Η Ελληνίδα Γκραν Μετρ γυναικών παίζει πάντα το «Queen's Gambit» στο σκάκι

Η Άννα Μαρία Μπότσαρη εξηγεί στο star.gr γιατί σαρώνει η σειρά του Netflix

Όλα όσα είπε η πρωταθλήτρια στο σκάκι Άννα Μαρία Μπότσαρη.

Τους τελευταίους δύο μήνες μία τηλεοπτική σειρά του Netflix έχει καθηλώσει στις οθόνες εκατομμύρια συνδρομητές στον πλανήτη, προκαλώντας μία πρωτόγνωρη αύξηση του ενδιαφέροντος στο διαδίκτυο σε οτιδήποτε σχετίζεται με το σκάκι. Την ίδια στιγμή οι σκακιστικές λέσχες δέχονται ένα πρωτόγνωρο κύμα εγγραφών. Πρόκειται για «Το Γκαμπί της Βασίλισσας» (The Queen's Gambit), που αφηγείται τη ζωή της Μπεθ Χάρμον, ενός νεαρού κοριτσιού το οποίο από πολύ μικρή ηλικία ξεδιπλώνει την ιδιοφυΐα του στο αγωνιστικό σκάκι, μέχρι να φτάσει την κορυφή. Πολύ πριν όμως η ηρωίδα της σειράς γίνει η ανεπίσημη πρέσβειρα του αθλήματος, η Ελλάδα είχε τη δική της «βασίλισσα» στο σκάκι. 

«Το γκαμπί της βασίλισσας είναι το άνοιγμα μου. Εγώ γκαμπί της βασίλισσας έπαιζα πάντα. Είμαι επιθετική παίκτρια», είπε στο star.gr η Άννα Μαρία Μπότσαρη κορυφαία αθλήτρια, η οποία έβαλε ουσιαστικά τα θεμέλια στο γυναικείο σκάκι στη χώρα μας.

Μέλος της Εθνικής Ομάδας γυναικών τα τελευταία 35 χρόνια, έχει υπάρξει 8 φορές πρωταθλήτρια Ελλάδος, με τεράστιες επιτυχίες σε πανευρωπαϊκούς, παγκόσμιους και ολυμπιακούς αγώνες.

Έχει τον τίτλο της Γκραν Μετρ γυναικών (ο υψηλότερος σκακιστικός τίτλος), είναι διεθνής Μέτρ ανδρών και επίσημη προπονήτρια της παγκόσμιας ομοσπονδίας σκακιού FIDE. Παράλληλα, είναι κάτοχος ενός ρεκόρ Γκίνες στο μεγαλύτερο «σιμουλτανέ» (ταυτόχρονο παίξιμο) που έγινε ποτέ, όταν το 2001 στα Καλάβρυτα έπαιξε ασταμάτητα κόντρα σε 1.102 αντιπάλους σε διάστημα 33ών ωρών φέρνοντας 7 ισοπαλίες και 1.095 νίκες.

Η 18χρονη Ελληνίδα «Κασπάροφ» μιλάει στο star.gr

Το «γκαμπί της βασίλισσας» 

Με τον όρο «γκαμπί» ονομάζουμε στο σκάκι την ψευτοθυσία. Το «γκαμπί της βασίλισσας» είναι όταν ο παίκτης με τα λευκά παίξει πρώτη κίνηση το πιόνι της βασίλισσας μπροστά στο δ4, ο αντίπαλος απαντήσει και εκείνος με το πιόνι της βασίλισσας στο δ5 και κατόπιν ο πρώτος παίξει το διπλανό πιόνι της βασίλισσας στο γ4. 

«Πρόκειται για τη θυσία που γίνεται εσκεμμένα και όχι από αβλεψία, προκειμένου να έχεις κάποιο αντάλλαγμα. Θυσιάζεις το πιονάκι της βασίλισσας. Είναι ένα από τα πολύ διαδεδομένα ανοίγματα στο σκάκι», εξήγησε η κ. Μπότσαρη.

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Έρχεται στο Netflix μιούζικαλ για τη ζωή της

«Αντιμετώπισα το γεγονός ότι μπήκα μικρή σε ένα ανδρικό άθλημα»

Η τεράστια επιτυχία που σημειώνει η σειρά δε βασίζεται μόνο στην πλοκή ή στην πρωταγωνίστρια η οποία καθηλώνει σε κάθε κοντινό της πλάνο. «Το Γκαμπί της Βασίλισσας» αποτυπώνει τη θέση της γυναίκας τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70, καθώς και τον αγώνα της Μπεθ να εδραιωθεί σε ένα αυστηρά «ανδρικό άθλημα» όπως το σκάκι.

