Πάτρα: «Μας φώναξε η μητέρα για ένα σταθερό παιδί και το βρήκαμε νεκρό»

«Ανεξήγητη η ανακοπή της Τζωτζίνας», είπε παιδίατρος στη δίκη

Με την κατάθεση μιας ακόμα παιδιάτρου του Καραμανδάνειου νοσοκομείου συνεχίστηκε η δίκη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας στην Πάτρα

Η παιδίατρος αναφέρθηκε στα κρίσιμα λεπτά μετά την ανακοπή που υπέστη το παιδί, αλλά και τη συμπεριφορά της μητέρα που της έκανε εντύπωση. 

Πάτρα: «Δε θα απολογηθώ» - Η απάντηση μάρτυρα στον Αλέξη Κούγια

«Αν με ρωτάτε, εγώ θα περίμενα να βγει φωνάζοντας η μητέρα. Να ουρλιάζει. Άλλοι γονείς κάνουν έτσι για πιο απλά πράγματα», κατέθεσε η γιατρος που έκανε ΚΑΡΠΑ στην Τζωρτζίνα.

Παιδίατρος του Καραμανδάνειου κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η μητέρα της Τζωρτζίνας είχε περίεργη συμπεριφορά όταν έπαθε την ανακοπή το παιδί - Eurokinissi

Παιδίατρος του Καραμανδάνειου κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η μητέρα της Τζωρτζίνας είχε περίεργη συμπεριφορά όταν έπαθε την ανακοπή το παιδί - Eurokinissi

«Είδα πρώτη φορά το παιδί στην εφημερία μου στις 9 Απριλίου 2021. Η μητέρα ανέφερε ότι παρουσίασε βήχα και τάση προς εμετό. Η ειδικευόμενη διαπίστωσε ήπια ωχρότητα δέρματος, βήχα και κοιλιακό άλγος. Όταν πήγα εγώ τα συμπτώματα είχαν υποχωρήσει. Μετά η μικρή ήταν σταθερή, αλλά στις 18:00 το απόγευμα η μητέρα μας ενημέρωσε ότι παρουσιάζει βήχα και πόνο στην κοιλιά. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης τα συμπτώματα και πάλι υποχώρησαν», συνέχισε η γιατρός και περιγράφοντας όλα όσα συνέβησαν όταν το παιδί έπαθε ανακοπή σημείωσε:

«Μη φύγεις!» - Καθηλωτική η κατάθεση του αναισθησιολόγου για την Τζωρτζίνα

«Γύρω στις 7 το απόγευμα ενώ βρισκόμουν στο γραφείο των γιατρών χτύπησε την πόρτα η μητέρα της Τζωρτζίνας και είπε "ελάτε στο δωμάτιο γιατί σφυρίζει το οξύμετρο". Μαζί με την ειδικευόμενη και τη νοσηλεύτρια φύγαμε για το δωμάτιο. Αρχικά με αργά βήματα. Όμως η νοσηλεύτρια άρχισε να φωνάζει "τρέξτε γρήγορα". Αντίκρισα το παιδί στο μέσο του κρεβατιού χωρίς το ρινικό οξυγόνο. Το οξύμετρο δεν είχε ανταπόκριση. Ρώτησα τη μητέρα πως έφτασε το παιδί στην κατάσταση αυτή. Μου είπε πως σηκώθηκε, έβγαλε μια κραυγή, γούρλωσε τα μάτια κι έκανε τινάγματα άκρων».

«Έτσι συμβαίνει με εμάς» - Ο διάλογος Δασκαλάκη με γιατρό για την Τζωρτζίνα

Πρόεδρος: Πόση κράτησε η ανάνηψη;

Μάρτυρας: 50 με 45 λεπτά. Το παιδί δεν επανέρχονταν. Μετά αφού είχε διασωληνωθεί έκανε αναπνοές και επανήλθαν οι σφίξεις και η κόρη των ματιών.

Πρόεδρος: Εσείς είδατε τον εμετό την Παρασκευή στις 9 Απριλίου;

Μάρτυρας: Ναι, ήταν διαυγές το περιεχόμενο, ήταν μεσαίας ποσότητα.

Πρόεδρος: Πόσα μέτρα είναι το γραφείο των γιατρών από το θάλαμο του παιδιού;

Μάρτυρας: 28 – 30 μέτρα.

