Σε ποια φάρμακα έρχεται συνταγογράφηση σαν αντίδοτο στις ελλείψεις

Τα γενόσημα και ποια μέτρα προτείνουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι 

Στα μέτρα που σκέφτεται να πάρει το υπουργείο Υγείας για τις ελλείψεις φαρμάκων είναι να ξεκινήσει η υποχρεωτική συνταγογράφηση για φάρμακα που τείνουν να εξαφανισθούν από τα φαρμακεία.  

Έλλειψη φαρμάκων: Ευθύνες στο Υπουργείο έριξε ο Ξανθός - Η απάντηση Πλεύρη

Η ιατρική συντάκτρια του Star Κατερίνα Παπακωστοπούλου εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Μάρα Ζαχαρέα ποια φάρμακα αφορά το σχεδιαζόμενο μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης.   

Σύμφωνα συγκεκριμένα με όσα ανέφεραν πηγές της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στο ρεπορτάζ της ιατρικής συντάκτριας του Star, στις προθέσεις είναι η συνταγογράφηση σε φάρμακα για νοσήματα όπως η ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), όπως τα εισπνεόμενα (τύπου Foster), όχι όμως σε φάρμακα όπως είναι τα παυσίπονα – αντιπυρετικά (τύπου Depon) ή τα αντιβηχικά (τύπου Sinecod). 

Τα φάρμακα που μπαίνουν στη συνταγογράφηση

Τα φάρμακα που μπαίνουν στη συνταγογράφηση 

Όπως πρόσθεσε η Κ. Παπακωστοπούλου, αυτή τη στιγμή η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ψάχνει λύσεις να βρεθούν οι δραστικές  ουσίες που είναι σε έλλειψη και όχι τόσο για να μειώσει την κατανάλωση. Σίγουρα πάντως δεν επιθυμεί να «στοκάρουν» φάρμακα οι πολίτες και να μην τα έχουν αυτοί που είναι σε ανάγκη! 

Τα φάρμακα που δεν πρόκειται να μπουν στη συνταγογράφηση

Τα φάρμακα που δεν πρόκειται να μπουν στη συνταγογράφηση 

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αττικής και Θεσσαλονίκης ζητούν συνταγογράφηση σε όλα τα φάρμακα, ενώ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογός και ο πρόεδρός του πρότεινε να μπει συνταγογράφηση σε συνταγογραφούμενα μεν φάρμακα (π.χ. αντιυπερτασικά) που τώρα όμως μπορεί κάποιος να τα προμηθευτεί και χωρίς συνταγή.


Λύση στις ελλείψεις τα γενόσημα 

Αυτή τη στιγμή πάντως παρατηρούνται ελλείψεις φαρμάκων σε αντιπυρετικά, εισπνεόμενα και παυσίπονα, με τους φαρμακοποιούς να προσπαθούν να πείσουν τους πελάτες τους ότι η φαρμακευτική ουσία παραμένει ίδια και ότι αλλάζει μόνο  η εμπορική ονομασία, χωρίς να μπορούν να τους πείσουν όλους, ειδικά τους πιο ηλικιωμένους.  

Το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για τις ελλείψεις σε φάρμακα και τα γενόσημα  

Πλεύρης: Η Ελλάδα μπορεί να καλύψει την έλλειψη φαρμάκων με γενόσημα 

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολο να αλλάξεις συνήθεια και φάρμακα. Όμως η επιστήμη διαβεβαιώνει ότι ένα γενόσημo ελεγμένο και εγκεκριμένο έχει το ίδιο αποτέλεσμα όταν δε βρίσκεις το επώνυμο. 

Εξαδάκτυλος: το πραγματικό πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουμε το 2023

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, προειδοποίησε πάντως ότι «αυτή τη στιγμή βλέπουμε εποχιακές ελλείψεις λόγω ιώσεων,  αλλά το παγκόσμιο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων θα το αντιμετωπίσουμε το 2023». 

'Ελλειψη φαρμάκων: Παρέμβαση Πλεύρη στην Επίτροπο της ΕΕ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top