Μαχσά Αμινί: Συγκλονίζουν οι Ιρανές που ζουν στην Ελλάδα

Ιρανές στην Ελλάδα υψώνουν τις φωνές τους για τις γυναίκες του Ιράν

Το κύμα συμπαράστασης στις γυναίκες του Ιράν μετά τον βασανιστικό θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί  υψώνεται σε όλο τον κόσμο. Οι διαδηλωτές γίνονται η φωνή των δικαιωμάτων των Ιρανών γυναικών.  Ιρανές που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας μίλησαν στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star και συγκλονίζουν.

Ιράν: Σκότωσαν με έξι σφαίρες τη Χαντίς, το «κορίτσι με την αλογοουρά»

Στην Ελλάδα, οι Ιρανές αδελφές Έλι και Σουντέ υψώνουν τη φωνή τους για τις γυναίκες που έμειναν πίσω. Η Έλι ξύρισε το κεφάλι της. Είναι ο δικός της φόρος τιμής στη Μαχσά Αμινί, στη Χαντίς Νατζαφί, σε όλες τις συμπατριώτισσές της.

Η Έλι και η Σουντέ, υψώνουν τις φωνές τους για τα δικαιώματά τους που ορισμένοι θέλουν να κρύψουν κάτω από τις μαντίλες...

«Οι άνθρωποι μας που είναι στο δρόμο είναι άοπλοι και η κυβέρνηση βγαίνει έξω με όπλα και τους πυροβολεί χωρίς λόγο» λέει η Έλι.    

Ιράν: «Η Μαχσά Αμινί βασανίστηκε και την εξευτέλισαν»

Η Έλι ξύρισε το κεφάλι της ως φόρο τιμής για την Μαχσά Αμινί, για την Χαντίς Νατζαφί και για όλες τις γυναίκες του Ιράν που ζητούν ελευθερία.

Οι δυο Ιρανές που ζουν στην Ελλάδα εδώ και τέσσερα χρόνια και εργάζονται ως φωτογράφοι περιγράφουν στον Βαγγέλη Γκούμα και το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star περιστατικά βίας τόσο στη χώρα τους όσο και στην Ελλάδα. 

«Όταν ήμαστε στο καμπ του Ελαιώνα, η κόρη μιας οικογένειας ήθελε να είναι ελεύθερη και να κυκλοφορεί χωρίς το χιτζάμπ. Ομως, η οικογένειά της την ανάγκασε να το φοράει γιατί αν ανέβαζε μια φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το έβλεπαν άλλες οικογένειες στο Ιράν ή στο Αφγανιστάν, τότε θα έριχναν ευθύνες στην οικογένεια που έμεινε πίσω στις χώρες τους» είπε η Σουντέ.

Συγκλονίζουν οι περιγραφές της Ιρανής Αμπάντι Μπίτα του GNTM

Αιματηρό σκηνικό συγκρούσεων με δεκάδες νεκρούς στο Ιράν 

Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες τραυματίες και συλληφθέντες, συνθέτουν το αιματηρό σκηνικό των συγκρούσεων στο Ιράν, μετά τοv θάνατο της νεαρής Μάχσα Αμινί στα χέρια της αστυνομίας.

Aκόμη ένα κορίτσι έχασε τη ζωή του στις διαδηλώσεις και έγινε σύμβολο εξέγερσης και πάλης για την ελευθερία.

Χαντίς Νατζαφί

Η Χαντίς Νατζαφί ετοιμαζόταν να ριχτεί στη μάχη στην πόλη Καράτζ, μερικά χιλιόμετρα μακριά από την Τεχεράνη, χωρίς το χιτζάμπ της. Έπιασε αλογοουρά τα μαλλιά της, λίγο πριν διαδηλώσει υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και κατά του θεοκρατικού καθεστώτος στη χώρα. Έξι αστυνομικές σφαίρες τη βρήκαν στο λαιμό, το πρόσωπο και την καρδιά.

Χωρίς τα χιτζάμπ τους, με τα μαλλιά ελεύθερα, την ψυχή δυνατή και την καρδιά ατρόμητη, οι γυναίκες στο Ιράν έχουν αποφασίσει να κερδίσουν αυτή τη μάχη. Η Μάχσα Αμινί έγινε το σύμβολο της εξέγερσης. 

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top