Ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη στην αγορά και από ποια θα αντικατασταθούν

Τι αλλάζει στη συνταγογράφηση

Κομβικό ρόλο αναλαμβάνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, από τη μία να ενημερώσει τους πολίτες για τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη και από την άλλη να καθοδηγεί τους γιατρούς στη συνταγογράφηση.

Ανακοινώσεις Πλεύρη: Μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση φάρμακα σε έλλειψη 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Κατερίνας Παπακωστοπούλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, βρισκόμαστε εν αναμονή λεπτομερειών που θα δώσει ο ΕΟΦ.

Ειδικότερα, ο ΕΟΦ από ώρα σε ώρα αναμένεται να ανεβάσει στο επίσημο site του τις 5 κατηγορίες φαρμάκων που είναι σε έλλειψη και ποια φάρμακα υπάρχουν για αντικατάσταση. Σε επικοινωνία που είχε η ιατρική συντάκτρια του Star με τον πρόεδρο του ΕΟΦ, τονίστηκε πως οι 5 κατηγορίες θα είναι:

  • αντιπυρετικά
  • αποσυμφορητικά
  • αποχρεμπτικά
  • αντιισταμινικά
  • εισπνεόμενα

Ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη στην αγορά και από ποια θα αντικατασταθούν

Όταν δεν θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο φάρμακο από αυτές τις κατηγορίες θα δίνεται κάποιο άλλο εναλλακτικό φαρμακευτικό σκεύασμα.

Επίσης θα αλλάξει η συνταγογράφηση. Οι γιατροί για κάποιους κωδικούς δε θα μπορούν να «κλειδώσουν» την εμπορική ονομασία, αλλά μόνο τη δραστική ουσία.

Ενώ, όπως φαίνεται, θα δοθεί η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς, αν έχουν ένα φάρμακο ίδιας εταιρίας, αλλά σε άλλη δοσολογία, να το χορηγούν και να διευκρινίζουν στον πολίτη πώς ακριβώς θα το παίρνουν. 

Πλεύρης για φάρμακα: Αυξήσεις μόνο στα πολύ φθηνά φάρμακα- Κάλυψη από ΕΟΠΥΥ

Τι αλλάζει στον τρόπο συνταγογράφησης των φαρμάκων 

Αγώνας δρόμου για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν γενόσημα, καθημερινή μάχη και για τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία, που προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Οι παράγοντες του φαρμάκου περιμένουν να αποδώσουν τα μέτρα του υπουργείου Υγείας και να περάσουν οι γιορτές για να επιστρέψει η εφοδιαστική αλυσίδα στους κανονικούς της ρυθμούς. 

Τις επόμενες μέρες θα δούμε αλλαγές και στον τρόπο που συνταγογραφούν οι γιατροί.

Αλλά και οι φαρμακαποθήκες έχουν πάρει φωτιά. Οι υπάλληλοι συσκευάζουν τις παραγγελίες για να τις μεταφέρουν στα φαρμακεία.

Αλλαγές στον τρόπο συνταγογράφησης των φαρμάκων - «Αγώνας δρόμου» και στις φαρμακαποθήκες / Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου είναι πάντως αισιόδοξος οτι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί σύντομα.

«Την επόμενη εβδομάδα, ή το επόμενο 10ήμερο,περιμένουμε την αποκατάσταση του προβλήματος σε πολύ μεγάλο βαθμό», τόνισε.
 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top