Πρόεδρος: Δίπλα υπάρχει και γραφείο νοσηλευτών;

Μάρτυρας: Ναι

Πρόεδρος: Όταν μπήκατε στο θάλαμο στις 11 Απριλίου το οξύμετρο ήταν στο χέρι του παιδιού;

Η παιδίατρος του Καραμανδάνειου χαρακτήρισε ανεξήγητη την ανακοπή που υπέστη η Τζωρτζίνα - Eurokinissi

Η παιδίατρος του Καραμανδάνειου χαρακτήρισε ανεξήγητη την ανακοπή που υπέστη η Τζωρτζίνα - Eurokinissi

Μάρτυρας: Εστίασα στο παιδί, θυμάμαι ότι το οξύμετρο σφύριζε δεν είχε ένδειξη. Δεν είμαι σίγουρη αν η επαφή με το δαχτυλάκι του παιδιού ήταν σωστή.

Πρόεδρος: Πότε σφυρίζει το οξύμετρο;

Μάρτυρας: Αν δεν έχει σφίξεις ή αν δεν κάνει καλή επαφή;

Πρόεδρος: Το ρινικό οξυγόνο που ήταν;

Πάτρα: «Η Τζωρτζίνα ήταν νεκρή για 50 – 55 λεπτά»

Μάρτυρας: Έλειπε όλο από το κεφάλι του, αν θυμάμαι καλά ήταν πίσω από το προσκέφαλο του παιδιού.

Πρόεδρος: Αυτό που σας περιέγραψε η μητέρα του παιδιού ότι έβγαλε ήχο, γούρλωσε μάτια, έκανε τινάγματα, αυτό, αν συνέβη, μπορεί το ρινικό οξυγόνο να έφυγε από αυτό;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να είμαι απόλυτα σίγουρη.

Πρόεδρος: Είστε υποχρεωμένοι να επέμβετε σε τέτοια περιστατικά ή πρέπει να περιμένετε τον αναισθησιολόγο;

Μάρτυρας: Εννοείται ότι είμαστε υποχρεωμένοι, μακάρι να ήξεραν όλοι ΚΑΡΠΑ .

Στη συνέχεια η πρόεδρος ρώτησε την παιδίατρο για το καθεστώς της μικτής εφημερίας στο οποίο στις 11 Απριλίου βρίσκονταν το Καραμανδάνειο.

Πάτρα: «Δε γίνεται να πεθαίνει κάποιος χωρίς αιτία»

Πρόεδρος: Στην εφημερία ο αναισθησιολόγος είναι ένας;

Μάρτυρας: Ναι.

Πρόεδρος: Πώς εφημέρευε ο αναισθησιολόγος και τι είναι η μικτή εφημερία;

Μάρτυρας: Αν είναι καθημερινή είμαι υποχρεωμένη να είμαι στο νοσοκομείο μέχρι τις 9 και από εκεί και μετά στο τηλέφωνο αν με χρειαστούν να τρέξω. Αν είναι αργία μέχρι το μεσημέρι πρέπει να βρίσκομαι στο νοσοκομείο και μετά σε ετοιμότητα στο σπίτι.

Πρόεδρος: Ποιος ειδοποιεί έναν γιατρό να πάει στο νοσοκομείο σε μικτή εφημερία; Υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο;

Μάρτυρας: Όχι δεν υπάρχει. Εγώ στο συγκεκριμένο περιστατικό ήμουν πάνω από το παιδί και έδωσα εντολή στην ειδικευόμενη να πάρει τον αναισθησιολόγο, υπάρχει συνεργασία μεταξύ μας. Με τη μια ειδικευόμενη έκανα ΚΑΡΠΑ και την άλλη της είπα να τον καλέσει.

Πάτρα: «Η Τζωρτζίνα θα έπαιρνε εξιτήριο. Η μητέρα έλεγε ότι δεν είναι καλά»

Εισαγγελέας: Από το διπλανό δωμάτιο την ώρα που κάνατε ΚΑΡΠΑ είδατε κάποια δραστηριότητα;

Μάρτυρας: Εγώ εκείνη την ώρα ήμουν πάνω στο παιδί δεν πρόσεξα, νομίζω ότι δίπλα νοσηλεύονταν έναν αγοράκι με συνοδό τη μαμά του.

