Πάτρα: «Δεν υπήρχε κανένα παθολογικό αίτιο για την ανακοπή της Τζωρτζίνας»

Τι κατέθεσε η παιδοκαρδιολόγος που είχε εξετάσει την 9χρονη

Ήρθε η σειρά της παιδοκαρδιολόγου, που είχε εξετάσει την Τζωρτζίνα, να καταθέσει στη δίκη για τον θάνατο της 9χρονης από την Πάτρα. Mία κατάθεση, η οποία αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον κι έγινε κατόπιν αιτήματος του συνηγόρου υπεράσπισης Αλέξη Κούγια. 

Η μάρτυρας, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Τζωρτζίνα δεν έπασχε από κάποιο καρδιακό νόσημα και πως ήταν πολύ χαμηλού καρδιολογικού κινδύνου, με την πιθανότητα αιφνίδιου επεισοδίου να είναι απειροελάχιστη. 

Πάτρα: «Δεν περίμενα αυτή την αντίδραση από τη μητέρα»

Η γιατρός ξεκαθάρισε ότι το παιδί ήταν καρδιολογικά φυσιολογικό και δεν υπήρχε κανένα αίτιο για να υποστεί ανακοπή. 

H παιδοκαρδιολόγος που είχε εξετάσει την Τζωρτζίνα υποστήριξε ότι το παιδί δεν είχε κανένα καρδιολογικό πρόβλημα - Eurokinissi

H παιδοκαρδιολόγος που είχε εξετάσει την Τζωρτζίνα υποστήριξε ότι το παιδί δεν είχε κανένα καρδιολογικό πρόβλημα - Eurokinissi

«Εξεπλάγην που η καρδιά της ήταν σε τόσο καλή κατάσταση μετά την ανακοπή», τόνισε, επιβεβαιώνοντας πως το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο επικοινώνησε μαζί της για να ελέγξει την Τζωρτζίνα, ενώ όταν αργότερα ανέσυρε από τη μνήμη της ότι την είχε εξετάσει προ δεκαημέρου, ζήτησε να ακυρωθεί η εξέταση. 

Όπως είπε είχε εξετάσει την Τζωρτζίνα στις 29 Μαρτίου έπειτα από παραπομπή του παιδιάτρου της οικογένειας εξαιτίας των θανάτων των άλλων δύο παιδιών, της Ίριδας και της Μαλένας.

Πάτρα: «Μας φώναξε η μητέρα για ένα σταθερό παιδί και το βρήκαμε νεκρό»

«Δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα δηλαδή, αλλά ήθελε να γίνει καρδιολογικός έλεγχος. Την εξέτασα εκτενώς, έγινε καρδιογράφημα και υπέρηχος καρδιάς και ήταν μια χαρά. Ήταν όλα φυσιολογικά», ανέφερε η μάρτυρας και εξήγησε ότι στα παιδιά συνήθως δεν απαιτούνται τέτοιες εξετάσεις.

Σήμερα απουσίαζε από το δικαστήριο η μητέρα από την Πάτρα - Eurokinissi

Σήμερα απουσίαζε από το δικαστήριο η μητέρα από την Πάτρα - Eurokinissi

«Ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος δεν περιλαμβάνεται στον παιδιατρικό έλεγχο. Άρα ένα παιδί δεν υποβάλλεται σε τέτοιες εξετάσεις. Ακόμα και οι αθλητές εξετάζονται μια φορά τον χρόνο με καρδιογράφημα. Τα αλλά παιδιά ποτέ», πρόσθεσε και εξήγησε πως υπάρχει μία πολύ σπάνια ομάδα κληρονομικών παθήσεων της καρδιάς.

Πάτρα: «Δε θα απολογηθώ» - Η απάντηση μάρτυρα στον Αλέξη Κούγια

«Στη χώρα μας το εθνικό κέντρο ελέγχου κληρονομικών νοσημάτων καρδιάς είναι στο Ωνάσειο. Αυτός ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε για τη Τζωρτζίνα και ήταν αρνητικός, όπως ενημερώθηκα από το νοσοκομείο εκεί», είπε η παιδοκαρδιολόγος.

