι σχολές μας βρίσκονται έξω από την πόλη με αποτέλεσμα να μην τρώμε σχεδόν ποτέ το βραδινό που έχουμε πληρώσει. Ταυτόχρονα άμα θέλουμε να σιτιστούμε στην λέσχη στο κέντρο πρέπει μόνο για το βραδινό να πληρώσουμε πάλι 2,30. Αυτό κάνει ξεκάθαρη την αισχροκέρδεια των caterings πάνω στους φοιτητές. Ύστερα από παρέμβαση των φοιτητών/ριων στην λέσχη του Βιόπολις (καθίσταται ξεκάθαρο, επίσης, ότι ο αγώνας μας δεν είναι ενάντια στους εργαζόμενους/ες του εκάστοτε catering αλλά στις εταιρείες και στο κεφάλαιο που βάζουν το κέρδος τους πάνω από τις ζωές μας) την Πέμπτη 23/03 και την καταγγελία του ΔΣ του ΣΦΙΛ στην διοίκηση του τμήματος και στην επιτροπή φοιτητικού εστιατορίου πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικός έλεγχος την Παρασκευή στο εστιατόριο του Βιοπολίς όπου βρέθηκε πληθώρα παραλείψεων μεταξύ των όποιων και ληγμένο βούτυρο. Καλούμε την πρυτανεία και την Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι εταιρείες παίρνουν 3.700.000 ευρώ από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την σίτιση.

Τα αιτήματα της κατάληψης: 

  • Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές 
  • Να φύγουν τα caterings και οι εργολάβοι από την σίτιση. Το πανεπιστήμιο να προσλάβει εργαζόμενους και να διαχειρίζεται μόνο του την σίτιση των φοιτητών
  • Να κάνει ό,τι χρειάζεται το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η επιτροπή σίτισης και η Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας για να βελτιωθεί η ποιότητα και να επαρκεί η ποσότητα του φαγητού 
  • Να γίνονται τακτικά έλεγχοι και να πραγματοποιείται τακτικά δειγματοληψία στα τρόφιμα 
  • Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για την σίτιση
  • Να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα από το αποθεματικό του ΕΛΚΕ.
     
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top