Εισαγγελέας: Η κατηγορουμένη αρνείται ότι ήρθε στο γραφείο να σας ειδοποιήσει…

Μάρτυρας: Είμαι σίγουρη ότι ήρθε. Ήμουν στο γραφείο πώς ξεκίνησα να πάω; Το κουδούνι μόνο στο γραφείο των νοσηλευτών ακούγεται.

Εισαγγελέας: Η μητέρα όταν βγήκε από το δωμάτιο του παιδιού σας φάνηκε ότι είχε επίγνωση ότι το επεισόδιο στο παιδί ήταν σοβαρό;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να ξέρω …Ο τρόπος όμως που ενημέρωσε άλλοι γονείς τρέχουν…

Εισαγγελέας: Πόσο γρήγορα μπορεί να συμβεί ένα παιδί να έρθει σε αυτή την κατάσταση;

Πάτρα: «Η Τζωρτζίνα δεν είχε κανένα καρδιολογικό πρόβλημα»

Μάρτυρας: Για μας ήταν κάτι το ανεξήγητο. Δεν ήταν αναμενόμενο ήταν αιφνίδιο, δεν μπορούσαμε να το καταλάβουμε πώς έπεσε σε αυτή τη κατάσταση που το βρήκαμε. Για να έρθει σε αυτή την κατάσταση θα έπρεπε να υπάρχει μια επιδείνωση συμπτωμάτων. Μας φώναξε η μητέρα και πήγαμε και βρήκαμε ένα νεκρό παιδί.

Εισαγγελέας: Έχετε έρθει ποτέ αντιμέτωπη με τέτοιο περιστατικό;

Μάρτυρας: Ποτέ τέτοιο αιφνίδιο περιστατικό. Έχουν φύγει παιδιά που είχαν κλινική επιδείνωση και ήταν αναμενόμενη αυτή η εξέλιξη. Δεν το έχω ξαναζήσει. Η μητέρα να με φωνάζει για ένα σταθερό παιδί και να το βρω σε αυτή τη κατάσταση που το βρήκα...

Η μάρτυρας εξετάστηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης της κατηγορουμένης Αλέξη Κούγια, ο οποίος εστίασε σε «συνεννόηση» και «συνάντηση» μεταξύ των γιατρών σχετικά με το τι θα ειπωθεί για το επεισόδιο της Τζωρτζίνας. 

Κούγιας: Γιατί οι συνάδελφοί σας δεν πήγαν την Τζωρτζίνα στην παιδοκαρδιολόγο κ. Καρατζά;

Μάρτυρας: Από την ενημέρωση που έχω, γνωρίζω ότι οι συνάδελφοι επικοινώνησαν με την κ. Καρατζά για να κλείσουν ραντεβού. Εκείνη όμως τους είπε ότι μόλις πριν 10 ημέρες εξέτασε το παιδί και ήταν όλα άψογα και δε χρειαζόταν νέα εξέταση.

Κούγιας: Όμως εκείνη σε άλλη της κατάθεση της λέει ότι επικοινώνησαν μαζί της οι γιατροί του Καραμανδάνειου μετά την ανακοπή. Σημαίνει κάτι αυτό; Αν εδώ είχαμε ιατρικό λάθος, τι θα λέγατε;

Μάρτυρας: Μα είχε γίνει καρδιολογική εκτίμηση πριν 10 ημέρες! Αφού η ίδια η γιατρός είπε ότι δε χρειάζεται να το δει!

Κούγιας: Η ίδια λέει ότι δεν επικοινώνησαν πριν την ανακοπή.

Μάρτυρας: Μήπως να ρωτήσετε τους συναδέλφους μου που μίλησαν;

Κουγιας: Τι λέτε κυρία μου; Στα δικά σας χέρια πέθανε το παιδί! Πείτε μου αν αυτή η αντιμετώπιση ήταν σωστή. Γιατί έχω κάνει και μήνυση, στον συνάδελφο σας, για ιατρικό λάθος.

Μάρτυρας: Το παιδί δεν πέθανε. Το παιδί το σώσαμε. Από τη στιγμή που ο συνάδελφος είπε ότι την κάλεσε και μίλησαν, εγώ τι να σας πω; Να τον αμφισβητήσω; Δεν ήμουν παρούσα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top