Όπως η ηρωίδα της σειράς, έτσι και η κ. Μπότσαρη ξεκίνησε σε μία εποχή που σκάκι δεν έπαιζαν πάρα πολλά κορίτσια στην Ελλάδα.

«Η σειρά μου ξύπνησε μνήμες γιατί ήμουν το μόνο κοριτσάκι που έφτασε σε τόσο υψηλό επίπεδο τότε. Ήμουν πολύ μικρή και αγωνίστηκα στη γενική κατηγορία. Πάρα πολλές φορές βρέθηκα αντιμέτωπη με το γεγονός ότι μπήκα σε ένα ανδρικό άθλημα κοριτσάκι και σε αντιμετωπίζουν με αυτό τον τρόπο», θυμήθηκε.

Όπως πρόσθεσε, σε πολλά σημεία ταυτίστηκε με την Μπεθ, ως προς τον τρόπο που την κοιτούν και της φέρονται. 

«Την αντιμετωπίζουν σαν παιδί θαύμα, αλλά και σαν κορίτσι που πολλοί δεν την πιστεύουν, κάποιοι προσπαθούν να τη σαμποτάρουν και άλλοι προσπαθούν να το ρίξουν στο συναισθηματικό. Υπάρχει και το σεξιστικό και το σεξουαλικό κομμάτι που η Μπεθ τα αντιμετωπίζει όλα σκακιστικά», συμπλήρωσε.

Ερντογάν εναντίον Netflix: Ποια ταινία ζήτησε να αποκλειστεί;

«Η Μπεθ πέτυχε αυτό που δεν κατάφερα εγώ»

Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές στην καριέρα της κ. Μπότσαρη ήταν το ρεκόρ Γκίνες στα Καλάβρυτα το 2001. Στόχος της όπως εξομολογήθηκε δεν ήταν να μπει στο βιβλίο Γκίνες, αλλά να συμβάλλει στη διάδοση του αθλήματος. Σήμερα παρά την προσωπική της επιτυχία, η ίδια είναι απογοητευμένη. 

«Προσπάθησα ανεπιτυχώς. Δεν έγινε περισσότερο γνωστό το σκάκι και δε χρησιμοποίησε κάποιος αυτό το ρεκόρ σαν σημαία. Η Μπεθ πέτυχε αυτό που δεν κατάφερα εγώ. Δεν πειράζει», είπε.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την ίδια την εμπειρία που έζησε στα Καλάβρυτα, σημείωσε ότι οι μνήμες είναι αποσπασματικές. 

«Κάποια στιγμή είχα χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Ήταν ένας άθλος περισσότερο σωματικός», ανέφερε.

Χριστουγεννιάτικα ρεκόρ που έχουν μπει στο βιβλίο Γκίνες

«Δεν υπάρχει ελληνική παράδοση στο σκάκι»

Σύμφωνα με την κ. Μπότσαρη η Ελλάδα έχει πολλά ταλέντα στο σκάκι, τα οποία όμως κινδυνεύουν να χαθούν καθώς μένουν αβοήθητα. 

«Είμαστε παιδιά ενός κατώτερου θεού οι αθλητές στο σκάκι. Ούτε χορηγοί υπάρχουν, ενώ η ομοσπονδία μας είναι τελείως παραμελημένη», σημείωσε.

Σύμφωνα με την ίδια αν και οι Έλληνες είμαστε έξυπνος και εύστροφος λαός, σε γενικές γραμμές δεν έχουμε ελληνική παράδοση στο σκάκι. 

Ο Έλληνας θέλει οπωσδήποτε τη βαβούρα, την μπάλα του, τη ροκάνα του, το κασκόλ του. Είναι άρτος και θεάματα. Θέλει την επίδειξή του, πράγματα που δεν τα έχει το σκάκι...

Παρόλα αυτά όπως πρόσθεσε, τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει μία πάρα πολύ καλή εκπροσώπηση στο άθλημα.  

«Έχουμε μία πρωταθλήτρια που τώρα είναι 20 χρονών και έχει πάρει πέντε παγκόσμια νεανίδων, ενώ στην Εθνική ομάδα αυτήν τη στιγμή έχουμε τέσσερις- πέντε παγκοσμιονίκες στις νεανικές ηλικίες», είπε.

Ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα έβαλαν «κόφτη» στα σχόλια στο twitter

«Η σειρά έχει βιογραφικά στοιχεία από τον κορυφαίο σκακιστή Φίσερ»

Σύμφωνα με την κ. Μπότσαρη «Το Γκαμπί της Βασίλισσας», είναι μία εξαιρετική σειρά όχι μόνο γιατί σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει συνήθως στην 7η τέχνη, κατάφερε να αποδώσει πιστά λεπτομέρειες που αφορούν στο άθλημα, αλλά και για την ίδια την πλοκή της.  

«Το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η σειρά θεωρώ ότι έχει πάρα πολλά βιογραφικά στοιχεία από τη ζωή του κορυφαίου σκακιστή που άφησε εποχή, του Μπόμπι Φίσερ», είπε. 

Κορωνοϊός: Οι 4 τύποι Έλληνα - Ελληνίδας στην καραντίνα!

Η ίδια εξήγησε ότι όπως η Μπεθ έτσι και ο Φίσερ έζησε στην ίδια εποχή, ήταν ορφανός, είχε πάρα πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια, ξεκίνησε μόνος του, έμαθε ρωσικά, πήγε στη Ρωσία και κέρδισε όλους τους Ρώσους. 

«Αποκορύφωμα ήταν το 1972 όταν ο Φίσερ κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο, νικώντας τον καλύτερο τότε Ρώσο σκακιστή, τον Σπάσκι», συμπλήρωσε.

Όπως πρόσθεσε, ακόμη και οι ατάκες που λέει η Μπεθ πολλές φορές σε κρίσιμα σημεία της σειράς είναι δημόσιες δηλώσεις που είχε κάνει ο Φίσερ στο παρελθόν.

Η θεωρία του ανοίγματος αφορά περίπου στις πρώτες 10 κινήσεις. Το «γκαμπί της βασίλισσας» είναι ένα άνοιγμα στο σκάκι.

«Στο σκάκι δεν έχει επαναληφθεί ποτέ μία ίδια παρτίδα» 

Όπως ανέφερε η κ. Μπότσαρη πολλοί θεωρούν το σκάκι ένα απλό παιχνίδι, ωστόσο στην αγωνιστική του μορφή είναι επιστήμη.

Οι επιλογές σε μία παρτίδα μετά τη δεύτερη- τρίτη κίνηση αυξάνονται μαθηματικά με πολύ γρήγορο ρυθμό και φτάνουμε σε νούμερα αστρονομικά που τείνουν στο άπειρο. Γι’ αυτό και στο σκάκι δεν έχει επαναληφθεί ποτέ μία ίδια παρτίδα.

«Η ήττα είναι ισοπεδωτική για τους σκακιστές»

Από τα πιο δύσκολα συναισθήματα των σκακιστών που αποτύπωσε πετυχημένα «Το Γκαμπί της Βασίλισσας», είναι η διαχείριση της επιτυχίας και της αποτυχίας, καθώς και η πίεση που βιώνουν. 

«Το έχουμε όλοι οι σκακιστές. Η ήττα είναι ισοπεδωτική για εμάς. Έχει αποδοθεί και η πίεση πάρα πολύ σωστά. Είναι μεγάλη γιατί οι παρτίδες κρατούν πολλές ώρες και τα τουρνουά είναι πολυήμερα και από τα αποτελέσματα αυτών κρίνονται καριέρες ολόκληρες», εξήγησε.

Α.Τουμανίδης: Ο Έλληνας σεναριογράφος θρίλερ & η συνεργασία με το Netflix

Όπως πρόσθεσε, ένα σκακιστής πρέπει να είναι συναισθηματικά πάρα πολύ δυνατός για να αντιμετωπίσει τη νίκη και την ήττα. 

«Ο κόσμος δεν το γνωρίζει αυτό και αντιμετωπίζει το σκάκι απλά σαν ένα παιχνίδι όπως το τάβλι, τη μπιρίμπα ή τα υπόλοιπα που απλά σε διασκεδάζουν», σημείωσε. 

