Ναυάγιο Λέσβος: «Σώθηκα με το σωσίβιο ενός νεκρού!» - Σοκάρουν οι μαρτυρίες

Γυναίκες που γλίτωσαν από τον «υγρό τάφο» στο Αιγαίο μίλησαν στο Star

Οι εικόνες από τα ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα προκαλούν αποτροπιασμό για τους δουλεμπόρους που σπρώχνουν στον θάνατο αθώες ζωές. Στα κύματα του Αιγαίου και του Μυρτώου Πελάγους χάθηκαν τις τελευταίες ώρες δεκάδες ψυχές. Γυναίκες που γλίτωσαν μίλησαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και «ραγίζουν» καρδιές.

Ναυάγια: Αυξάνονται οι νεκροί στη Λέσβο - Συγκλονιστικές εικόνες από Κύθηρα

Γυναίκες που έζησαν τον εφιάλτη μίλησαν στην απεσταλμένη του Star Kατερίνα Ρίστα περιγράφοντας καρέ καρέ τις αγωνιώδεις προσπάθειές τους να κρατηθούν ζωντανές κατά μεσής της θαλάσσιας περιοχής της Λέσβου.

«Υπεύθυνη η Τουρκία για τα ναυάγια σε Λέσβο-Κύθηρα» - Νεκρό και ένα παιδί

ναυάγιο Λέσβος - διασωθείσες μιλούν στο Star

Ο τρόμος είναι ακόμα ζωγραφισμένος στα μάτια της Άμινα και της Ισμαχάν. Φοράνε τη χιτζάμπ και είναι τυλιγμένες με κουβέρτες. Η εικόνα της μανιασμένης θάλασσας έρχεται ξανά και ξανά στο μυαλό τους. Ήταν μεσάνυχτα και ο εφιάλτης τους, όπως περιέγραψαν στη δημοσιογράφου του Star, μόλις είχε ξεκινήσει.   

Τα κύματα που ήταν σαν βουνά μας παρέσυραν προς τις ακτές, προς τα βράχια, οπότε κάποιοι πήδηξαν μέσα στη θάλασσα. Mετά η βάρκα παρασύρθηκε πάλι προς τα μέσα. 

«Από τη μία η βάρκα μας τραβούσε προς τα μέσα, από την άλλη τα κύματα μας έσπρωχναν πάλι προς τα βράχια. Αυτό έγινε δυο τρεις φορές και κάποιοι ήταν πολύ μακριά απο το πλοίο. Μετά το πλοίο χωρίστηκε στα δύο. Οπότε εγώ χτήπησα στα βράχια και τραυματίστηκα στο πόδι. Όλοι άρχισαν να πηδούν στη θάλασσα, γιατί πλέον το σκάφος βυθιζόταν», είπαν συγκλονισμένες.

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία γυναίκας που είπε ότι κατάφερε να σωθεί χάρη στο σωσίβιο ενός πνιγμένου ανθρώπου που βρισκόταν στο ίδιο πλοίο με την ίδια.

Ναυάγιο Λέσβος: «Θα πεθαίναμε για 300 δολάρια!»

Έδωσαν περίπου 300 με 600 δολάρια για να φτάσουν στη χώρα μας, ζητώντας μία καλύτερη ζωή και κόντεψαν να χάσουν τη ζωή τους. 

«Δεν ξέρω ποιοι το κανόνισαν όλο αυτό. Ποτέ δεν είδαμε τα πρόσωπα των διακινητών που κανόνισαν να συγκεντρώσουν όλους εμάς. Δεν τους είδαμε ποτέ», υποστήριξε η Ισμαχάν και πρόσθεσε ότι η ίδια πλήρωσε 300 δολάρια. «Πάει ανάλογα με τη διαπραγμάτευση. Άλλοι παίρνουν 500-600 δολάρια», τόνισε.  

ναυάγιο Λέσβος 2

Οι μετανάστες που επέζησαν του ναυαγίου στη Λέσβο προσπαθούν να συνέλθον από την τραγωδία

ναυάγιο Λέσβος 2

Ναυάγιο Λέσβος: «Ακούγαμε ουρλιαχτά και δεν μπορούσαμε να βοηθήσουμ»

Συνοκικά 27 άτομα φιλοξενούνται στο ΚΥΤ της Μυτιλήνης, 12 άνδρες και 15 γυναίκες. Όπως υποστήριξαν, νόμιζαν ότι δε θα ζούσαν.

Οι πρώτοι άνθρωποι που είδαμε ήταν αυτοί που μας έσωσαν. Είναι πολυ άσχημο να βλέπεις ανθρώπους στη θάλασσα να ουρλιάζουν και να μην μπορείς να τους σώσεις. Είναι ό,τι χειροτερο έχω δει στη ζωή μου.

 

Ναυάγιο Λέσβος: 18 άνθρωποι πνίγηκαν στα νερά του Αιγαίου

Στο ναυάγιο με τους μετανάστες αφρικανικής έχασαν τη ζωή τους συνολικά 18 άτομα, 16 γυναίκες, ένας έφηβος 15 ετών και άλλος ένας νέος κάτω των 20 ετών.

Συνολικά 15 άνθρωποι, 11 άνδρες και τέσσερις γυναίκες, που επέβαιναν στη βάρκα διασώθηκαν από στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και παραδόθηκαν στις αρμόδιες αρχές. Όπως οι ίδιοι δήλωσαν είναι διασωθέντες του ναυαγίου σήμερα το πρωί.

Επίσης, διασώθηκαν άλλες 10 γυναίκες από τις οποίες πολλές είχαν εγκλωβιστεί στα βράχια κάτω από στρατιωτικό φυλάκιο που βρίσκεται στην περιοχή. 

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, στη βάρκα που ναυάγησε επέβαιναν περίπου 40 άτομα.

Πάντως, συνεχίζονται οι έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη και άλλων νεκρών ή εγκλωβισμένων.
 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top