Ναυάγια: Ψάχνουν αγνοούμενους στα Κύθηρα και τη Λέσβο

Οι περισσότεροι δεν είχαν σωσίβια

Σοκαριστικές είναι οι μαρτυρίες μεταναστών που σώθηκαν από το ναυάγιο στα Κύθηρα

Σε εξέλιξη βρίσκονται για δεύτερη μέρα οι έρευνες στα Κύθηρα για τον εντοπισμό περίπου 10 αγνοουμένων μεταναστών που βρέθηκαν χθες τα ξημερώματα στη θάλασσα να παλεύουν με τα κύματα, μετά το ναυάγιο ιστιοφόρου που τους μετέφερε στην Ιταλία.

Ναυάγια: Αυξάνονται οι νεκροί στη Λέσβο - Συγκλονιστικές εικόνες από Κύθηρα

 Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπιστεί από άνδρες της ΕΜΑΚ πέντε σοροί σε χαράδρα και σε εξέλιξη είναι οι προσπάθειες για την ανάσυρσή τους. Οι καιρικές συνθήκες παραμένουν δυσμενείς και οι άνεμοι φτάνουν τα 9 μποφόρ. 

ναυάγιο Κύθηρα

Στο ναυάγιο στα Κύθηρα αγνοούνται δέκα άνθρωποι

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 80 άτομα, 55 άνδρες, επτά γυναίκες και 18 παιδιά. Οι 79 από τους διασωθέντες είναι από το Αφγανιστάν κι ο ένας είναι Σύρος. 

«Πέθαιναν μπροστά μου» -17 νεκροί στα ναυάγια της Λέσβου και των Κυθήρων

Διασωθέντες κατέθεσαν ότι είδαν τον χειριστή του ιστιοφόρου να πηδάει στη θάλασσα και αμέσως κατάλαβαν ότι το σκάφος θα βυθιστεί και θα βρεθούν στη θάλασσα. 

ναυάγιο

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ έχουν εντοπίσει πέντε σορούς σε χαράδρα

Στα Κύθηρα βρίσκονται άλλοι 42 μετανάστες, οι οποίοι διασώθηκαν σε άλλο ναυάγιο που είχε γίνει την περασμένη Κυριακή. Τα Κύθηρα βρίσκονται στο δρομολόγιο των διακινητών που μεταφέρουν παράνομα μετανάστες από τα τουρκικά παράλια στην Ιταλία και η θαλάσσια περιοχή εκεί είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, λόγω των δυνατών ανέμων. 

Λέσβος: 18 οι νεκροί από το ναυάγιο

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες και στη Λέσβο, με το λιμενικό να σαρώνει την περιοχή για να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν άλλοι ναυαγοί. Εντοπίστηκαν τρεις αλλοδαποί από χερσαίο κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ.

ναυάγιο στα Κύθηρα

Στη Λέσβο συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό δέκα αγνοουμένων

Ο τραγικός απολογισμός του ναυαγίου είναι 18 νεκροί, ανάμεσά τους 16 γυναίκες, ένα άνδρας κι ένα ανήλικο αγόρι. 

Το λιμενικό κατάφερε να διασώσει 28 άτομα, εκ των οποίων 14 γυναίκες κι 11 άνδρες, όλοι από τη Σομαλία, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ Μαυροβουνίου. 

Ναυάγιο Λέσβος: «Δεν είχαμε σωσίβια», λένε οι διασωθέντες

Σύμφωνα με τους διασωθέντες, μόλις δέκα φορούσαν σωσίβιο κι άλλοι έξι κρατούσαν σαμπρέλες, ενώ οι υπόλοιποι δεν είχαν απολύτως τίποτα. Πάνω στη βάρκα σύμφωνα με πληροφορίες επέβαιναν 53 άτομα, αριθμός, που αν ισχύει, σημαίνει πως αγνοούνται 10 άνθρωποι. 

διασωθέντες ναυαγοί

Πολλοί από τους διασωθέντες ναυαγούς δήλωσαν ότι δεν είχαν σωσίβια

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Κοκκάλα, οι Ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις αφού οι Τούρκοι βάζουν σε βάρκες κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες γυναίκες και παιδιά καθώς και άτομα που ανήκουν σε ευπαθές κατηγορίες.

Ναυάγιο Λέσβος: «Σώθηκα με το σωσίβιο ενός νεκρού!» - Σοκάρουν οι μαρτυρίες

«Βλέπουμε δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, στις οποίες δεν μπορούν να ταξιδέψουν μεγάλα πλοία, πόσο μάλλον φουσκωτά υπερφορτωμένα ή ιστιοφόρα και βλέπουμε τέτοια σκάφη με υπεράριθμους αλλοδαπούς, σε πολύ άσχημες συνθήκες. Βλέπουμε ότι σε αυτά επιβιβάζουν άτομα από ευάλωτες ομάδες, άτομα με αναπηρίες, γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και όχι απλώς παιδιά, αλλά ακόμη και βρέφη, όπως είδαμε προ ημερών στην Καλαμάτα» είπε.

Ναυάγια Κύθηρα – Λέσβος: «Κατηγορώ» του Κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία

Ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της Πράγας χθες εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τις δύο τραγωδίες στα Κύθηρα και τη Λέσβο.

ναυάγιο μετανάστες

Η ελληνική κυβέρνηση κατηγόρησε την Τουρκία ότι εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό με αποτέλεσμα να πεθαίνουν άνθρωποι

Τόνισε την ανάγκη «να συνεργαστούμε πραγματικά, με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο» για να μην υπάρξουν τέτοια περιστατικά στο μέλλον «και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους διακινητές που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα».

Μητσοτάκης από Πράγα: Να εξαλείψουμε τα δίκτυα των λαθρέμπορων

«Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για τα ναυάγια» τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη καταλογίζοντας «ανεύθυνη συμπεριφορά και πλημμέλειες» στη γείτονα. Όπως τόνισε, μάλιστα, «είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα θρηνούμε θύματα όσο η Τουρκία δεν πράττει όσα επιτάσσουν οι συμφωνίες που έχει υπογράψει και το Διεθνές Δίκαιο».

«Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει. Οι ελληνικές αρχές διασώζουν ανθρώπους όχι, δυστυχώς όλους. Αυτή η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού πρέπει να σταματήσει γιατί κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Όσο η Τουρκία κάνει πλάτες στους διακινητές θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες τραγωδίες» συμπλήρωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Εγκληματική ενέργεια ήταν αυτό που έγινε χθες, να επιβιβάζουν ανθρώπους σε βάρκες σε τέτοιες καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στην καλύτερη περίπτωση πλημμέλειας των τουρκικών αρχών γι' αυτή την τραγωδία» κατέληξε στις αναφορές του στα δύο ναυάγια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top