Πολυτεχνείο: Ολοκληρώθηκε η πορεία για τα 49 χρόνια από την εξέγερση

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας

Ρεπορτάζ του Star για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου - Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων 

Ολοκληρώθηκε η πορεία για τα 49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Πλέον έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία σε ολόκληρο το δίκτυο του Μετρό καθώς και τον οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας. Έχουν γίνει 20 προσαγωγές.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος με μολότοφ και χημικά. Υπήρξε ένταση μεταξύ αγνώστων και των αστυνομικών και έπεσαν μολότοφ, βομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα.

Μικρής έκτασης επεισόδια στην πλατεία Κλαυθμώνος - Βίντεο από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Σύμφωνα με την αστυνομία η συμμετοχή του κόσμου στην πορεία ξεπέρασε τις 10.000 ενώ συγκινητική ήταν και η παρουσία δεκάδων πολίτων και ειδικά μικρών παιδιών το πρωί στο ιστορικό κτίριο.

Πολυτεχνείο: Σε εξέλιξη η πορεία για την επέτειο – Απροσπέλαστο το κέντρο

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Παράλληλα, επεισόδια πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη με ομάδα αγνώστων να ρίχνει βόμβες μολότοφ σε σταθμευμένες μηχανές της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. επί της οδού Αγίου Δημητρίου. Ένα δίκυκλο της ΕΛ.ΑΣ. κάηκε αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Το περιστατικό σημειώθηκε προτού ξεκινήσουν οι μεγάλες πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Πλέον έχει ολοκληρωθεί η πορεία στη Θεσσαλονίκη παρουσία πολλών νέων ατόμων. 

επεισοδια θεσσαλονικη

Φωτογραφία από grtimes.gr

Επεισόδια στην Πάτρα

Στην Πάτρα η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις έξι από το πρώην παράρτημα του πανεπιστημίου στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κωνσταντίνας Τσεγγενέ έπεσαν πολλές μολότοφ ενώ υπήρξε και φωτιά σε μπαλκόνι πολυκατοικίας όμως λόγω της άμεσης επέμβασης των ενοίκων της πολυκατοικίας έσβησε γρήγορα.

Μολότοφ έπεσαν και κοντά σε αυτοκίνητα ενώ τώρα η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί.

Το χρονικό της πορείας στο κέντρο της Αθήνας

Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ 25, κόμματα κι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνθηκαν προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Η κεφαλή της πορείας έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα.

επεισοδια πολυτεχνειο

Χιλιάδες άτομα στην πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Του συλλαλητηρίου προπορεύεται ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό».

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης.

Οι νεκροί του Πολυτεχνείου: Δείτε εδώ την πραγματική λίστα

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, η οποία ολοκληρώθηκε στις 17:20 μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Η πορεία ξεκίνησε από τη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ιπποκράτους περίπου 1,5 ώρα νωρίτερα.

Τα μέλη της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συγκεντρώθηκαν αρχικά σε εκείνο το σημείο για να ξεκινήσουν την πορεία τους προς το Πολυτεχνείο φωνάζοντας συνθήματα στη μνήμη αγωνιστών της Δημοκρατίας όπως ο Σωτήρης Πέτρουλας και ο Γρηγόρης Λαμπράκης.

Έξω από την πύλη του εμβληματικού κτηρίου της οδού Πατησίων τα μέλη της ΠΑΣΠ άνοιξαν τη σημαία συνεχίζοντας να φωνάζουν συνθήματα, ενώ οι παριστάμενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η στιγμή κατά την οποία, έξω από τη Βουλή, κράτησαν την ιστορική σημαία φοιτητές διάφορων εθνικοτήτων. Από εκεί, η πορεία συνεχίστηκε απρόσκοπτα προς την αμερικανική πρεσβεία, όπου και ολοκληρώθηκε με τη σημαία να διπλώνεται για να επιστρέψει στην άγνωστη κρύπτη της.

πολυτεχνείο επεισόδια

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος - (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top