«Ελέγχουν την καφεΐνη στο ντόπινγκ κοντρόλ στο σκάκι»

Στη σειρά του Νetflix η Μπεθ εθίζεται από μικρή ηλικία στα ηρεμιστικά χάπια προσπαθώντας να καταπολεμήσει το άγχος της. Ωστόσο, στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει διευκρίνισε η κ. Μπότσαρη. 

«Δεν υπάρχουν φαινόμενα ντόπινγκ στο άθλημα. Φανταστείτε ότι επειδή πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ντόπινγκ κοντρόλ όπως σε όλα τα άλλα αθλήματα βάσει νόμου, οι ουσίες που τσεκάρουν σε εμάς είναι η καφεΐνη και μία ακόμη που βρίσκεται στα χάπια που παίρνουν οι αυτιστικοί», είπε.

Κατερίνα Παπουτσάκη: Παίζει σκάκι με τον γιο της, Μάξιμο!

Την ίδια στιγμή τόνισε ότι το σκάκι είναι ένα νοητικό άθλημα, που στηρίζεται στις γνώσεις και τις στρατηγικές.

«Δεν υπάρχει χάπι που να σε κάνει πιο έξυπνο και να παίζεις καλύτερο σκάκι, όπως δεν υπάρχει κανένα χάπι που θα σε κάνει να συγκεντρωθείς σε απόλυτο βαθμό τέσσερις με έξι ώρες που κρατάει κάθε παρτίδα, για 15 ημέρες σε κάθε τουρνουά», πρόσθεσε.

«Το σκάκι είναι τέχνη και επιστήμη», είπε η κ. Μπότσαρη

Τα χαρακτηριστικά ενός σκακιστή 

Σύμφωνα με την κ. Μπότσαρη ένας επαγγελματίας σκακιστής είναι ταγμένος στο σκάκι, όπως ακριβώς και η Μπεθ. 

«Δεν κάνει τίποτε άλλο, παίζει μόνο σκάκι, βλέπει μπροστά τη σκακιέρα, ονειρεύεται το σκάκι και θέλει μόνο τη νίκη και να γίνεται καλύτερος», είπε.

Όπως πρόσθεσε σε κάθε περίπτωση χρειάζεται και ταλέντο, το οποίο συνήθως διαθέτουν όσοι είναι καλοί στις θετικές επιστήμες δηλαδή στα μαθηματικά, τη γεωμετρία κτλ.

Αυτά τα μυαλά, με αυτό τον τρόπο σκέψης παίζουν και καλύτερο σκάκι. Σπάνια δηλαδή θα δεις κάποιο δικηγόρο να έχει φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Σύμφωνα με την ίδια το σκάκι καλλιεργεί τη φαντασία όπως και την αναλυτική σκέψη, την καλή εκτίμηση, την κριτική ικανότητα, αλλά και το ήθος και το χαρακτήρα.

Ashley Park: Από πρωταγωνίστρια του Broadway στη σειρά ''Emily in Paris''

«Σου μαθαίνει πράγματα όπως να μην είσαι τυχοδιώκτης. Στο σκάκι δεν υπάρχει τύχη και οποιοσδήποτε τυχοδιωκτισμός μπορεί να σου γυρίσει μπούμερανγκ. Δεν μπορείς να είσαι υπερόπτης, ούτε να υποτιμάς, ούτε να υπερεκτιμάς. Το σκάκι σε μαθαίνει μέσα από την ήττα», συμπλήρωσε.

 «Εγώ γκαμπί της βασίλισσας έπαιζα πάντα. Είμαι επιθετική παίκτρια», δήλωσε η Άννα Μαρία Μπότσαρη

Πώς προπονούνται οι πρωταθλητές στο σκάκι

Σύμφωνα με την κ. Μπότσαρη για να κάνεις πρωταθλητισμό και να παίξεις σε υψηλό επίπεδο, απαραίτητη είναι η συστηματική και αδιάκοπη μελέτη και η προπόνηση.

«Χρειάζεται διάβασμα πέντε με έξι ώρες καθημερινά, εφόρου ζωής. Αυτό περιλαμβάνει άπειρα βιβλία και ύλη με τη θεωρία των ανοιγμάτων, των μέσων και των φινάλε, ασκήσεις μετρήματος και φυσικά πάρα πολλές παρτίδες τουρνουά. Πρέπει ασταμάτητα να παίζεις 120 παρτίδες το χρόνο, που θα πει κάθε τρεις ημέρες να έχεις μία επίσημη παρτίδα το λιγότερο», εξήγησε η κ. Μπότσαρη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top