Σε ερώτηση της προέδρου για το ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα σε ανακοπή και έμφραγμα, η γιατρός εξήγησε:

«Κάθε άνθρωπος όταν πεθαίνει κάνει ανακοπή. Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι μειωμένη παροχή οξυγόνου στον καρδιακό μυ που οδηγεί σε νέκρωση του καρδιακού μυός. Στα παιδιά είναι πολύ σπάνιο και υπάρχουν δύο αιτία που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρχαν».

«Μη φύγεις!» - Καθηλωτική η κατάθεση του αναισθησιολόγου για την Τζωρτζίνα

Πρόεδρος: Όταν παθαίνει κάποιος ανακοπή την ώρα που κοιμάται ποια είναι η αντίδραση;

Μάρτυρας: Δυστυχώς, το βλέπουμε απευθείας, νεκρό το πρόσωπο. Και η νεκροτομή σε ένα 30% δεν μπορεί να βρει το αίτιο.

Πρόεδρος: Υπάρχει αντίδραση στο σώμα;

Μάρτυρας: Τίποτα δε βλέπουμε. Απλώς σταματάει.

Πρόεδρος: Υπάρχει περίπτωση να δούμε να σηκώνεται ή να τινάζεται, ας πούμε;

Μάρτυρας: Υπάρχει περίπτωση να δούμε προθανάτιο ρόγχο.

Πάτρα: Η επικοινωνία με το Καραμανδάνειο

Η παιδοκαρδιολόγος εξήγησε στο δικαστήριο τι ακριβώς συνέβη και στην επικοινωνία που είχε με τους συναδέλφους της στο Καραμανδάνειο. 

«Έτσι συμβαίνει με εμάς» - Ο διάλογος Δασκαλάκη με γιατρό για την Τζωρτζίνα

«Με πήρε τηλέφωνο ο παιδίατρος για να εξετάσω το παιδί και συνεννοηθήκαμε να το φέρουν την επόμενη ημέρα. Εγώ στη συνέχεια ανακάλεσα στη μνήμη μου ότι έχω εξετάσει το παιδί και το ακυρώσαμε γιατί δεν υπήρχε λόγος να το ξαναδώ. Αυτό το επιβεβαιώνει και η ειδικευόμενη που ήταν στο γραφείο μου», τόνισε.

Η παιδοκαρδιολόγος που εξέτασε την Τζωρτζίνα επέμεινε ότι η ανακοπή που υπέστη είναι ανεξήγητη - Eurokinissi

Η παιδοκαρδιολόγος που εξέτασε την Τζωρτζίνα επέμεινε ότι η ανακοπή που υπέστη είναι ανεξήγητη - Eurokinissi

Η μάρτυρας μάλιστα ανέφερε πως και τα δύο καρδιογραφήματα της μικρής Τζωρτζίνας ήταν τελείως φυσιολογικά.

«Καμία υποψία καμία ένδειξη για το οτιδήποτε. Δε θα επαναλάμβανα τα καρδιογραφήματα αν ήμουν στο Καραμανδάνειο», σημείωσε.

Πάτρα: «Η Τζωρτζίνα ήταν νεκρή για 50 – 55 λεπτά»

Η γιατρός ρωτήθηκε από την πρόεδρο και για τα αιμοδιαγράμματα του παιδιού και εξήγησε πως «υπάρχει μια μέτρηση ζαχάρου που είναι ελάχιστα αυξημένη, που δεν αξιολογείται γιατί κάθε ασθενής σε στρες πρέπει να ανανεώσει ζάχαρο. Έχει και λίγο αυξημένα ηωσινόφιλα που την επόμενη ημέρα πέφτουν. Υπάρχουν και τα αυξημένα λευκά αλλά και οι τρεις τιμές αποδίδονται σε στρες».

