Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι μετά τα 4,8 Ρίχτερ στη Λέσβο

Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού

Γεράσιμος Παπαδόπουλος για Λέσβο: «Δεν αποκλείεται να έχουμε και μεγαλύτερο σεισμό» / Βίντεο από ΕΡΤ

«Δεν αποκλείω έναν μεγαλύτερο σεισμό στη Λέσβο» δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σχετικά με τον νέο σεισμό των 4,8 ρίχτερ που ταρακούνησε σήμερα το νησί.

Νέος σεισμός 4,8 Ρίχτερ στη Λέσβο

Ο καθηγητής Σεισμολογίας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, απέφυγε να πει αν ο σεισμός των 4,8 ρίχτερ ήταν ο κύριος, ενώ εκτίμησε ότι η εν λόγω σεισμική δραστηριότητα δεν προήλθε από το ρήγμα του 1867.

«Tο ρήγμα αυτό, το οποίο πιθανώς έχει ενεργοποιηθεί, δεν έχει τη δυναμικότητα εκείνη. Δεν αποκλείεται όμως ένα μεγαλύτερο μέγεθος από αυτά που μέχρι τώρα έχουν γίνει, δηλαδή 4,9 - 4,8 που είναι τα μεγαλύτερα. Αυτή είναι η εικόνα με την οποία πορευόμαστε και αξιολογούμε καθημερινά, γιατί το φαινόμενο είναι δυναμικό», δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ανησυχία λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό σε πολλές περιοχές της χώρας, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι υπάρχει μία γενικότερη έξαρση χωρίς όμως προς το παρόν μεγάλα μεγέθη, καθώς πουθενά η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει ξεπεράσει τα 5 ρίχτερ.

Λέκκας: Γιατί αυτός ο σεισμός είχε περισσότερη βοή

«Ο σημερινός σεισμός έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον σεισμό του Σαββάτου. Όπως περιγράφουν οι κάτοικοι και οι φορείς, είχε περισσότερη βοή, πράγμα που σημαίνει πως έγινε σε πιο μικρό βάθος. Τα πετρώματα ευνοούν αυτή τη βοή, τον ήχο που ακούν οι κάτοικοι, ενώ σε ορισμένες περιοχές έγινε πιο έντονος και σε άλλες δεν ήταν τόσο», είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο OPEN.

Τι είπε ο Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό στη Λέσβο - Γιατί αυτός ο σεισμός είχε περισσότερη βοή / Βίντεο από OPEN

Ο κ. Λέκκας εμφανίστηκε επιφυλακτικός λέγοντας ότι τα δεδομένα αποκαλύπτουν πως εισερχόμαστε σε μια σεισμική ακολουθία όμως κάτι τέτοιο μπορεί -σε ακραία περίπτωση- και να μην ισχύει.

«Έχουμε γνώση της περιοχής σε σχέση με τα πετρώματα και τα ρήγματα. Είναι μια περιοχή που δεν αποκαλύπτεται εύκολα στους επιστήμονες. Είναι ένα πολύπλοκο σύστημα ρηγμάτων. Είναι πρόκληση για εμάς να παρακολουθήσουμε επιστημονικά την περιοχή», ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Λέσβος: Κλειστά και αύριο τα σχολεία στον Δήμο Δυτικής Λέσβου

Ο σεισμός των 4,8 ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το πρωϊ στη Λέσβο είχε επίκεντρο 3 χλμ. ανατολικά της Μήθυμνας, ενώ το εστιακό βάθος του ήταν 10 χλμ.  Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλο το νησί και ιδιαίτερα στα χωριά της βόρειας Λέσβου. 

Με τις αυτοψίες των μηχανικών στα σχολικά κτίρια του δήμου να συνεχίζονται, με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου θα παραμείνουν κλειστά και αύριο, Τετάρτη 11 Ιανουαρίου. Ρηγματώσεις από τον σημερινό σεισμό εμφανίστηκαν στην εσωτερική τοιχοποιία του σχολείου του χωριού Συκαμνιά.

Λόγω των κατολισθήσεων στον ορεινό όγκο του Λεπετύμνου, για προληπτικούς λόγους, απευθύνεται σύσταση από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Δυτικής Λέσβου προς τους δημότες, να αποφεύγονται, τουλάχιστον τις επόμενες ώρες, οι άσκοπες οδικές μετακινήσεις, κυρίως στο δίκτυο Λεπετύμνου, Αργένου, Σκαμιάς, Πελόπης. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν και δεν έχουν καταγραφεί, μέχρι στιγμής, σοβαρές ζημιές, η σεισμική δραστηριότητα σε συνδυασμό με τις επικείμενες έντονες βροχοπτώσεις, είναι πιθανό να προκαλέσουν κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο. Να σημειωθεί ότι έχουν διαπιστωθεί κατολισθήσεις και το φαινόμενο έγινε εντονότερο σήμερα, σε διάφορα σημεία του ορεινού όγκου του Λεπετύμνου.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top