Πλεύρης για φάρμακα: Αυξήσεις μόνο στα πολύ φθηνά φάρμακα- Κάλυψη από ΕΟΠΥΥ

Γενόσημα και εισαγωγές εξασφαλίζουν επάρκεια φαρμάκων, σημείωσε ο υπουργός

Όσα είπε σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης

Για το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διαβεβαιώνοντας ότι σε εθνικό επίπεδο έχουμε πάρει όλα τα μέτρα ώστε να έχουμε επάρκεια φαρμάκων.

Σε ποια φάρμακα έρχεται συνταγογράφηση σαν αντίδοτο στις ελλείψεις

Όπως εξήγησε ο Θάνος Πλεύρης στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ υπάρχει παγκόσμια έλλειψη σε φάρμακα της εποχής «εξαιτίας φοβερής έξαρσης των ιώσεων μετά την πανδημία σε όλο τον κόσμο και τη χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους». Ανέλυσε χαρακτηριστικά ότι επειδή η παραγωγή είναι κυρίως στην Ασία οι χώρες της κρατάνε τα φάρμακα για να καλύψουν τους δικούς τους πληθυσμούς. Ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχει ισχυρή ελληνική βιομηχανία κι έτσι στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. «Αν μπείτε στην DW θα δείτε ότι στη Γερμανία αντιμετωπίζουν πρόβλημα και σε νοσοκομεία» ανέφερε.

'Ελλειψη φαρμάκων: Παρέμβαση Πλεύρη στην Επίτροπο της ΕΕ 

Ο υπουργός περιέγραψε κα τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στα ιδιωτικά φαρμακεία. Αν για παράδειγμα κάποιος μπορεί να μη βρίσκει depon στο φαρμακείο, μπορεί να προμηθευτεί άλλο σκεύασμα με παρακεταμόλη. «Θα υπάρχει πλήρη ενημέρωση γιατί εκεί πέρα η έλλειψη αφορά στο φάρμακο, δεν αφορά το αντιπυρετικό γενικώς και οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά μέσω ΙΦΕΤ θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες».

«Ο ΕΟΦ άμεσα θα ενημερώνει τους πολίτες εάν δεν βρίσκει κάποιο φάρμακο, ποια είναι τα άλλα που μπορεί να προμηθευτεί. Την ίδια ενημέρωση την έχουν και οι φαρμακοποιοί. Οι γιατροί, οι ίδιοι που συνταγογραφούν φάρμακα, θα ενημερώνονται για τα ελλειπτικά προκειμένου να ξέρουν να συνταγογραφήσουν αντίστοιχο θεραπευτικής αξίας και να μην ταλαιπωρείται κόσμος» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι επειδή οι ιώσεις στην Ευρώπη κορυφώθηκαν και η Ελλάδα ακολουθεί πάντοτε λόγω του καιρού, θα μειωθεί η ζήτηση που υπάρχει από τις άλλες ευρωπαϊκές  αγορές και θα υπάρξει ομαλοποίηση της αγοράς στην Ελλάδα.

Πλεύρης: Δεν υπάρχουν αυξήσεις φαρμάκων παρά μόνο αν δεν βγαίνουν κοστολογικά

Απαντώντας στην αντιπολίτευση ο υπουργός Υγείας είπε ότι ο χειρισμός της κατάστασης από την πλευρά της κυβέρνησης έδειξε απόλυτα αντανακλαστικά και συμπλήρωσε ότι «ο κ. Ξανθός και ο κ. Πολάκης ευνόησαν σκανδαλωδώς τα ακριβά φάρμακα και είναι οι δύο υπουργοί που το 2018 άλλαξαν τον τρόπο τιμολόγησης». «Το ’18 και το ’19 ευνοήθηκαν οι πολυεθνικές εταιρείες, οι πολύ μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες» είπα χαρακτηριστικά.

Έλλειψη φαρμάκων: Ευθύνες στο Υπουργείο έριξε ο Ξανθός - Η απάντηση Πλεύρη

«Δεν πρόκειται με κυβέρνηση στη Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπάρξουν αυξήσεις στα φάρμακα» υποστήριξε και εξήγησε ότι «αυξήσεις θα υπάρξουν μόνο εκεί που υπήρχαν πάντα όταν αποδεικνύεται σε πάρα πολύ φθηνά φάρμακα, του ενός και των δύο ευρώ, ότι κοστολογικά δε βγαίνουν λόγω της αύξησης της ενέργειας. Αν αποσυρθούν αυτά τα φάρμακα ο πολίτης θα χρειαστεί να πάρει πολύ πιο ακριβά φάρμακα» τόνισε.

Τέλος, σημείωσε ότι οι αυξήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο φάρμακα που μπορεί να αποσυρθούν και που δε φτάνουν τελικά στον καταναλωτή. Γιατί όταν μιλάμε για αύξηση 20, 30 και 40 λεπτά που αφορούν στον καταναλωτή, το 10% αυτής της αύξησης στην πραγματικότητα είναι αύξηση που στο σύνολό της την επωμίζεται ο ΕΟΠΥΥ».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top