Πρόεδρος: Τα αυξημένα λευκά μπορεί να οδηγήσουν σε ανακοπή;

Μάρτυρας: Σε καμία περίπτωση. Αποτέλεσμα εμετών και στρες ήταν! Τίποτε άλλο! 

Πρόεδρος: Η μητέρα είχε κάνει αναφορά για πόνο της μικρής στην πλάτη «σαν βόμβα».

Μάρτυρας: Το προκάρδιο άλγος είναι πολύ συχνό παράπονο στα παιδιά και η πιθανότητες είναι 0 εως 0,5% για καρδιακό ζήτημα. Συνήθως είναι ψυχολογικό και από άγχος.

Η παιδοκαρδιολόγος επέμεινε πως στην περίπτωση της ανακοπής της μικρής Τζωρτζίνας όλα έγιναν εν αιθρία. 

«Ακόμα και η γρίπη ή ο κορωνοϊός μπορεί να οδηγήσουν σε ανακοπή. Εδώ δεν είχαμε κλινικά ευρήματα όμως. Έγινε εν αιθρία! Με βάση της δίκη μου ιατρική γνώση, εδώ δεν υπάρχει κανένα αίτιο για να κάνει το παιδί ανακοπή! Δεν υπήρχε πυρετός, δεν υπήρχε εστία λοίμωξης, δεν υπήρχε τίποτα!», είπε.

Πάτρα: «Δε γίνεται να πεθαίνει κάποιος χωρίς αιτία»

Όσο γι’ αυτό που αντίκρισε στο νοσοκομείο του Ρίου, όταν κλήθηκε να εξετάσει την Τζωρτζίνα μετά την ανακοπή είπε:

«Εξεπλάγην γιατί μετά από τέτοια παρατεταμένη ανακοπή η καρδιά δεν είχε τίποτα πέραν λίγου υγρού αντανακλαστικού. Συνήθως θα παιδιά αυτά έχουν πολλά προβλήματα μετά από αυτό. Η ανακοπή δεν της πείραξε την καρδιά! Δείχνει ότι παρά την παρατεταμένη ανακοπή η καρδιά δεν υπέστη βλάβη. Σε καρδιά που είχε πρόβλημα θα άφηνε σίγουρα προβλήματα. Βαριά ανεπάρκεια βαλβίδων, ίσως θρόμβους στην καρδιά και σίγουρα ανάγκη για υποστηρικτικά φάρμακα».

Πάντως, όπως είπε υπάρχει ένα ποσοστό 30% παιδιών που παθαίνουν αιφνίδιο νόσημα.

Πάτρα: «Η Τζωρτζίνα θα έπαιρνε εξιτήριο. Η μητέρα έλεγε ότι δεν είναι καλά»

«Έχουμε 30% παιδιά που παθαίνουν αιφνίδιο θάνατο, χωρίς να υπάρχει ούτε βαριά λοίμωξη, ούτε νευρολογικό νόσημα. Δεν διαπιστώνεται το αίτιο στο 30% ούτε μετά τη νεκροτομή» είπε η παιδοκαρδιολόγος και πρόσθεσε πως δε θα άλλαζε στάση αν γνώριζε την πορεία της Τζωρτζίνας μέσα στο Καραμανδάνειο.

Πρόεδρος: Αν είχατε ενημερωθεί για την πορεία του παιδιού μέσα στο Καραμανδάνειο θα είχατε αλλάξει τη στάση σας και θα το εξετάζατε;

Μάρτυρας: Όχι!

Πρόεδρος: Κάποια στιγμή οι σφίξεις του παιδιού ανέβηκαν στο 120, 132. Τι εκφράζουν;

Μάρτυρας: Ότι ένα παιδί μπορεί να κλαίει… ή ότι ξύπνησε ένα παιδί απότομα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top