Ελεύθερος με «βραχιολάκι» ο κλέφτης της Εθνικής Πινακοθήκης

Η «κλοπή του αιώνα» με πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν

Ελεύθερος με «βραχιολάκι» αφέθηκε ο άνδρας που είχε κλέψει από την Εθνική Πινακοθήκη πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν τεράστιας αξίας. 

«Φαντομάς»: «Έκλεψα τον Πικάσο γιατί ήθελα να αποκτήσω ένα έργο του»

Σε έξι χρόνια κάθειρξη καταδίκασε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων τον «Φαντομά», τον 50χρονο που είχε καταφέρει να αφαιρέσει από την Εθνική Πινακοθήκη τρεις πίνακες αμύθητης αξίας το 2012. Το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς, αφού μετά τη σύλληψή του είχε υποδείξει στους αστυνομικούς πού είχε κρυμμένους τους πίνακες.

Οι πίνακες που εκλάπησαν  από την Εθνική Πινακοθήκη

Οι πίνακες που εκλάπησαν  από την Εθνική Πινακοθήκη / Φωτογραφίες αρχείου Eurokinissi

Ακόμα, το δικαστήριο διέταξε η έφεση που θα ασκήσει να έχει αναστέλλουσα δύναμη με τον όρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης σε απόσταση όμως τριών χιλιομέτρων από την κατοικία του και όχι πλέον σε κατ’οίκον εγκλεισμό, ώστε να μπορέσει και να εργαστεί και να φροντίσει τους υπερηλίκους και ασθενείς γονείς του.

Φαντομάς - κλοπή πινάκων από την Εθνική Πινακοθήκη

Ο «Φαντομάς» αφέθηκε ελεύθερος με «βραχιολάκι» / Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Στην απολογία του, ο 50χρονος «Φαντομάς» υποστήριξε πως η αγάπη του για την τέχνη ήταν εκείνη που τον οδήγησε στο να αφαιρέσει τους τρεις πίνακες: έναν του Πικάσο, έναν του Μοντριάν κι ενός του Μονκάλβο. «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα τρία έργα που αφαίρεσα. Η έμπρακτη μεταμέλεια μου αποδεικνύεται από την όλη διαδικασία της προσαγωγής μου. Ήθελα να εμπλουτίσω τη συλλογή μου. Είχα πάθος για την τέχνη.Η κλοπή ήταν τόσο απλή και χαζή που κανείς δε μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό θα συνέβαινε από έναν απλό πολίτη. Είχε ένα φύλακα ενώ έπρεπε να έχει πέντε», είχε πει στην απολογία του.

Ο δικηγόρος του 50χρονου, Σάκης Κεχαγιόγλου ανέφερε μετά την απόφαση του δικαστηρίου: «Το Δικαστήριο θεωρώ ότι αντιμετώπισε δίκαια τον εντολέα μου, αναγνωρίζοντας του ελαφρυντική περίσταση και χορηγώντας ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Επιθυμώ να επισημάνω για μια ακόμη φορά ότι ο ιστορικής και ανεκτίμητης αξίας πίνακας του Πάμπλο Πικάσο βρίσκεται πάλι στην ιδιοκτησία του Ελληνικού λαού, στον όποιον και ανήκε, χάρην στην αυθόρμητη και πριν καν καταστεί κατηγορούμενος, ειλικρινή μεταμέλεια και συνεργασία του εντολέως μου».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top