Η 9χρονη Μαριάντα Λάμπου πανευρωπαϊκή πρωταθλήτρια στο σκάκι!

Κόντρα σε 65 σκακίστριες από 30 χώρες - Τι δήλωσε στο star.gr

Όλα όσα είπε η 9χρονη πρωταθλήτρια στο σκάκι, Μαριάντα Λάμπρου

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στα κορίτσια μέχρι 10 ετών, στέφθηκε πριν από λίγες ημέρες η 9χρονη σκακίστρια Μαριάντα Λάμπου στα Πανευρωπαϊκά Ατομικά Πρωταθλήματα 8 έως 18 ετών, που διεξήχθηκαν στην Αττάλεια της Τουρκίας. Στην κατηγορία της, κορίτσια κάτω των 10 ετών, συμμετείχαν 65 σκακίστριες από 30 χώρες, ενώ η ίδια ανέβηκε στην κορυφή του βάθρου πετυχαίνοντας 8 νίκες και 1 ισοπαλία.

«Όταν κέρδισα χάρηκα πολύ, συγκινήθηκα. Κρατούσα την ελληνική σημαία όταν μου έγινε η απονομή του κυπέλλου. Το πανευρωπαϊκό άρχισε στις 6 Νοεμβρίου. Παίξαμε 9 γύρους. Στις 15 Νοεμβρίου έγιναν οι απονομές. Συνήθως παίζαμε στις 15:00, αλλά ο τελικός έγινε πρωί για να γίνουν και οι απονομές.

Η Ελληνίδα Γκραν Μετρ γυναικών παίζει πάντα το «Queen's Gambit» στο σκάκι

Στον τελικό έπαιξα με μία Τουρκάλα. Δυσκολεύτηκα, αλλά δεν ήταν και ο δυσκολότερος γύρος σε αυτό το τουρνουά. Υπήρχαν και πολύ πιο δύσκολοι νωρίτερα», είπε στο star.gr.

 η 9χρονη πρωταθλήτρια στο σκάκι, Μαριάντα Λάμπρου

Με το κύπελλο στο χέρι μετά την απονομή. 

Όπως πρόσθεσε αγαπημένο της πιόνι είναι ο ίππος, ενώ προτιμά να παίζει πιο επιθετικά

Μου αρέσει πολύ ο ίππος γιατί κάνει λίγο πιο ύπουλες κινήσεις από τα υπόλοιπα κομμάτια. Μπορώ να παίζω και επιθετικά και αμυντικά. Το στυλ μου είναι να παίζω πιο επιθετικά, αλλά αν χρειαστεί, μπορώ να παίξω και αμυντικά.

Ξεκίνησε το σκάκι στα προνήπια

Η πρώτη επαφή με το σκάκι έγινε σε ηλικία μόλις 4,5 ετών, όταν είδε μία σκακιέρα στο σπίτι των παππούδων της στο Αίγιο.

«Ρώτησα τη μαμά μου τι είναι, μου έδειξε πώς κινούνται τα κομμάτια, αυτά που ήξερε δηλαδή, και μου άρεσε πάρα πολύ. Έτσι γράφτηκα και στο σχολείο. Από εκεί ο πρώτος μου προπονητής, Ιωάννης Παναγάκος, με πήρε στον όμιλό του, στην Αίγλη Παπάγου. Άρχισα τότε να προπονούμαι πολύ με το σκάκι και σιγά-σιγά έφτασα εδώ που είμαι τώρα.

 η 9χρονη πρωταθλήτρια στο σκάκι, Μαριάντα Λάμπρου

 Η Μαριάντα είδε όπως είπε και «Το Γκαμπί της Βασίλισσας» (The Queen's Gambit), τη σειρά που αφηγείται τη ζωή της Μπεθ Χάρμον, ενός νεαρού κοριτσιού το οποίο από πολύ μικρή ηλικία ξεδιπλώνει την ιδιοφυΐα του στο αγωνιστικό σκάκι

η 9χρονη πρωταθλήτρια

Στο πανελλήνιο μαθητικό πρωτάθλημα Α' δημοτικού η Μαριάντα πήρε δύο κύπελλα καθώς βγήκε πρώτη στη γενικη κατάταξη και πρωτη στα κορίτσια!

Κάθε μέρα κάνω περίπου μιάμιση ώρα προπόνηση, ενώ μερικές φορές παίζω και στο Διαδίκτυο παρτίδες με αντιπάλους από το ίντερνετ».

Ρομπότ που παίζει σκάκι έσπασε το δάχτυλο 7χρονου παιδιού

Επόμενος στόχος το παγκόσμιο και να γίνει … αστροφυσικός

Μιλώντας για τα όνειρα που έχει για το μέλλον η Μαριάντα αποκάλυψε πως επιθυμεί να πάρει ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα, ενώ όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει προπονήτρια σκακιού και αστροφυσικός.

η 9χρονη πρωταθλήτρια στο σκάκι, Μαριάντα Λάμπρου

Στο σπίτι της η Μαριάντα δεν είναι όμως η μόνη πρωταθλήτρια. Πρωταθλητής Ελλάδος στο σκάκι είναι και ο μικρότερος αδερφός της. Από την πλευρά τους οι γονείς της αν και γνωρίζουν σκάκι, δεν παίζουν αγωνιστικά

«Στο σχολείο είμαι καλή μαθήτρια, γιατί για να καταφέρω να γίνω αστροφυσικός πρέπει να τα πηγαίνω καλά», είπε στο star.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top