Ανακοινώσεις Πλεύρη: Μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση φάρμακα σε έλλειψη 

Τα επιπλέον μέτρα για την επάρκεια – Ομαλοποίηση μέχρι τέλη Ιανουαρίου  

Το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για τις ελλείψεις σε φάρμακα και τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη   

Επιπλέον μέτρα για να υπάρχει επάρκεια στην Ελλάδα σε φάρμακα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ Γιάννης Σωτηρίου. 

Απόφαση Κεραμέως: Μέχρι πόσες ημέρες δε θα μετράνε οι απουσίες λόγω γρίπης

Μεταξύ αυτών των μέτρων προβλέπεται ότι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, θα χορηγούνται μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όπως είχε μεταδώσει χθες το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. «Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη θα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά για να υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση. Προσοχή αυτό δεν αφορά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που θα συνεχίσουν οι πολίτες να τα παίρνουν κανονικά, ελεύθερα από τα φαρμακεία» τόνισε ο Υπουργός Υγείας.  

Σε ποια φάρμακα έρχεται συνταγογράφηση σαν αντίδοτο στις ελλείψεις

Έλλειψη φαρμάκων: Τα νέα μέτρα 

Απόσπασμα από τις ανακοινώσεις του Θ. Πλεύρη στη συνέντευξη Τύπου

Εκτός των μέτρων που έχουν ληφθεί ήδη, ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα, τα οποία είναι: 

  • Ελέγχονται 9 μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες για το αν κρατούν αποθέματα
  • Εντείνεται η παραγωγή των γενοσήμων σε δραστικά φάρμακα
  • Συνεχής ενημέρωση από τον ΕΟΦ ώστε στα επώνυμα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη, ποια αντίστοιχα φάρμακα μπορεί να αναζητήσει κάποιος με το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα
  • Ενημέρωση και στους γιατρούς για τη συνταγογράφηση
  • Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα σε έλλειψη θα χορηγούνται μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση,  με στόχο όλα τα φάρμακα να δίνονται μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
  • Στα παιδικά φάρμακα, αντιπυρετικά και άλλα, θα καταβληθεί προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες με ελληνικά γενόσημα.
  • Σε φάρμακα που υπάρχει πλήρης εξάρτηση από πρώτες ύλες από την Ασία, θα διευρυνθούν οι παραγγελίες στον ΙΦΕΤ, ώστε να υπάρξει ομαλοποίηση της αγοράς.

Ο κ. Πλεύρης προχώρησε επίσης στην εκτίμηση ότι η ομαλοποίηση της κατάστασης για τα φάρμακα στα οποία υπάρχουν ελλείψεις, θα γίνει σταδιακά και έως το τέλος Ιανουαρίου.

'Ελλειψη φαρμάκων: Παρέμβαση Πλεύρη στην Επίτροπο της ΕΕ 

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε επίσης «παγκόσμιο»  το φαινόμενο, το οποίο απέδωσε στη  μειωμένη παραγωγή και στην έλλειψη πρώτων υλών.

Τα προβλήματα στον εφοδιασμό με φάρμακα   

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε σε δύο κατηγορίες προβλημάτων: 

-Τα φάρμακα που παρουσιάζουν διαχρονική έλλειψη και 
-Την τωρινή έλλειψη φαρμάκων με παρακεταμόλη και άλλων παρόμοιων σκευασμάτων
, το οποίο αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα

Αυτό είπε ότι οφείλεται κυρίως στη μείωση παραγωγής, λόγω της  πανδημίας, στην έλλειψη πρώτων υλών και στην αύξηση των εποχικών λοιμώξεων.

Έλλειψη φαρμάκων: Ευθύνες στο Υπουργείο έριξε ο Ξανθός - Η απάντηση Πλεύρη

Η απάντηση στο Star για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα   

Στην ερώτηση της ιατρικής συντάκτριας του Star Κατερίνας Παπακωστοπούλου, για το αν θα βάλει πλαφόν σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) όπως έγινε σε άλλα κράτη, ο κ.  Πλεύρης απάντησε ότι «είμαστε σε καλύτερη θέση από άλλα κράτη, δε θα βάλουμε πλαφον στα ΜΗΣΥΦΑ, δεν έχουμε ανάγκη, έχουμε γενοσημα» 

Όσον αφορά τις τιμές στα ΜΗΣΥΦΑ, καθώς σε κάθε ίωση χρειάζονται φάρμακα αξίας 60 ευρώ, ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι «είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε, και τις τιμές τους και ποια θα είναι μη συνταγογραφούμενα και ποια όχι», αλλά το οποίο θα εξεταστεί αργότερα. 

Οι απαντήσεις του Υπουργού Υγείας στις ερωτήσεις της ιατρικής συντάκτριας του Star K. Παπακωστοπούλου 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top